Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dlaczego niektórzy twierdzą ze za PRL bylo w Polsce lepiej???

Polecane posty

Gość gość
jak po 40 latach pracy dostaniesz 600 zlotych emerytury,to tez bedziesz tryskac optymizmem i radoscia do wszystkich ludzi

Gość gość
oprócz octu to było jeszcze wódka moja matka zeby cos kupic to musiała stac w kolejce miesiac czasu za zamrażarka i jechać do wojewódzkiego miasta 80km w dzień dzień

Gość gość
Przeciez tak naprawdę zmienil się tylko ustroj i sami zaczeliscie kupować samochody, telewizory i wszelkie bogactwa a rezygnowaliście ze zwiazkow miedzyludzkich czyli to czego tak naprawdę pragneliscie a za PRL nie mieliście. Ot taka prawda!!!

Gość gość
kiedys była praca ale nic nie było do kupienia teraz jest odwrotnie nie ma pracy ale nie ma za co kupić dzisiaj nawet widzialem kobiete jak w smietniku grzebała około 40 zawsze widziałem menele

Gość gość
Najciekawsze ze ludzie z PRL mowia o szacunku do drugiego człowieka i bliskości relacji międzyludzkich a tak naprawdę wielu z nich to największe chamy i prostacy usmiech.gif x bo ci prawdę napisali żeś łajdaczka? :D

Gość Gilgotka
"gość dziś oprócz octu to było jeszcze wódka moja matka zeby cos kupic to musiała stac w kolejce miesiac czasu za zamrażarka i jechać do wojewódzkiego miasta 80km w dzień dzień" xxxxxxxxxxx Kolejny powtarzany mit...piles ocet, jadles tylko chleb ze smalcem? lub suchy chleb dla konia? W domach bylo jedzenie i nie bylo grzebania po smietnikach. Twoja matka miaal pieniadze na zamrazarke, teraz sa zamrazarki, a matki nie maja pieniedzy na leki. Wybierz swoja opcje.

Gość gość
Nie bylo lepiej ( mam pod 70tke, wiec pamietam. Ludzie mieli mniejsze wymagania, bo mniej wiedzieli o swiecie. Teraz np rozpaczaja,ze nia maja na wynajem albo kupno mieszkania. Za komuny w ogole wynajmu mieszkan nie bylo ( najwyzej pokoj) bo nie wolno bylo miec wiecej niz 2 mieszkan, wiec nie mial kto wynajmować. Na osobe wg norm 8 m2, na ogół w tzw m4 ( 2 pokoje 50m) mieszkali rodzice i mlode malzenswo z dziecmi, a czesto i dwa malzenstwa, bo drugie dzickoi z malzonkiem tez musialo gdzieś mieszkac. Na tzw mieszkanie spoldzielcze czekalam 19 lat- a chodzenie i żebranie do prezesa spoldzielni wygladalo dokladnie jak w "Alternatywy4" Ze ludzie teraz mniej ze soba rozmaiwją, tylko siedza nosem w komputerach? - bo maja WYBOR. Nikt nie zabrania rozmow, spacerow itd. A ze wyścig szczurow- ludzie teraz uwazaja,ze jest sie do czego scigac- dawniej "czy sie stoi, czy sie lezy, 2 tys sie nalezy", zadnej mobilizacji do pracy, bo i tak placa = 20 dolarow. A ceny - przy owej sredniej pensji 2 tys - kg pomaranczy ( raz do roku) 40 zl, jablek 12, czekolada 19, szynka ,ktorej nie bylo 70-110. Że teraz wyjazdzaja za granice? bo mogą - wtedy jeszcze bardziej by wyjezdzali - ale dostac paszport to byla abstrakcja. Ludzie maja krótką pamieć.

Gość gość
bzdury pleciesz...

Gość gość
" Ludzie maja krótką pamieć." xxx ludzie maja dobra pamiec, ale ty Gosciu mylisz pojecia : teraz mozna miec swoje mieszkanie o ile dostaniesz kredyt, i bedzie twoje po uplywie 30 lat, jak go splacisz. Zeby wynajac mieszkanie , trzeba miec rowniez wysokie dochody, bo placisz nie tylko za wynajem ale rowniez koszty czynszu. Przelicz sobie , co mozna kupic za zwykla pensje. To, ze w sklepach jest mnostwo towaru, nie jest rownoznaczne z bogaceniem sie spoleczenstwa, tylko z globalizacja. Ucieklo z Polski mnostwo znajomych z mojego pokolenia i wiem doskonale , ze roznie im sie poukladalo w zyciu- z reguly bardzo srednio.

Gość gość
mnie osobiście bardziej odpowiadało bo była praca i naprawdę można było tę pracę zmieniać a teraz .... to jest wg dramat

Gość gość
Cwaniacy sobie chwalą bo można się "dorobić" jeśli ktoś umie kombinować

Gość gość
Nie chodzi tylko o cwaniaków ale teraz możesz być pszedsiebiorczy i mieć firmy na całym swiecie a kiedyś. Po prostu ludzie z PRL sa jednoplaszczyznowi :-)

Gość gość
'gość dziś Nie chodzi tylko o cwaniaków ale teraz możesz być pszedsiebiorczy i mieć firmy na całym swiecie a kiedyś. Po prostu ludzie z PRL sa jednoplaszczyznowi usmiech.gif" XXXX No to sie pochwal "pszedsiebiorco" swoimi filiami na swiecie:-D Przedsiebiorczy ludzie byli i w tamtych czasach , tylko ty o nich nie slyszales. Teraz wlasnie wystarczy byc cwaniakiem albo ..politykiem:-D

Gość gość
A teraz nie ma przedsiębiorczych??? Tylko wtedy byli jak zwykly człowiek nawet z kraju nie mogl wyjechać :-)

Gość gość
Bylo lepiej tylko pokolenie gimnazjum juz jest przerobione na nowe czasy. W szkole ich wytresowali ze prl byl zly :P

Gość gość
Jak ktoś wyżej napisał w d***e byliście i g****o widzieliście .

Gość gość
Co za pierdoły opowiadacie.Miałam lodówkę,zamrażarke,telewizor. ,malucha M-5 mimo,ze bylo nas 4 os.Jadlam dobrze i jeżdziłam na wczasy z rodziną.Były kolonie prawie za darmo.I niby za wszystko płaciło państwo i robiło długi ,ale teraz nie płaci a długi są jeszcze większe.Można było jeżdzic za granicę itp.Ciekawe skąd jest tylu wykształconych ludzi już w tej chwili starszych jak bylo tak kiepsko.I Bylo dobrze a w każdym razie bezpieczniej ekonomicznie niż teraz.Nie wiem kto czekal 15 lat na mieszkanie.Czekalo sie góra 5-6 lat.

Gość gość
Zgadzam się z Tobą... Tak właśnie było...