Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

mama przedszkolanka , oddalybyscie dziecko do przedszkola?

Polecane posty

Gość gość

Córka ma 2,5 roku. Ja jestem w 9 miesiącu ciąży. Jestem przedszkolankę, teraz przebywam na l4. Zastanawiam się czy jest sens dać córkę do przedszkola na 3-5h. W domu raczej ciekawie spędzamy czas, ciastolina, wyklejanki, teatrzyk etc, ale jest zima i może przydałoby jej się więcej kontaktu z dziećmi. A jeśli oddać to kiedy, teraz czy po urodzeniu malucha? Nie chce by poczula się odtracona, jednocześnie wiem, że będę miała fizycznie mniej możliwości na kreatywne zabawy a ona jest bardzo rezo lut na dziewczynka. Myślałam z mężem aby oddać ja dopiero za rok ale teraz się wahamy.

Gość gość
Podnosze

Gość gość
Uwazam ze powinnaś ja poslac do przedszkola przed urodzeniem dziecka by nie kojarzyl tego jako cos złego. Mówisz ze jesteś przedszkolanka..i jak pytasz obce baby co sie srednio znają o tym co masz zrobić. Dziecko wchodzi w wiek kiedy potrzebuje kontaktu z dziecmi

Gość gość
ja bym poczekala. Rodzenstwo, przedszkole-duzo nowych, jakby nie bylo, stresow. Ewentualnie jakis klub malucha raz w tygodniu... A od wrzesnia do przedszkola.

Gość gość
Ja bym chyba teraz nie oddawala. Sezon chorob. Zero zimy wieczna jesien a te chorobska tylko sie przenosza z osoby na osobe. Poza tym jeszcze sa zakazne a ty w ciazy jestes no chyba ze wszystkie przechodzilas. Przeciez sama powinnas wiedziec jak jest w przedszkolu. Teraz nie pracujesz mozesz sie dzieckiem zajac wiec zajmuj miejsca pracujacym. Takie moje zdanie

Gość gość
Tez jestem nauczycielem i mam 2.5 synka i myślę że powinnaś posłać ją do przedszkola juz teraz albo na prxyszly rok Inaczej poczuje sie odtracona niepotrzebna i nie kochana

Gość wifigdańsk
ale jako przedszkolanka to chyba wiesz,ze rekrutacja zaczyna się na wiosnę i to rekrutacja na następny rok przedszkolny. teraz w srodku roku przedszkolnego chcęsz ją posłąc? a tak mozna? z tego co wiem to przedszkola sa przepełnione i co sa u was wolne miejsca? ja bym ją posłala od wrzesnia,faktycznie za duzo "nowego" bedzie miala i moze byc zesrtesowana,odczuc to jakby byla niepotrzebna.a tak to pojdzie od nowego roku szk. razem z innymi dziecmi. ale zaraz czy 2,5 latka moze juz isc do przedszkola? czy to nie jest tak,lze rocznikoow jeszcze nie moze? bo moja we wrzesniu bedzie miala wlasnie 2,5 latak i pytałam wychowawczynie starszej corki czy przyjmą to powiedziala ze rocznikowo nie,tzn. system odrzuci.

Gość wifigdańsk
ale jako przedszkolanka to chyba wiesz,ze rekrutacja zaczyna się na wiosnę i to rekrutacja na następny rok przedszkolny. teraz w srodku roku przedszkolnego chcęsz ją posłąc? a tak mozna? z tego co wiem to przedszkola sa przepełnione i co sa u was wolne miejsca? ja bym ją posłala od wrzesnia,faktycznie za duzo "nowego" bedzie miala i moze byc zesrtesowana,odczuc to jakby byla niepotrzebna.a tak to pojdzie od nowego roku szk. razem z innymi dziecmi. ale zaraz czy 2,5 latka moze juz isc do przedszkola? czy to nie jest tak,lze rocznikoow jeszcze nie moze? bo moja we wrzesniu bedzie miala wlasnie 2,5 latak i pytałam wychowawczynie starszej corki czy przyjmą to powiedziala ze rocznikowo nie,tzn. system odrzuci.

Gość gość
Co się dzieje z kafeteria .??

Gość gość
Wiem jak jest w przedszkolach. U nas są wolne miejsca, pisze o prywatnym przedszkolu z monitoringiem. Wielu nauczycieli widziałam... teraz ma 2,5, ale samoobsługowo,społecznie i z zakresu wiedzy ogólnej dałabyrade w grupie wyżej. Pani zgodziła się po obserwacji ja przyjąć, a ja się waham. Boje się ze po porodzie nie będę miała dla niej tyle czasu co dotychczas. Póki co jest bardzo pozytywnie nastawiona do braciszka, czeka i zapowiada ze będzie pomagać. Ale jak to w rzeczywistości będzie to... czas pokaze...

Gość gość
Dałbym od wrzesnia

Gość gość
A po co, mala jeszcze jest

Gość gość
Hickary - Joanna czy to Ty? Jesli tak, to gratuluję kolejnego bobaska :)

Gość gość
A jesli chodzi o kwestie przedszkola sama mam ten dylemat. Rodze w sierpniu, a corka we wrzesniu skonczy 3 latka. I sie zastanawiam, czy posłać ją do przedszkola od kwietnia, od września, czy lepiej, żeby była cały czas w domu.

Gość gość
Dlaczego wy zajmujecie miejsca w przedszkolu? Jestescie mamami niepracujacymi i mozecie zajac sie dziecmi. Natomiast sa rodzice obone pracujacy dla ktorych tego miejsca moze zabraknac. Jakbyscie zareagowaly na wiesc o tym ze wasze dziecko nie dostalo miejsca a dziecko ciezarnej sasiadki tak. Wy do pracy a sasiadka w domu na d***e. Jak mnie ta bezmyslnosc polaczkow oslabia. Bo niby sie dziecko nie przystosuje bo cos. Wez poczytaj jedna z druga jakies madre ksiazki to sie dowiesz ze dziecko da sobie rade ale jak widac mamusia niekoniecznie.

Gość gość
Ja bym poczekala. Ona ma 2.5 roku dopiero ma jeszcze czas na przedszkole. Spokojnie od wrzesnia moze isc. Niech posiedzi w domu wyspi sie a nie bedziesz ja zima z rana targac do przedszkola. No i wlasnie odtracenie....moze to poczuc moze byc jej ciezko. Tez jestem przedszkolanka rok temu bylo kilkoro rodzicow ktorym sie urodzilo drugie dziecko to co wyprawialy starsze dzieci w przedsxkolu to szok. Placz krzyk nie sluchaly sie. A rodzice jak by rozumy postradali dzieci od 7.30 do 15.00 w przedszkolu a oni w domu z ,,nowym,, przybytkiem. Nie funduj jej takich stresow. Szczesliwego rozwiazania

Gość gość
Wydaje mi się, że jako przedszkolanka powinnaś zdawać sobie sprawę przede wszystkim z tego, że starsza córka przywlecze do domu choróbska. I jeśli w tym samym czasie urodzisz i poślesz dziecko do przedszkola to będziesz miała z dużym prawdopodobnieństwem 2 chorych dzieci w domu. Zastanów się czy warto.

Gość gość
Kiedyś również miałam podobny dylemat ale zdecydowałam że moje dziecko pójdzie do przedszkola niepublicznego, dokładniej do http://www.cherrygarden.pl/index.php?id_menu=35 i nie zaluje decyzji. Ciężko cały czas tworzyć jakieś nowe atrakcje dziecku gdy na głowie jest jeszcze mniejszy szkrab.

Gość gość
Myślę że jest to dosyć dobry pomysł, wiadomo że będzie Ci ciężko bardzo a dziecko na pewno polubi przedszkole. Polecam jakiś niepubliczne, w małych grupach się lepiej integrują i mają więcej opieki np. w www.wielkaprzygoda.com do którego jest zapisana również moja pociecha.