Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

saam

filtrowanie wstępne ogólnodostępne

Polecane posty

Dalej juz nie podam :-) Cal ,łoj ,oby nie stal sie hipochondrykiem :-) Musze leciec :-)

Z głowy dopiszę że do ciasta potrzebne jeszcze dwie lyzeczki proszku do pieczenia, lyzeczka cynamonu i duża garść rodzynek. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem i olej. Na koniec dodać nieobierane pokrojone w średnią kostkę i obsypane cynamonem jabłka oraz rodzynki. Oczywiście wymieszać już łyżka. Jabłka wystarczą dwa, chyba że małe to więcej. Wyłożyć do blaszki 20 x 30 i piec 180 - 200 stopni przez 45 minut Posypać pudrem po upieczeniu. l cześć Celinko 🌻 l

Ze swej strony do świąt jeszcze dodam Dzień Archanioła. A konkretnie tych najbardziej znanych z imienia : święci Gabriel , Michał i Rafał. l l "Archaniołowie są najważniejszymi Aniołami ludzkości. Mają ogromny zakres działania, który dotyczy miedzy innymi postępu i ewolucji. Żyją w przenikającym je boskim Świetle i przekazują je do otwartych ludzkich serc. Chronią ludzkość przed siłami mroku, stawiając im opór. Ponadto prowadzą ludzi, kierują nimi, przesyłając im impulsy do wielkich ogólnoświatowych zmian. O ile niektóre Anioły opiekują się jednostkami ludzkimi, Archaniołowie przewodzą całej ludzkości. Są także wodzami zastępów anielskich i siłą wykonawczą boskości." (ze stron prosperita.edu.pl)

A wlasnie ,ze nie tak Saam :-p Owszem ,2 lyzeczki pr.do pieczenia ,2 op.cukru waniliowego ,cynamon ok 3 lyzeczek . Po zmiksowaniu jajek z cukrem i 1 opakowaniem cukru waniliowego oraz olejem ,dodajemy malymi porcjami make wymieszana z pr.do piecz.i wszystko delikatnie mieszamy lyzka .Wykladamy ciasto na srednia blaszke i na wierzchu ukladamy obrane jablka ,pokrojone na sredniej wielkosci kawalki .Ulozone owoce posypujemy cukrem waniliowym i cynamonem :-p Gdybym ja piekla w temperaturze 200 stopni to mialabym wegielek :-)Pieke w moim elektrycznym piekarniku w temp.ok 160/170stopni ,przewaznie z termoobiegiem :-p

Termoobieg się włącza przede wszystkim kiedy chcemy piec ciasta na dwóch poziomach. W moim piekarniku jest lepiej jeżeli rozgrzeje piekarnik dolną i górną grzałką a potem tylko dolna chodzi. Ciasta niewiele się różnią. Ja też dawałem cukier wanilinowy. Duza zaleta ciasta że szybko go się robi i zawsze wychodzi, i to smaczne. l l

Ja praktycznie pieke wszystkie ciasta na funkcji termoobieg ,z tym ,ze trzeba pamietac o obnizeniu temperatury .Czasem w trakcie pieczenia kombinuje jak kon pod gore ,cos tam zmieniam i przelączam:-). Saam ,nie posypywales jablek cukrem waniliowym :-p Ja mam swoj cukier waniliowy ,zrobilam juz dawno z kilku lasek wanili i cukru ,ale przewaznie uzywam kupnego ,ten moj jakos mi 'smierdzi 'i nie jest to tylko moja opinia ,a wielu internautek :-) Ide nastawic ziemniaki ,bo wchodzi moj Pan i Wladca . Gaz mi sie jeszcze nie skonczyl ,w niedziele minely 20 tygodnie :-o

Danusiu :) waniliowym z pewnością nie, był to cukier wanilinowy. I dodałem go do normalnego cukru przed ucieraniem. l l Hipochondryk to ktoś, kto czuje się lepiej, gdy czuje się gorzej. l Przychodzi hipochondryk do lekarza i mówi: - Panie doktorze, żona mnie zdradza, a nie rosną mi rogi. - Proszę pana, z tymi rogami to tylko takie powiedzenie. - Uff, a już myślałem, że mam niedobór wapnia. :D l l

Gość Zuzanna Amelia ææ
Witam popoludniowo

Tak Saam ,ten popularny cukier to wanilinowy ,choc tez jest w paczuszkach cukier z prawdziwa wanilia ,ale on slabo pachnie ,moj w sloiku jest waniliowy . Teraz smieje sie z dowcipu :D

o fajnie! czyli nie jestem hipochondryczką :) a księżyc w pewnym momencie jednak był czerwony, rozmawiałam ze świadkami tego. o Co do Archaniołów to powinni bardziej wyszkolić Aniołów Stróżów by skuteczniej podszeptywały ludziom co im szkodzi. Szatan bowiem schował się w pysznych ciastach i wymyślnych potrawach, produktach i napojach i stopniowo niszczy nas od środka. he he ale sobie teorię wymyśliłam, ale tak mi podpowiada intuicja. Czyli mój Anioł jest w porządku :D a inni się obijają.... Ponoć ten cukier wanilinowy nic nie ma wspólnego z wanilią prócz zapachu. Dobrze, że jem ciasta od wielkiego dzwonu :D o miłego wieczoru :) zaczynałam pisać to jeszcze jasno było

U mnie w kominie już huczy, chłodne wieczory i ranki nastały. Zmykam już bo pocałować w usta nikt nie chce😭, rozmówców brak😭 a rano przed 5 pobudka😭 o Dobrej cieplutkiej nocy życzę wszystkim :)

Celinko :) jak się nie mylę to za kilka dni będzie szczególna okazja aby poprosić osobistego anioła o wnikliwszą opiekę. Tylko nie wiem czy na dłuższą metę będzie nam się to podobać. Dobrej nocy dla Ciebie :) l l

Celinko :) jak się nie mylę to za kilka dni będzie szczególna okazja aby poprosić osobistego anioła o wnikliwszą opiekę. Tylko nie wiem czy na dłuższą metę będzie nam się to podobać. Dobrej nocy dla Ciebie :) l l