Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość taka jedna 2222

Zmiana imienia czy to wystarczający powód?

Polecane posty

Gość taka jedna 2222

Mam 32 lata i chcę zmienić sobie imię. Powodem jest to, że mieszkam w małej mieścince i wszyscy od zawsze mówią na mnie przykładowo Kasia, choć mam na imię inaczej. Odkąd pamiętam wszyscynazywali mnie tym wymyślonym chyba przez moją matkę imieniem. Kiedy ktoś szuka mnie podając właściwe imię nikt nie wie o kogo chodzi np. kurier ostatnio pytał jak do mnie dojechać i sąsiadka powiedziała, że pod tym adresem napewno nie mieszka nikt o takim imieniu i paczka nie doszła :o Wolałabym mieć ofocjalnie na imię tak, jak wszyscy na mnie mówią. Myślicie że taki powód będzie wystarczający dla urzędu?

Gość gość
Zmieniając imię nawyku ludzi i tak nie zmienisz :) Musialabys zmienić miejscowość ;)

Gość taka jedna 2222
Wiem, że ludzi nie zmienię i dlatego chcę oficjalnie zmienić imię na takie, z którym wszyscy mnie kojarzą. Nie mam powodu żeby sie wyprowadzać, nie mam też pretensji do ludzi, a co najwyżej do mojej mamy, że mnie wpakowała w taką sytuację.

Gość gość
32 lata i taka tępa ? chcesz zmienić imię bo głupi kurier nie doręczył paczki ? dobrze Cię rozumiem ?

Gość gość
Zastanawia mnie to czemu Twoja matka dała Ci inaczej na imię jak inaczej na Ciebie woła? Dużo osób ma tak zauważyłam. Mój kuzyn nazwał synka Maks a wołają na niego Stefan :) Albo jak ktoś ma dwa imiona to używa tego drugiego :) A mogę spytać jak masz w dowodzie napisane?

Gość gość
koleżanka na studiach przedstawiała się jako Kamila a tak naprawdę oficjalnie była Dorotą, jakoś wykładowcy się do tego przyzwyczaili i nie zadawali pytań

Gość gość
moja mama też ma na imię Helena a wszyscy ( włącznie z jej mężem, jej matką , rodziną i znajomymi) mówią do niej Gosia. I tak było zawsze, nawet do pewnego wieku to nie wiedziałam,że mama nie ma na imię Gosia

Gość gość
nie dość że to będzie kosztować to musisz potem zmienić: dowód osobisty, prawo jazdy jeśli je posiadasz i zmienić dane we wszystkich bankach a potem i tak każdemu pracodawcy będziesz musiała tłumaczyć czemu poprzednie świadectwa pracy mają inne dane chyba jesteś starą panną i się nudzisz

Gość gość
Znam wiele takich przypadków ze ktoś ma dane imię a mówią do niego inaczej ale nikt takiego powodu nie szedł do urzędu

Gość gość
dla mnie takie nazywanie nie po imieniu to jest bez sensu bo potem są z tego problemy Jak już dadzą tak na imię to niech tak mówią na te osobę a nie inaczej.

Gość gość
moja babcia miała takie głupie pomysły, swoim imieniem nazywała koleżankę a mąż nazywał ją imieniem którego nie nosiła nie wiem skąd się wzięły te durne pomysły

Gość taka jedna 2222
Moje prawdziwe imię jest tak samo zwyczajne i popularne, jak to jakim mnie nazywają. Mama mówi, że zwyczajnie inne imię bardziej do mnie pasowało więc tak na mnie zaczęli mówić i tak już zostało :) Przypadek z niedostarczoną przesyłką był tylko pierwszym lepszym przykładem i kłopotliwych sytuacji było znacznie więcej. Wolę już raz zmienić dokumenty i mieć spokój. Prowadzę własną działalność i nie mam świadectw pracy, za to mam liczne problemy z tym, że ludzie mnie kompletnie nie kojarzą z prawdziwym imieniem. Jak na razie nikt nie odpowiedział na zadanie pytanie. Nadal czekam :)

Gość nde
ale czy to imie, ktorym cie nazwyaja to twoje drugie imie? bo cos takiego jestem jeszcze w stanie zrozumiec. nie rozumiem natomiast debilizmu jakim jest nazwanie kogos Maks, a mowienie do niego Stefan (przypadek opisany przez goscia powyzej). ja mialam w LO Marysie, na ktora wszyscy (wlacznie z nauczycielami i dyrektorka, o jej rodzinie i znajomych nie wspominajac) mowili Majka, bo tak sobie 'zazyczyla' co wqrzalo mnie na maxa. znalam tez chlopaka, ktory nazywal sie Tadeusz, a kazal do siebie mowic Oliwier (ale on w koncu to imie zmienil). reasumujac: glupota.

Gość gość
Tak, jest to wystarczający powód. I w sumie co za różnica. Spinacie się jakby komuś działa się krzydaw. Jeśli Tadeusz chce się nazywać Oliwier, a Ziuta Hermengildą, to czemu niby jej tego zabraniać?

Gość gość
Zmien sobie to imie a zycie bedziesz miala latwiejsze.taki powod wystarczy :)

Gość gość
moja matka też mnie nazywa nieraz innym imieniem jak rozmawia z ciotką to potem gada na mnie jej imieniem a na nią moim po prostu mimo że są inne mama je myli

Gość gość
bo to głupie

Gość gość
Twój argument wystarczy. Rozmawiałam kiedyś o zmianie imienia z babką z urzędu stanu cywilnego i nie trzeba wymyślać nie wiadomo jakich przyczyn.