Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Cykle 24 dniowe u dorosłej kobiety, o czym mogą świadczyć

Polecane posty

Gość gość

Mam 26 lat i dość krótkie cykle. Jakiś czas temu odstawiłam pigułki anty i przypomniałam sobie, że naturalnie mam strasznie krótkie cykle bo właśnie około 24-dniowe, a nie jak podczas brania pigułek 28-dniowe. Czy z punktu widzenia płodności ma to jakieś znaczenie? Albo czy ma to jakieś konsekwencje na moje zdrowie?

Gość gość
Nie ma. To kwestia indywidualna. Rzadko która kobieta ma regularne 28 cykle.

Gość gość
Oczywiście ale większość kobiet ma cykle z przedziału 28-32, które są uznawane za poprawne i zgodne z normą. Natomiast moje 24 dniowe cykle są za krótkie. I raczej ma bo z tego co się orientuję faza lutealna jest krótka co ma związek z niepłodnością. Więc nie pisz, że to nie ma znaczenia a napisz, że nie wiesz, bo akurat pleciesz bzdury. Nic więcej o krótkich cyklach nie wiem. Może ktoś jeszcze się wypowie?

Gość gość
Prawidłowy cykl u kobiety trwa od 21 do 32 dni. Jego długość zależy od organizmu kobiety, to sprawa bardzo indywidualna, najczęstsza przyczyna to poziom hormonów. Cykle 28 dniowe są "ksiązkowe", czyli idealne i faktycznie większośc kobiet ma cykl +/- 28 dni. Ale norma to 21 - 32 i wcale nie oznacza to niepłodności, co najwyzej takim kobietom może być trudniej zajść w ciążę, ale wcale nie musi tak być