Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zagubiona2015

l4 a brak ubezpieczenia

Polecane posty

Gość zagubiona2015

pracuje od paru mies na umowe o prace .Bedac ost u lekarza okazalo sie ze nie mam ubezp.Dzwonilam do zusu i nie zostalam zgloszona do zusu. teraz mam l4 platne z zusu i jak oni mi zapl skoro nie mam oplaconych skladek?

Gość gość
będziesz musiała zapłacić albo oni ci nie zapłacą, mogą cię oskarżyć o próbę wyłudzenia. Jak to jest że bierzesz wypłatę, masz jakąś umowę i nie wiesz czy jesteś ubezpieczona?

Gość zagubiona 2015
jak mam zapłącić jak co miesiac mi od wyplaty odciagaja.Mam umowe o prace.

Gość zagubiona 2015
bylam u lekarza i sie wyswietlilo ze nie mam ubez.Dzwonilam do zusu i sie potwierdzilo. teraz za l4 placil pracodawca a os stycznia zus.

Gość gość
Wyjaśnij to u pracodawcy, to on miał obowiązek zgłosić cię do ubezpieczenia zdrowotnego, a nie jest powiedziane, że nie zgłosił. To może być jakiś błąd w ZUSie.

Gość gość
koniecznie musisz to zgłosić, masz jakieś dokumenty, że pracodawca płacił ZUS?

Gość zagubiona 2015
nie zglosil mnie dzwonilam do nich mowili ze byl blad i poprawili go ale to bylo miesiac temu.

Gość zagubiona 2015
mam umowe o prace, i pasek od wyplaty

pracodawca ma obowiązek zgłosić cię do ubezpieczenia. tak więc do pracodawcy a jak będzie coś kręcił to z umową do zus-u lub inspekcji pracy bo jeśli masz umowę o pracę to muszą być odprowadzane składki.

Gość zagubiona 2015
najbardziej martwi mnie to ze teraz bede dlugo czekac za wyplata kasy z zusu.Po jakim czasie powinnam byc zgloszona w zusie.Czy na jesli pracuje 4 mies on zaplaca moje skladki za 4 mies wstecz?

Gość gość
Kobieto, masz umowę o pracę, to i z mocy ustaw o ubezpieczeniach społecznych i zdrowotnych musisz tez mieć ubezpieczenie zdrowotne i to problem pracodawcy jeśli wystapił jakiś błąd w zgłoszeniu ciebie do ubezpieczeń, a nie Twój, to po co panikujesz? Idź do pracodawcy i poproś o potwierdzenie zgłoszenia ciebie do ubezpieczeń (druk ZUS ZUA). Tam będzie wszystko - do jakich ubezpieczeń i od kiedy jesteś zgłoszona. W przypadku nie zgłoszenia ciebie do ubezpieczeń konsekwencje ponosi pracodawca, nie ty. Jestem kadrową, sama dokonuję takich zgłoszeń na co dzień, więc wiem, co mówię.

Gość zagubiona 2015
a musze iść do pracodawcy nie wystarczy do zusu.Ja już z pracodwaca sie 2 razy kontaktowałam i mnie olał.Bym wolała aby zusu się tym zajął.

Gość gość
pracodawca? no to jest problem bo muj pracodawca do wladek putin :classic_cool:

Gość gość
Jeśli pracodawca nie opłacał składek, to je zapłaci w całości i to z odsetkami. a na zgłoszenie pracownika do ubezpieczeń społecznych pracodawca ma 7 dni od podpisania umowy.

Gość zagubiona 2015
jutro jade do zusu i pip zob co zalatwie.

Gość gość
siodme - nie zabijaj :classic_cool:

Gość gość
Trochę i ty pracodawcę olałaś, bo pracujesz od 4 miesięcy, a juz ponad miesiąc jesteś na zwolnieniu, bo masz zapewne mniej niż 50 lat.

Gość gość
Tak zbyt chora na pracę na latanie po urzędach już nie? Skoro jesteś na zwolnieniu lekarskim to powinnaś w domu siedzieć i się leczyć, a nie latać po urzędach. Idź, idź i do zusu i do pip, zaraz ci zweryfikują to zwolnienie :P

Gość gość
po urzedach lataja moje siostry olga masza i irina :classic_cool: