Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dlaczego niektórzy twierdzą ze za PRL bylo w Polsce lepiej???

Polecane posty

Też żyłem i z tego co pamiętam żyje mi się dużo lepiej niż moim rodzicom. O takich drobnostkach jak możliwość wyjazdów za granicę nie wspomnę :O

Gość gość
15,36 nie osmieszaj sie z tym CV.Jesteś uczniem gimnazjum czy przedszkola ?

Gość gość
Pulchny ...dobrze Ci sie zyje dzieki Twoim rodzicom Co ludziom po wyjazdach zagranicznych jak nie maja na bilet autobusowy :-(

Gość gość
A jak praca jest to mówicie ze za 1500zl nie będzie pracować bo mało i nie w swoim zawodzie. Teraz wystarczy pojsc do agencji pośrednictwa pracy za granica, jedziesz na 6 miesięcy do Holandii i przywozisz tyle ze drugie 6 miesięcy nic nie robisz :-)

Gość gość
rzecz w tym żeby ta praca była za 6 tys w polsce a nie za granicą

Pulchny ...dobrze Ci sie zyje dzieki Twoim rodzicom Co ludziom po wyjazdach zagranicznych jak nie maja na bilet autobusowy Bzdury piszesz . Uważasz że pielęgniarka i niewykwalifikowany robotnik mogli dzieciom mają tek zostawić ? Biorąc ślub dostałem od rodziców na garnitur ale koszulę i buty musiałem kupić już za swoje . Miliony co? Za przeproszeniem w tyłku byliście i wiecie co widzieliście Byli tacy którzy mieli i cała szara masa żyjąca biednie , tak jak dziś . Teraz też nie każdy zarabia 5zł/h.:P

Gość
>>Rescator- nie mitoman! smiech.gif jak ci sie uda raz na tydzien, to sie pewnie cieszysz.<, Gdybym zszedl do razu na tydzien to zaczne brac viagre. Wedlug zalecen lekarza minimum to cztery razy w tygodniu inaczej psuje sie prostata.

Gość gość
Bo wszystko było teraz nic nie mam ? nie wiem dlaczego niektórzy tak twierdzą

Gość gość
Myslicie ze będą do domu pukac i prosić się Was o prace jak kiedyś. Trzeba cos robic a nie narzekac usmiech.gif xxx Kiedyś też nie pukali i nie prosili, tylko ludzie byli w tej pracy szanowani. Ja pracowałam w laboratorium jako laborantka, więc pamiętam i mam porównanie. Zarabiałam dobrze i stać mnie było na to co potrzebowałam. Kierownictwo miłe, grzeczne i potrafiło prosić, a nie żądać. Urlop wypoczynkowy obowiązkowo, a nie jak teraz najlepiej, żeby pracować bez urlopu. Kobieta po urodzeniu dziecka szła na urlop wychowawczy i jak jej się skończył to wracała z powrotem na to samo stanowisko, bo nikt jej nie wywalił za to, że wyszła za mąż i została matką. Nikt również nie wyrzucał z pracy za to, ze dziecko chorowało i matka brała zwolnienie lekarskie. A teraz? Idź na kilka razy na zwolnienie, bo dziecko chore i z pracą możesz się pożegnać.

Gość gość
Nie wiesz jak ludzi podpuścić do kłótni to podeślij temat polityczny. Racja jest jak dupa każdy ma swoją, oczywiście tylko ten który doświadczył na sobie . Ci co byli w jajku t sobie mogą po polemizować o gwiazdach.

Gość gość
Było tak dobrze, że aż strach. Ludzie tak sobie chwalili aż pluli.

Gość Gilgotka
pulchny dziś Bzdury piszesz . Uważasz że pielęgniarka i niewykwalifikowany robotnik mogli dzieciom mają tek zostawić ? Biorąc ślub dostałem od rodziców na garnitur ale koszulę i buty musiałem kupić już za swoje . Miliony co? Za przeproszeniem w tyłku byliście i wiecie co widzieliście zly.gif" xxx zylam rowniez w tamtych czasach, a nie w ..tylku:-D Gdyby nie przemiany ustrojowe, od mojej matki nie dostalabym rowniez nic...ale wykupilam mieszkanie spoldzielcze na wlasnosc i dostalam je potem w spadku. Moim dzieciom zyje sie teraz zdecydowanie lepiej finansowo, niz mnie w tym samym wieku. Ale nie dyskutujemy tylko o finansach.Nie tylko ja, ale kilka inych wpisow swiadczy o tym, ze ludzie byli zdecydownie przyjazniejsi. Co zreszta widac np na Kafe:-D ps Rescator, viagry nie bierz, bo nie wiadomo, co ci szybciej stanie, serce czy...? :-D

Gość gość
Teraz czlowiek ma dużo możliwości. Można studiować i robic to na co się ma ochote w zyciu. Jeżeli nie powodzi się w kraju to możesz wyjechać. A kiedyś sama masa robotnicza :-)

Gość gość
BO NIE BYLO UMOW SMIECIOWYCH, pracowalo sie po 8 godzin, mialo sie czas na dzieci, mialo sie stabilna prace, nie bylo bezdomnych tyle i ludzi grzebiacych po smietnikach, dzieci wyjezdzaly na kolonie, wybudowano mnostwo tanich mieszkan, szybko mozna bylo zmienic i dostac prace, itd.

Gość gość
Urodzilem sie w 60 roku i wychowalem za komuny . Dobrze wspominam tamte lata. Obecne? Paru kumpli pochowalem ,padli z glodu i bezdomnosci co bylo niedopomyslenia za komuny. Mozna by ksiazke napisac ale miejsca by tu braklo. Jedno jest pewne ta demokracja jaka mamy doprowadzi do tego ze kto mlody i ma jakies wyksztalcenie wypiepszy z tego kraju ,no chyba ze chce powoli zdychac albo nauczy sie kraśc.

Różnie z tymi relacjami międzyludzkimi bywało, oj różnie;) Jedno przyznam nie było internetu ani tylu programów w tv i z tego powodu ludzie częściej się spotykali , chociaż też odludków nie brakowało. Fakt pracownicy byli traktowani cokolwiek inaczej ale firmy były państwowe czyli w mniemaniu wszystkich (w tym kadry kierowniczej)niczyje . Sumując Ja nigdy nie chciałbym żeby tzw tamte czasy wróciły i moim dzieciom nie życzę ówczesnych dobrodziejstw

Gość gość
W Prl przede wszystkim było co robić i to bez względu czy człowiek był stary czy młody, nie było internetu i 600 kanałów w tv, ale nikt się nie nudził, ludzie żyli swoim życiem i swoich bliskich, a nie cudzym widzianym przez szkło ekranu. Było mniej ale było lepiej, teraz jest więcej ale jest gorzej. Kojarzy mi się to z pewnym przysłowiem ;)

Gość Gilgotka
Ja juz pisalam: nie chcialabym zyc nadal w tamtych czasach i nie daj Boze, aby one wrocily. Ale nalezy miec subiektywny stosunek do przeszlosci, a nie TYLKO krytykowac, albo tylko chwalic. Kazde pokolenie ma swoje "dobre czasy". Terazniejszosc jest niepewna, brak jest bezpieczenstwa, Moja matka wychowala mnie samotnie, nie korzystala z MOPS-u, nie zbierala po ludziach pieniedzy na leczenie. Jezeli teraz jest tak dobrze, to dlaczego jest tak zle???

Gość gość
Co to za entelygent napisal że wystarczy wysłać kilka cv a pracodawcy sami zadzwonia? Ktoś tu jest lekko oderwanu od rzeczywistości :D widać ze naiwnosc ludzka nie zna granic :D Dziś jak nie masz znajomości to czymi miesiącami szukasz pracy. I to przyszły pracownik musi zabiegać o pracodawce a nie na odwrót. Pracodawca daje ogłoszenie. Dostaje 300-500 odpowiedzi. Nawet wszystkich maili nie będzie otwierał bo i po co. Wybierze kilka osób i może sobie przebierac jak chce.

Gość
>>Rescator, viagry nie bierz, bo nie wiadomo, co ci szybciej stanie, serce czy...<< Gilgotko, dziekuje z troske, jakos dam rade. A co do tematu, to jak zwykle punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia. Ja osobiscie uwazam, ze zgodnie z nasza narodowa specjalnoscia wpadlismy z deszczu pod rynne. Za komuny uwazalismy, ze zyjemy w jakiej paranoi, ale kawalek dalej jest juz w miare normalnie. Okazalo sie to tylko zludzeniem, na tzw. Zachodzie jest wprawdzie lepiej, ale tez coraz gorzej. Musza zapomniec o bezpieczenstwie socjalnym czy stabilnosci zycia. Trzeba byc niepoprawnym optymista, zeby wierzyc w to, ze nasze dzieci czy wnuki beda mialy lepiej od nas. Bo widac, ze beda mieli gorzej.

Gość gość
Mam 58 lat i uczciwie powiem, że były plusy jak i minusy, ale ogólnie było lepiej.

Gość gość
Polityka zwykłego szarego człeka nie interesowała. Chodziło o to żeby żyć: mieć rodzine, pracę, poukladane życie, dobre relacje z przyjaciółmi. Teraz ludzie są obcy, nie ma tej solidarnosci, otwarcia na innych. Dzieci są bezstresowo wychowywane na kompie a malzonkowie nawet nie mają dla siebie czasu

Gość gość
Dlaczego niektórzy twierdzą ze za PRL bylo w Polsce lepiej???xxBo nie mają pojęcia jak wyglądało w PRLu życie normalnego Polaka-Szaraka...:O

Gość gość
Duzo obecnych bogaczy dorobilo sie na przemianach ustrojowych. Mam takiego w rodzinie, ludzie wyrazaja sie o nim niezbyt pochlebnie, ze cham i kretacz. Dzieki temu dzieciom poustawial zycie, samochody i mieszkania. 30 lat temu byl fajnym facetem, dzis nawet dzien dobry nie odpowie.

Gość gość
Nie rozumiem tego fenomenu CV skoro i tak każdy może tam napisać co chce. Nigdy nie wybierałam pracowników w ten sposób. Liczy się dla mnie kontakt bezpośredni lub telefoniczny jeżeli ktoś jest z innej miejscowości, kilka pytań i wiem z kim mam do czynienia. Bardziej cenię znajomość tematu niż skserowany papier czy maila. To właśnie cecha którą wyniosłam z PRL.

Gość gość
To jest paradoks że dawnej Kiedy ludzie mieli jeden telefon na okolice i telegram do dyspozycji byli blizej siebie i lepiej się znali niż teraz mając smartfony, skajpy, fejsy, twittery, instagramy i ciul wie co jeszcze ...

Gość gość
Oczywiście,że było lepiej!Praca pewna,mieszkanie za 5 lat.Można było planować na dluzszy okres .Studia zaoczne dostępne za darmo.Lekarze -były kolejki ale tego samego dnia można było dostać się do specjalistów.Leki za darmo.Dużo szacunku do czlowieka,w szkole spokój i poszanowanie nauczycieli.W ogóle grzeczniej,bezpieczniej.Dużo przywilejów resortowych.Może pensje nie były wysokie i braki w sklepach ale żyło się dużo fajniej.

Gość gość
faktycznie , nie każdy zarabia 5zł/godz. ja zarabiam 3,50 i jak odezwalem się że mało to mi szef powiedział że jak się nie podoba to spier.. j

Gość gość
Trzeba bylo spierdalać

Gość gość
Najciekawsze ze ludzie z PRL mowia o szacunku do drugiego człowieka i bliskości relacji międzyludzkich a tak naprawdę wielu z nich to największe chamy i prostacy :-)