Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co podac na niedzielny wystawny obiad?

Polecane posty

Gość gość

Mamy mieć gości w niedzielę na godzinę 16.30. trochę późno się za to biorę, ale odpowiedzieli na zaproszenie późno. Będą to dwie pary, spotkanie między innymi biznesowe, ale też i towarzyskie. Nie możemy zaprosić do restauracji, bo jedna para zasugerowała nam, że ma ochotę na domowy posiłek. Moja propozycja to przystawka: sałatka warzywna, sałatka z serem feta, deska wędlin danie główne: pieczony indyk z warzywami i tutaj mam problem wypada podać ryż? Czy lepiej pieczone ziemniaczki? Deser: sernik na zimno z lodami. Co o tym myslicie?

Gość gość
indyk jest ok, wypadałoby podac pieczone ziemniaczki w mundurkach...pycha aa lody? do sernika na zimno?

Gość gość
Zrób coś co ci dobrze wychodzi.

Gość gość
uda ala mustafa

Gość gość
Pieczony indyk czy jakieś fragmenty indyka? dla mnie nie jest wystawnym obiadem ziemniak w mundurku ;-( a lody pasują do szarlotki a nie sernika na zimno. Zrób to, co umiesz robić i co Tobie smakuje, nie wymyślaj dziwnych potraw.

Gość gośćobiad
tak myslałam że ziemniaczki będą lepsze:) co do sernika to mi bardzo smakuje z lodami, a lepiej podac bez lodów? Do picia woda z cytryną i białe wino może być?

Gość gośćobiad
myślałam o indyku w całośc****eczonym

Gość guslik
Lepiej połóż miskę smalcu z skwarkami i niech wp*****lają

Gość gość
indyk w całości, lody lepiej sobie darować, a pieczone ziemniaczki czyli co? w mundurkach czy bez?

Gość gość
i to ma byc wykwintne danie ???? bez komentarza :O

Gość gośćobiad
myslałam o zwykłych ziemniaczkach, nie w mundurkach... jesli to danie jest jakieś nieodpowiednie to poprosze o inną propozycję, a nie takie puste komentowanie.

Gość gość
schab z morelami i morelowy sos do tego

Gość gość
19:18- ja np. nie lubię takich połączeń. Często im bardziej coś jest proste, tym lepsze.

Gość gośćobiad
sachab z morelami mi się nie widzi. Jesli już miałabym coś lepszego zrobić to na pewno nie mięso na słodko

A co normalnie z mężem,rodziną jadasz podczas "ważniejszych" / świątecznych obiadów ? W tą stronę idź.Ugotuj to w czym czujesz się dobrze bo to nie jest czas na eksperymenty. Osobiście do indyka nie podałabym ryżu ;) Pomyślałabym o innym deserze ( goście skorzy pomyśleć że sernik jest z torebki :P)

Gość gość
danie główne fajne, z ziemniaczkami pieczonymi-bardzo dobrze, na deser sernik ok, ale nie z lodami, z dobrą bitą śmietana raczej ale przystawka trochę nie bardzo, bo po co ta deska wędlin? lepiej deskę serów podaj i jedną ciekawą sałatkę

Gość gość
Mielone

Wg SV deska serów powinna pojawić tuż po głównym posiłku,ale przed deserem :P

Gość gośćobiad
może faktycznie zrezygnuję z deski wędlin. Serów nie podam na pewno, bo się na nich nie znam i nie przepadam. A nie będe na siłe robiła z siebie wielkiej ą ę znawczyni:P U nas wystawny obiad to właśnie indyk pieczony w całości, kaczka, gęś, wołowina w postaci steków. Niestety kaczki, gęsi czy wołowiny swieżej, dobrej jakości nie nabędę do niedzieli, a indyk wydaje mi się lepszy od np. kurczaka. Myślałam jeszcze o łososiu, ale wiem, że wszyscy mięsożerni także wolę podać mięso. Sernik podam sam, bez lodów i bez bitej smietany, udekoruję tylko czarną czekoladą. Po zmodyfikowaniu więc menu będzie takie: 1. Przystawka: sałatka z warzywami i sałatka z serem feta 2. Danie główne: indyk pieczony w całości, warzywa gotowane na parze i pieczone ziemniaczki 3. Deser: sernik na zimno Do picia jak pisałam woda cytryną i białe wino. Bedzie ok?

Jak dla mnie - to kazde danie z osobna ok ale po zjedzeniu wszystkiego bym padła z przejedzenia - bo to dość "ciezko brzmi". Co do przystawki - moze zamiast wędlin to sery do sałatki? Lub kawałki kurczaka - takie male pieczone w cieście - jak ostygna to powrzucac po kilka kawaleczków do sałatki z serem np mozarella, sałata, pomidorki koktajlowe i jakis fajny lekki sos jogurtowy lub tylko zroszone sosem winegret. Co do dania głównego To fajny pomysł jesli chodzi o indyka w całosci - ale na 100% wyjdzie ci super soczyste miesko jesli je potniesz na czesci tj: nózki, filet na pare plastrów i upieczesz w rękawie foliowym (pare groszy w kazdym sklepie) - soczyste i dobre mieso tylko trzeba troszke dłuzej piec az sie ładnie zarumieni. Do tego ja bym juz nie podawała ziemniaczków pieczonych - jak na biznesowy obiad to troche za "ciezkie". Prędzej już ugotowane posypane koperkiem, bez kombinacji. Do tego jakaś fajna sałatka na zimno - albo jakas mizeria bo kto jej nie lubi, albo jakas lekka z tartej marchewki z cytryna. Ewentualnie zamiast indyka mozesz zrobic rolady śląskie ale np ze schabu - fajne, malutkie i zgrabne z lekkim sosem :) Jesli domowy obiad to byliby zadowoleni. Co do sernika: To jesli z lodami to jedynie na ciepło, lub szarlotka na ciepło z lodami. Lody na zimno i ciasto na zimno nie pasuje jak dla mnie. Wszedzie w restauracjach podaja ciasto na ciepło jesli jest podawane z lodami.

Gość gość
Mielone

Gość gość
to ma być wystawny obiod? buhahah ja mam taki co jakiś czas w tygodniu! kluski z makiem podaj,albo nózyska knurze,bycze jądra no takich rarytasów napewno nie jadła szlachta czy tam elita :D

Gość gość
ok ale ja zamiast sernika z lodami podalabym szarlotke z lodami. Super przepis na Malgosia z bloga qchenne - inspiracje, moje dzieci uwielbiają tylko ja zamiast robic ja w tortownicy to robie podwojna porcje w zwyklej brytwannie.

Gość gośćobiad
Mycha bardzo dziękuję:) I w sumie masz rację co do ziemniaczków, moze lepiej i gotowane z koperkiem skoro danie główne bedzie pieczone. Wtedy mizeria byłaby idealna. Do sałatki z fetą myslałam podać pomidorki koktajlowe, pomyślę tez o tym kurczaku. Deseru raczej nie zmienię, bo nie jedyne co mi wychodzi to właśnie ten nieszczęsny sernik:P Jesli ktoś ma jakieś uwagi czyli wyśmiewanie typu, że żaden to wystawny obiad to niech poda przy okazji swoje pomysły, a nie pisze głupie komentarze:O

Gość gośćobiad
a do indyka czerwone wino? Myślałam, że białe, ale może na wszelki wypadek kupie po 3 butelki jednego i drugiego:P Ja nie piję wina więc się nie znam

Gość gość
Do sernika na zimno posypanego czekoladą nie zapomnij dodać do przystrojenia listków świeżej mięty :-) Wygląda wtedy bajecznie :-)

Gość gość
A jak robisz indyka? Ja bardzo polecam na soli (płaska brytfanka, 2 kg soli, indyk przyprawiony jak lubisz i do piekarnika standardowo). Jak chcesz przetestować masz jeszcze jutrzejszy dzień. Wychodzi nieziemski. W necie jest pełno przepisów (szukaj kurczak na soli). cdn.