Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

rozbity termometr

Polecane posty

Gość gość

Witam, Jestem mężczyzną ale postanowiłem zasięgnąć kobiecej rady :-) Około pięć lat temu mierzyłem w łóżku temperaturę. Po 3 tygodniach robiąc porządki przedświąteczne zobaczyłem że pod łóżkiem leży rozbity termometr rtęciowy. Musiał mi wpaść w szczelinę i się potłuc. Wiedziałem że rtęć w temperaturze pokojowej paruje, ale nie panikowałem. Mam teraz problemy z sercem (przyspieszone bicie) tak jak przy nerwicy i problemy z pamięcią. Moje pytanie brzmi: Czy po tylu latach mogą to być skutki oparów rtęci ? (Niewielkiej ilości taka jak znajduje się w termometrze)

Gość gość
nie wykluczałabym

Gość 4 slot
Wiesz, pojęcia nie mam. Wypadałoby obliczyć ile takiego oparu, potrzeba, są pewnie jakieś dane, w jak długim czasie, żeby spowodować jakiekolwiek negatywne skutki dla zdrowia. Do tego czas wdychania, kubatura pomieszczenia, średnia temperatura i tak dalej. To pytanie do praktyka, który zna się na zatruciach metalami ciężkimi. Tak odruchowo, bez obliczeń, namysłu, to ja raczej odrzucam taką ewentualność. Tej rtęci jest naprawdę niewiele. Musiałbyś chyba mieć nos przy niej, cały czas, bo przecież jej nie połknąłeś.

Gość 4 slot
I druga sprawa. Czy te kłopoty zdrowotne, nie są wynikiem czegoś innego? Stres, czyli w sumie efekt nerwicowy? Może szukasz przyczyny w konkretnym fakcie, gdy jest ona rozłożona na wiele fragmentów wziętych z życia. Nie wiem, tak tylko sugeruję, abyś o tym pomyślał

Gość gość
całkiem mozliwe, zbadaj jaki masz poziom rteci w organizmie a sie dowiesz czy to od tego, rteć sie nie wydala

Gość gość
Moim zdaniem to za mala ilosc zeby tak zadzialalo

Gość gość
Najlepiej jak by się wypowiedział jakiś fachowiec (lekarz) ktoś kto na tym się zna.

Gość gość
A jakie można zrobić badania na poziom hg w organizmie ?

Gość gość
Witam ponawiam temat. Rozbity termometr :(

Gość gość
Co się termomertrem przejmujecie ? Od dziecka w szczepionkach wstrzykuje wam bezpośrednio do organizmu rtęć i jakoś nikt paniki nie robi :)

Gość gość
No tak ale opary są niebezpieczne. U mnie leżał całą noc rozbity bo też nie zauważyłam :-( a u przedmówcy aż 3 tygodnie Już posprzątałam i pokój wywietrzyłam, ale nawdychac się pewnie nawdychałam oparów

Gość gość
Ale w płucach opary nie brzebijaja bariery krew-mozg a szczepionka owszem.

Gość gość
Najwięcej oparów wchłanianych jest przez opary rtęci. Nie jestem lekarzem ani chemikiem ale uważam że w przypadku zjedzenia jest dużo mniej szkodliwy.