Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

saam

filtrowanie wstępne ogólnodostępne

Polecane posty

Tez jestem na chwile .Troche sie obrobilam ,po obiedzie musze podjechac do przychodni odebrac recepty na leki i je wykupic .Wpadne tez do jakiegos sklepu na male zakupy :-). Ferdzi ,po remoncie wymienialismy praktycznie wszystko w domu ,tzn .wszystkie meble ,telewizory ,a nawet telefon stacjonarny ,dzbanek elektryczny itp.:-).Mebli do duzego pokoju od razu pozalowalam bo nie podobaja mi sie .Mialam wowczas bardzo trudny czas i wybieralam durna w pospiechu ,czego bardzo zaluje ,nie mam gustu ,a maz mi nie doradza ,co najwyzej przytakuje . Bardziej patrzylam na pakownosc mebli a nie na wyglad . Pokazalabym je ,ale zapomnialam nazwy firmy .Nie chcialam juz miec mebli na calej scianie jak to dawniej ,a w sumie mam 😭

no sama widzisz Daa, że jednak można by coś w domku zmienić:D zawsze się coś znajdzie co nam się znudziło, albo nie pasuje. Moje meble nie są takie młode i mają chyba z 15 lat:O strasznie stare raczej:D W głowie rodzi się obraz innego wyposażenia w salonie, ale jak na razie muszę czekać na jakiś większy przypływ gotówki, bo moja wizja jest dość kosztowna :D Też chętnie pozbyłabym się ścianki, tyle że moja składa się tylko z 3 elementów i stoi na krótszej ścianie, ale marzy mi się już taki pokój typowo wypoczynkowy, bez mebli, no ewentualnie jakaś komoda a Tv żeby wisiało na ścianie:D czas pokaże czy w swoim życiu zdążę jeszcze coś zmienić w mieszkaniu, czy już ktoś inny to zrobi, kiedy mnie już nie będzie:O Oj, chyba zaczynam czarno myśleć, więc się odmeldowuję , by swoim dołem nikogo nie zarażać.

Witam poplackowo! Nastałam się przy plackach ziemniaczanych i teraz chętnie przysiądę i oczywiście poczęstuję, ze smietanką. Wiem, że niektórzy lubią z dżemem. Ja mogę same lub lekko ocukrzone. Smacznego...:) http://www.przyslijprzepis.pl/gfx/00/21/71/8f/image-0g1k4xy_jpg/thumb_800x600_10_w.jpg o Zbieram się do robienia dżemików ze śliwek by nie myśleć o tym co łzawe. Ale to zależy czy M zechce je pozrywać. o Ferdzi :) takie myśli to ma każdy w niektórych momentach bo niestety czas leci do przodu. Więc to nie dół a raczej zdrowe podejście do życia. My też zajmujemy po kimś miejsce...więc spoko, trzeba swój czas wykorzystać jak najlepiej. o Ja też mam meble na całą ścianę ale póki co odpowiada mi to bo był czas, że miałam przestronnie :). Tymczasem różnych klamotów, ciuchów wciąż przybywa i trzeba gdzieś to przecież umieścić. Przydało by się kilka pokoi więcej :) wtedy w jednym całym była by garderoba w innym kredensy z naczyniami, sypialnia tylko z wyrkiem a salon z kanapami lub fotelami i tv i parkietem do tańców :D o Daa :) Ty to podobnie jak moja siostra, co jakiś czas wyrzuca i rozdaje wszystko by zaczynać od nowa umeblowanie, ciuchy itd :) Mój M to z kolei woli mieć muzeum w domu, ciężko go przekonać do jakiejś zmiany. o Saam :) chyba nie spotkałeś policjanta, co? może po złożeniu życzeń puści wolno...:):D

Gość Zuzanna Amelia ææ
Witam przed weekendem.

Gość saam
witam popoludniowo zrusyfikowany za sprawą ruskich ..... pierogów. Oczywiście pierogi z mrożonek, ale smaczne. Zwłaszcza że po ugotowaniu pięknie je podpiekłem dodając przy okazji mnóstwo kalorii. l cześć Celinko 🌻 l hej Zuziu 🌻 l Policjanta dzisiaj nie udało mi się spotkać i nie ubolewam nad tym faktem. Ale nie wiem czy pamiatkowego zdjęcia nie zrobiła mi straż gminna przyczjona za krzakami z wystawioną skrzynką fotoradarową w jednej rozciagnietej wiosce na trasie do domu. Hamowałem i błysku nie zauważyłem więc jest nadzieja że nie zasilę budżetu obcej gminy. To się okaże za jakiś czas. l Zabieram się za roboty różnorakie, przede wszystkim nadszedł czas że "odgruzowanie" domu stało się koniecznością. Gdzie ja podzieję te wszystkie puszki i puste butelki :p l l

No wiecie co ? Nie wiecie :-) Realizowalam recepty w aptece i zalacilam 170 zl .,ale to nie nowosc ,z tym ,ze za krople do oczu meza zaplacilam 109 zl ,troche sie zdziwilam bo wczesniej za te krolpe placilam cos ok.4ozl.Niby lekarz rodzinny nie zaznaczyl znizki ,a po drugie musi miec zaswiadczenie od specjalisty ,w tym wypadku od okulisty ,ze maz sie leczy okulistycznie (jaskra).Choinka ,tyle przeplacilam ,a w to miejsce moglabym kupic cos na rozweselenie :D.Trudno ,musze to przelknac . Cal ,to nie tak ,nie zmieniam tak czesto mebli ,tylko byl taki plan ,ze gdy zaczniemy remont to syn juz pojdzie na swoje i wezmie nasze meble na poczatek ,a ze ma dom pojemny ,wiec nic nie musielismy wyrzucic .Dostal tez w spadku kuchenke gazowa ,lodowke ,telewizory ,w ogole wszystko z domu lub prawie wszystko .Zostaly tylko meble lazienkowe . Placki ziemniaczane jemy z cukrem i tak jak juz mowilam lubimy na chlebie jak schabowe :-),tylko juz bez cukru .

Daa :) na chlebie placki? to tak troche po rusku, oni nawet bułki mają nadziewane ziemniakami, przynajmniej kiedyś tak było. Może dlatego pierogi ruskie, mimo, ze polskie dostały taką nazwe. o Saam :) czyżbyś nazbierał tyle puszek i butelek, że nie zmieszczą się do Twojego kubła śmieciowego?:D Puszki to z chęcią zbieracze wezmą gdy postawisz na ulicy ale butelki to do specjalnego kubła-szkło do segregacji o ile taki gdzieś masz w pobliżu. o Ferdzi :) u Ciebie widzę, że już sezon ogórkowy w pełni. Moje ogóraski mają dopiero 5 cm. Ale ja późno posadziłam. o Zuzia :) co taka cichutka dzisiaj? masz tego kota?

Gość Zuzanna Amelia ææ
Malo sie odzywam bo mam kilka innych rzeczy do zrobienia. Koty tutaj sa trzy. Jeden nalezy do pani ktora mieszka obok. Drugi na pewno tez do kogos nalezy bo jest tlusty. Ale przychodzi czasami. Nawet sie skusil na kawalek schabu. Tyko kawalek. Widac nie byl glodny. Jest jeszcze trzeci , ktorego widzialm dwa razy. Wylinialy , chudy. Ten chyba nie ma wlasciciela. Na razie nie widze zadnego ale licze na to , ze ten bezdomny jeszcze sie zjawi.

Cal ,sprobuj kiedys polozyc placki na swiezutki chlebek z maslem ,maz kladzie ze 4 .A jadlas kiedys chleb z ziemniakami smazonymi ,bo ja tak ,dawno ,dawno temu :D Idziemy na kalacje bo jesc sie zachcialo :-)

Daa :)znam to i słyszę w pamięci:) mogę na telefonie posłuchać , niestety wiele,,czegoś,, już nie wróci...

Ja już nie jem, cały dzień się obżerałam teraz pora poćwiczyć :) postawiłam mleko na kwaśne, ponoć pite całe lato daje zdrowie przez reszte roku. Za sprawą bakterii przyjaznych naszym jelitom. Tylko czy to nie to samo co pić gotowy kefir ?

Daa:) nie jadłam chleba z plackami. One są tłuste i jeszcze masło to zbyt wiele tłuszczu jak dla mnie. Ale np. M je rosół z chlebem mimo, że jest z makaronem :D

Zuzia :) rozumiem, jeśli tyle kotków wokół to masz kogo pogłaskać od czasu do czasu ;)

Gość Zuzanna Amelia ææ
Nie glaszcze ich. Nie znamy sie.

Zuziu :) ale żeby wejść w większą zażyłość to trzeba się przełamać i nawet obcego pogłaskać.. Mnie to nawet się wydaje że głaskanie obcej byłoby bardziej elektryzujące ;) l l

Saam ,poglaszcz mnie wirualnie na dobranoc :-)

Pogadalam se dlugo z rodzinka na skype i teraz juz wylaczam pudelko ,niech odpocznie . Chyba sie nie doczekam glaskania :-) Dobrej nocy Mili 🖐️

Celinko :) Ty to dawno temu jadłaś to możesz już iść spać. Ja dopiero skończyłem kolację więc muszę trochę odczekać. Dobranoc dla Ciebie :) l l

Danusiu :) dlugo nie moglem się zdecydować ktorą ręką głaskać. Moze dwiema Dobranoc :) l l

Ja też już zamykam wirtualny świat. Trzeba się wyspać bo rano czeka mnie troche wrażeń a potem do roboty l $D*O*B*R*A*N*O*C* l l

:-)no ,wyglaskana moge udac sie na spoczynek :-) 🖐️

Gość gość
pozdrawiam 🖐️

Witajcie sobotnio jak zawsze jeśli jestem to z rana, bo później u mnie następuje przegrzanie organizmu, mózg pracuje na zwolnionych obrotach i nie potrafię nic napisać:O Ta noc, to kolejna noc "drapana" Zawsze jakieś przeszkody by zasnąć. A to komar bzyczy i atakuje, a to psisko za oknem wyje, a to żonkil się przemieszcza wciąż po przedpokoju...eh...Niech wreszcie zrobi się chłodniej, bo już nie daję rady a chcę normalności. Widzę że wczoraj było prztulaśnie, było mizianie i głaskanie a nawet rozczulała piosenka Bee Geesów. Też mnie na nią wczoraj naszło, kiedy uryweczek zaśpiewał Grzesiu Halama i pomyślałam, że muszę ją wyszukać i posłuchać w całości, to kiedyś był wielki przebój. Dzięki Daa, że właśnie tą piosenkę przesłałaś👄 Calinessa, tak u mnie zaczęły się ogórki, ale przez to że susza, to jest ich zdecydowanie mniej. Deszcz potrzebny od zaraz...:) Pomidorki też już niektóre dojrzewają, szczególnie te koktajlowe. Już dość dawno na bieżąco kopię ziemniaki, zrywam fasolkę szparagową, i wszędzie tam gdzie jest wolne miejsce znów coś sadzę lub sieję :D Na razie posadzona niedawno fasolka, ma już ze 20 cm wysokości:D Rośnie mi też koperek na zielony do zamrożenia, ale resztę wolnego miejsca posieję gorczycę, coby sobie rosła, jako bio nawóz. Tak że wciąż jakieś zajęcia mam, gorzej z chęciami. Jeśli chodzi o placki ziemniaczane, to nigdy nie jadałam z chlebem, ani na słodko. Zawsze same, chrupiące, pikantne, ewentualnie z jogurtem. O tym by jeść rosół z chlebem też nie słyszałam:D ale będąc dzieckiem jadałam rosół z ziemniakami:O Do dziś, nie jest to miłe wspomnienie, jedynie świadomość, że tato tak lubił, sprawia że jakoś to znosiłam:D Ale jeśli chodzi o kulinarne fanaberie, to np żonkil lubi jeść gołąbki z chlebem:O co dla mnie jest nie do przyjęcia, ale co mam zrobić, jeśli tak lubi to jego sprawa:D

dziś 25 lipiec Imieniny obchodzą: Jakub, Krzysztof oraz Alfons, Antoni, Dariusz, Franciszek, Krzysztofa, Nieznamir, Olimpia, Paweł, Piotr, Rudolf, Rudolfa, Rudolfina, Sławosław, Walentyna Przysłowie: „Jak święty Jakub nadejdzie, to nam biedy nie będzie” Świętujemy dziś Dzień Bezpiecznego Kierowcy. Święty Krzysztof patron kierowców, więc pewnie dlatego. Pewnej nocy usłyszał głos Dziecka, które prosiło go o przeniesienie na drugi brzeg. Kiedy je wziął na ramiona, poczuł ogromny ciężar, który go przytłaczał - zdawało mu się, że zapadnie się w ziemię. Zawołał: "Kto jesteś, Dziecię?" Otrzymał odpowiedź: "Jam jest Jezus, twój Zbawiciel. Dźwigając Mnie, dźwigasz cały świat". Pan Jezus miał mu wtedy przepowiedzieć rychłą śmierć męczeńską. Ten właśnie fragment legendy stał się natchnieniem dla niezliczonej liczby malowideł i rzeźb św. Krzysztofa. Tradycja miała Reprobusowi nadać tytuł "Krzysztofa", czyli "nosiciela Chrystusa" (gr. Christoforos). Pan Jezus po przyjęciu przez Krzysztofa chrztu miał mu przywrócić wygląd ludzki. Św. Krzysztof jest patronem Ameryki i Wilna; siedzib ludzkich i grodów oraz chrześcijańskiej młodzieży, kierowców, farbiarzy, flisaków, introligatorów, modniarek, marynarzy, pielgrzymów, podróżnych, przewoźników, tragarzy, turystów i żeglarzy. Orędownik w śmiertelnych niebezpieczeństwach. W dzień jego dorocznej pamiątki poświęca się wszelkiego rodzaju pojazdy mechaniczne.

no dobra, na tą chwilę dosyć zanudzania:P Już 8 więc czas się zbierać na jakieś małe zakupy. Trzymajcie się w chłodzie, dużo odpoczynku, zero stresów. Miłego dnia, bez burz i nawałnic. 👄 🌼