Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy butla gazowa w mieszkaniu jest bezpieczna?

Polecane posty

Gość gość

w mieszkaniu nie ma doprowadzonego gazu , nie stać mnie na kuchnię na prąd, czy butla podłączona do kuchenki jest bezpieczna?

Gość gość
Tak, odkręć korek i podbal , a zobaczysz ze nie wybuchnie

Gość gość
Jest bezpieczna, ale na noc i kiedy wychodzi się z domu najlepiej ją na wszelki wypadek zakręcać. Jeśli mieszkasz w bloku upewnij się czy nie ma zakazu posiadania butli.

Gość srgtdhdfhj
Nabita do pełna 11kilowa butla zawiera propan-butan pod cisnieniem ok. 2,5 MPa. Jeśli nie będziesz jej odwracać czy w inny sposób majstrować - zwłaszcza przy reduktorze, to nic się nie stanie.

Gość gość
nie ma zakazu, tu wszyscy prawie mają butle

Gość gość
a proszę jakie zagrożenie jest w odwracaniu jeśli już o tym mówimy ?

Gość srgtdhdfhj
gość dziś a proszę jakie zagrożenie jest w odwracaniu jeśli już o tym mówimy ? ano takie, że miałem kiedyś u siebie w firmie na hali taką oto nagrzewnicę zasilaną z butli: http://img31.otofotki.pl/obrazki/lj85_nagrzewnica_gazowa_15kW_16.jpg Gdy gaz się kończył i słabo grzała pracownicy odwrócili butlę do góry nogami. Gaz zaczął wtedy wypływać z taką intensywnością, że powstało coś jak silnik do f-16 pracujący na dopalaczu. Ta mała nagrzewnica wyrzucała płomień na 4-5 metrów, przepaliła zasilanie elektryczne co spowodowało wywalenie bezpieczników na całej hali produkcyjnej.

Gość srgtdhdfhj
I jeszcze jedna ważna rzecz. W Pani/Pana wypadku, tzn. użytkowanie butli w zamkniętym pomieszczeniu, proponowałbym dla bezpieczeństwa zainstalować czujnik gazu propan-butan. Dla tego gazu mieszanina wybuchowa tworzy się już przy stężeniu 1,5%, więc jeśli pomieszczenie jest słabo wentylowane, to jest spore ryzyko gdyby gaz zaczał się uwalniać bez spalania.

Gość gość
sERDECZNIE PANU DZIĘKUJĘ ZA ODPOWIEDŹ FACHOWĄ.

Gość gość
czujnik gazu i czujnik dymu itd. waro mieć i się zabezpieczyc, u nas maz o to dba. Kupujemy gaz od sprawdzonego dostawcy niedaleko Łodzi http://www.gal-gaz.pl/

Gość gość
Dla pewności zabezpiecz się w wykrywacz gazu albo jakieś systemy oddymiania, ja mogę polecić Ci te od www.mrc-system.pl :)

rowniez przy butli ale takze przy kuchni gazowej zainstalowalabym czujnik gazu. Co do butli, to tez zalezy jaka, rodzice moi gotuja na butli, ale ja im podkręciłam te butle nano, co sa lzejsze i z lepszym gazem w srodku, roznica jest taka, ze ta zwykla butla wazy ok. 11 kg, a ta nano 6 kg, no i ma gaz lpg a nie propan butan

Gość gość
A gdzie kupie ta butle nano? No i jaka jest cena? Zwykła butla kosztuje u mnie 35 zł tamta jest dużo droższa?

Gość gość
Najlepsze rozwiązanie to osobne pomieszczenie po za murami domu na butle :)

Gość Annnkaa
No ciekawe i gotowanie w kuchni polowej poza domem;) Nie przesadzajmy! Jeśli stosuje się do podstawowych zasad bezpieczeństwa to nic nie ma prawa się stać! Wystarczy je znać. Co co Nano to jest na BP, stacjach przy Tesco ale w necie na stronie Nano sprawdzisz bez problemu gdzie w swojej okolicy możesz ją kupić.

Gość gość
Annka <3 Ty będziesz gotowała a ja zajmę się Tobą :D

Gość gość
Np w castoramie

Gość gość
A ile kosztuje?

Gość Annnkaa
Dokładnie to nie pamiętam, nie ja się tym na co dzień zajmuję;P Ale dla mnie różnica jest taka że jest o niebo lżejsza od stalowej i poręczniejsza

Gość gość
o rany odkąd żyję zawsze w mieszkaniu była butla gazowa i jest do tej pory, co za bzdury wypisuje ten fachowiec o tym stężeniu, zanim pomieszczenie się wypełni na tyle stężonym gazem aby wybuchnąć już dawno go wyczujemy, pierwsze słyszę żeby ktoś odwracał butlę do góry nogami gdy gaz się kończy. Nic nie powinno się stać jeśli wszystko jest odpowiednio zamontowane, co jakiś czas są kontrole w mieszkaniach czy wszystko w porządku. Nie panikujcie ludzie.

Gość gość
Nigdy nie miałem butli, bo my jednak mamy większe zapotrzebowanie i wydzierżawiliśmy cały zbiornik :) ale z opinii wiem, że raczej to są bezpieczne rzeczy, byleby dobrze podłączone były. Wszystkie problemy najczęściej są winą człowieka, nie urządzenia. NAJCZĘŚCIEJ, ale nie zawsze!

ja sadze, ze taka nano jest na pewno bezpieczna, sa gwarancje, ale duzo zalezy od postepowania osoby i tyle, wszystkie te wybuchy itp najczesciej biora sie z ni stosowania sie do reguł w uzywaniu butli gazowych

Gość gość
Zgadza się! My zdecydowaliśmy się na coś większego nawet :) na cały zbiornik z gazem :D ale nie martwię się, bo nasz dostawca AmeriGas, regularnie serwisuje zbiornik i kontroluje jego stan. Nic nie powinno im umknąć :)

Gość bogusiaz
Ja uważam, że butle są bezpieczne o ile są kupowane w odpowiednich miejscach. Poza tym nielegalne napełnianie na pewno nie wchodzi w grę. Nigdy nie zdecydowałabym się na butle z niewiadomego źródła. Zawsze należy je kupować w sprawdzonym miejscu. Wiem, że butle są też w AmeriGas. Mają spory wybór i butle na pewno są sprawdzone i bezpieczne więc nie ma się czego obawiać.

Gość aannnkaak
Butle Nano Amerigasu kupi się i na stacjach BP, Lukoil, Shellu, Tesco i w OBI nawet widziałam. Nie ma z tym większych problemów.

Gość pauulas
Nano można spokojnie kupić w większych miastach bez problemu! To jest taka butla którą sie w prosty sposób wymienia bez uzycia klucza itp.

Gość gość
Te butle nowe są bezpieczne, są sprawdzane i dobrze zabezpieczone. Ale wiadomo, że dobrze też wybierać jakieś dobrej jakości. My używamy Nano, są też inne, ale naszym zdaniem ta jest też bardzo wygodna w użyciu

Gość polunia66
Tak taka butla jest jak najbardziej bezpieczna, tylko trzeba pamiętać, by była z serwisowanego punktu, takim jakim jest amerigas. Wiesz jakie płyną korzyści z takiej butli? butle łatwo jest transportować i przechowywać, można ich używać w każdym miejscu, korzystając z AmeriGas dostajesz czysty, najwyższej jakości gaz ,a szczelność butli jest sprawdzana na każdym etapie procesu napełniania i dostawy