Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Krzywica u dziecka

Polecane posty

Gość gość

Bardzo proszę mamy które miały z ta choroba styczność o podzielenie się informacjami, czy wypukla klatka piersiowa i wystające żebra to efekt krzywicy?

Gość gość
raczej taka wklesla klatka, jakby dziura. Mial duzo starszy brat mial jako dziecko, wtedy lekarz podobno zalecil mu plywanie i na budowe ciala rzeczywiscie pomoglo. Ale zaczal plywac majac chyba z 8 lat, mieszkalimsy nad rzeka. Ogolnie swietnie plywa, jego dzieci tez.

Gość Katia626
Witaj. U mojej córki jak miała ok 5msc lekarz zauważył początki krzywicy. Objawiało się to wystającymi dziwnie żebrami. Dostała zwiększoną dawkę wit D3. Chodzimy na kontrolę raz na dwa miesiące i nic się nie zmienia ,znowu zwiększona wit D3. Teraz ma rok i te żebra wyglądają tak samo cały czas,ostatnio pediatra oglądał też ustawienie nóżek i ciemiączko i jest ok. Stwierdził,że te żebra tak szybko nie znikną i pewnie z tego wyrośnie.

Gość Katmazz
Może skonsultuj to jeszcze z jednym pediatrą. Ja miałem krzywice będąc dzieckiem ale u mnie się objawiała dużym brzuszkiem, płaską główką i nóżkami w kształcie x. Mojemu dziecku żona kupiła Vita D i podaje profilaktycznie aby nie miało krzywicy tak jak ja miałem.