Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość prosze o radyy

dom teściów a darowizna polowy na męża

Polecane posty

Gość prosze o radyy

witam mam pytanko . mamy zamiar z mężem po wielkanocy wziąć spory kredyt aby wyremontować połowę góry nad nami i dobudować jeszcze coś na tej naszej połowie w której mieszkamy. właścicielem domu jest moja teściowa . ja i mąż juz robiliśmy remont w tym domu dzieląc go na pół zrobiliśmy sobie osobne wejście kuchnia łazienka itd, podwórko. - to było dwa lata temu i kosztowało nas to ok 40tys . w tej chwili chcielibysmy aby ta połowa domu była na nas poniewaz jak wspomniałam wcześniej będziemy brać kredyt. pytanie jak mamy to zrobić?? wiem , że jeżeli teście dadzą połowę domu mężowi w formie darowizny ja i tak nie będę miała nic do tego ? więc czy jest jakaś możliwość abym i ja stała się współwłaścicielką?

Gość gość
załatwia sie u notariusza, idź do kancelarii i zapytaj, te porady nie sa płatne, tak trudno to zrobić ? będziesz pytac na forum gdzie siedzą głąby ?

Gość gość
Mogą przepisac na was oboje

Gość gość
Gosc12:26 skoro tu siedzisz i odpisujesz tzn ze jesteś gląbem. Gratuluję

Gość gość
Teściowie tez moga ci dać darowiznę tylko zaplacisz podatek jako niespokrewniona. Albo niech przepisza mężowi a on polowe wtedy moze przekazać tobie.

Gość proszę o radyy
no tak tylko brat mi powiedział, że prawdopodobnie po 5 latach dopiero mąż będziemógł przepisac na mnie, słyszałam tez , że za szybkim darowaniem mi, urząd może nie poprzeć tego.. coś tam. no i mój mąż ma brata , który powiedział w trakcie tamtego remontu abyśmy nie szukali mieszkania tylko zostali w domu teściów on ma to w du.. pie i nie chce tego .. no ale przy daowiznie na męża tej połowy domu będziemy musieli i tak spłacić brata po smierci teściów tak??

Gość gość
a twój brat jest notariuszem?Zna się na tym , raczej nie.Po co pytasz na forum, gdzsie jak ktoś zauważył siedzą same głąby, ja też tutaj bywam, ale raczej to forum traktuję jako folklor, w żyiu na tym forum nie pytałbym o poważne kwestie.idż do nottariusza i się sama dowiedz, przecież to ważna kwestia.

Gość gość
urząd na pewno sie doczepi, bo tarkie darowanie sobie w kółko ma na celu obejście podatków,

Gość gość
Hmm rodzice moga darowac pól domu tobie i mężowi,a polowe bratu męża. Albo wam wszystkim po 1/3 i nikt nie będzie pokrzywdzony. Bratem męża sie nie sugeruj ze on ma w d***e bo to jednak teraz tak gada a kiedyś to się moze zmienić. Najlepiej idz do notariusza i on poradzi jak najlepiej z tego wybrnąć.

Gość gość
Najlepiej spisac umowę kupna ze niby odkupiliscie od nich wtedy nikogo nie będziesz splacaca po drugie jakby tesciowej sie odwidzialo nie odbierze ci tego. Jesli ci ufaja i cie w pelni akceptują to się zgodzą jeśli chcą cie wyrolowac odmowią. Wtedy warto zastanowic sie nad kupnem wladnego mieszkania. Moj ojciec dostał od swojego ojca posiadlosc a brat otrzymal kase i powiedział ze nie będzie sie upominal. Brat mojego ojca po śmierci swojego ojca przyszedł po splate i niestety musial moj ojciec placic. Teraz wiemy ze wszystko trzeba miec na pismie!

Gość gość
Wmiksowalas sie w mieszkanie z tesciami, wspolczuje

Darowizna powinna być spisana na was oboje, nie powinnaś zgadzać się aby w aktach figurował jako właściciel tylko mąż. Mąż jako będzie zwolniony z darowizny. Natomiast ty formalnie należysz do grupy , gdzie nie ma zwolnienia. Z kolei możesz uniknąć płacenia podatku jeśli spełniasz wymogi do skorzystania z ulgi mieszkaniowej. art 16 ustawy o podatku od spadku i darowizn

Gość prosze o radyy
blondyna333 czy możesz mi coś więcej powiedzieć na temat uniknięcia płacenia podatku przeze mnie . sprawdziłam ten artykuł ale nic nie rozumiem z tego bełkotu:(

Gość proszę o radyy
a i rzeczywiście pójdę o paradę do fachowca ale na forum tez chce się czegoś dowiedziec , niektórzy z własnych doświadczeń coś napewno podpowiedzą. mam jeszcze jedno pytanie.. przepisanie domu to jedna rzecz ale co z działką na której stoi , notariusz nie wystarczy potrzebny geodeta?? chce byc pełnoprawnym współwłascicielem .

Gość gość
mąż nie ma rodzeństwa?

Gość proszę o radyy
chyba zrozumiałam ,że połowa nie może przekraczac 110m2 tak?? kurcze mamy dom parterowy ale z wysokim poddaszem , które chcemy wyremontować dla naszego"potomstwa" ciekawe jak to sie ma?? a ile właściwie tego podatku sie płaci?? liczy się wartośc tej połowy jaką nam zapiszą tak?? ktoś przyjdzie i wyliczy czy jak?? bo jak wspomniałam wcześniej robiliśmy remont, a od teściów dostalismy garaż, bez światła , ogrzewania i wydalismy jak wspomniałam ok40tys na aneks kuchennny przedpokój i łazienka.. i jeszcze zostało do wyremontowania kawałek garażu i będziemy go remontować i dobudowywac resztę.. ile procent jest do zapłaty? podgadałam troche męża bo rozmawiał z teściową i ona chce tylko jemu zapisać albo połowę albo całość bo uważa , że i tak mi się należy bo mamy wspólnotę majątkową a poza tym na nas się nie da..

Gość gość
jeśli jemu zapisze, to tobie nic się nie będzie należało. W sumie ma kobieta rację, dlaczego obca jej osoba ma mieć pół jej domu

Gość proszę o radyy
pisałam wcześniej , że mąz ma brata

Gość gość
i co brat dostanie jak mężowi zapiszą cały dom?

Gość proszę o radyy
dlatego właśnie ja nie chce aby przepisywała caly dom na męża, tylko połowę , wiesz jak maż był młody to oni korzystali z połowy domu bo reszta to był budynek gospodarczy. mąz mi opowiadał, że jakis zwierzyniec tam trzymali amy to wszystko przerobilismy na mieszkalny. poza tym jeszcze miesiąc temu rozmawiałam z nia i namawiała mnie do robienia tego remontu który planujemy robic..

Gość proszę o radyy
gość dziś a żebym to ja wiedziała .. nic pewnie po smierci teściów może sie domagac spłaty ale jak to sie bedzie miało kiedy my mamy połowe a tamta połowa to co?? sama nie wiem jak to prawnie wygląda

Gość proszę o radyy
gość dziś z tego co wiem to mąż może zrobic darowiznę dla mnie

Gość gość
Jesli matka przepisze na syna dom w darowiznie i jeśli w ciągu 10 lat nie umrze to bratu nie należy się zachowek. Zachowek należy się jeśli matka umrze w ciągu 10 lat po tym okresie tylko mąż będzie właścicielem i brata nie musi splacac. Informacje mam z wczorajszego programu sprawa dla reportera w programie pierwszym. Powtorka programu w poniedziałek o 6:10. Informacje oczywiście od prawników.

Gość gość
Zal mi ciebie,jestes gołodupcem i szukasz majątku od obcych dla cie ludzi(bo tak nazywacie teściów).SZOK!!!:):):)

Gość gość
U mnie było tak. Teście zaproponowali nam po ślubie abyśmy zamieszkali u nich. Na podwórku stoi dwa domy. W jednym mieszkali oni w drugim stan surowy chcieli dla nas a raczej dla mojego męża. Nie chcieli przepisywac bo przecież rodzina, ufamy sobie itp. Mąż ma siostre i brata. Tesciowa mówiła zeby rachunki brac na nią bo tylko ona jako właściciel będzie mogla odliczyc w skarbowce. Mnie sie światełko zapalilo ze chcą mnie wykolowac. Powiedziałam o tym mezowi i postawilam sprawe jasno albo przepisuja na nas albo w to nie wchodze. Wyszla z tego awantura. Wynajelismy mieszkanie w miescie w którym oboje pracowalismy. Po dwóch latach kupiliśmy dzialke a po kolejnych dwoch latach postawilismy dom. Tescie wściekli bo ich plany były inne. Do dzis mówią ze im syna zabralam. Teraz mieszkamy w swoim domku z dala od nich. Jesteśmy szczęśliwi i nie żałuję ze nie wprowadzilam się do tesciow. Robimy co chcemy nikt nam nie mowi co mamy robic. Mamy dziecko i jest super. Do tamtego domu wprowadzila sie siostra meza i ciągle kłócą sie. Bo za dlygo śpią bo do pozna siedza. Bo znajomi ich odwiedzaja bo syn corki jest nie dobry itd. Autorko pomyśl czy warto isc na łatwiznę i mieszkac u teściów? Czy nie lepiej kupić cos swojego? W zyciu roznie bywa zebys nie obudzila się z ręką w nocniku. Dzis jest cudownie jutro moze byc nienawiść

Gość gość
Wizyta u notariusza powinna rozwiać wszelkie wątpliwości. Myślę, ze lepiej poszukać u źródeł, doświadczonych i sprawdzonych osób (np. http://www.notariuszantkowiakirena.pl/ gdzie ja załatwiałam wszystkie formalności spadkowe po tatcie), niż szukać odpowiedzi w internecie, w którym bardzo często są niekompletne informacje.