Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ta niegodna

Reakcja księdza podczas "kolędy"

Polecane posty

Gość ta niegodna

Witam, wczoraj na moim osiedlu była kolęda. Mieszkam na końcu i zawsze któraś rodzina robi dla księdza poczęstunek. W tym roku to mi przypadł ten "zaszczyt" szykowania kolacji księdzu. Specjalnie wzięłam wolne, przygotowałam trzy dania: zupa krem z pora, pieczony łosoś, pavlova. I wiecie co? Po poświęceniu domu, ogólnej rozmowie i wręczeniu córce obrazka ksiądz stwierdził że "w takim domu jemu nie przystoi jeść". Mąż spytał z jakiego powodu? Ano z takiego, że mamy TYLKO CYWILNY ŚLUB. Nie jesteśmy więc w jego mniemaniu rodziną katolicką, tylko zwykłą patologią! Dodam że cywilny braliśmy 8 lat temu, kończąc studia, mamy 4 letnie dziecko i nie wyobrażam sobie teraz maszerować w sukni i welonie na głowie do ołtarza. Normalnie nie czuję takiej potrzeby, jest dobrze tak jak jest. Ale reakcja księdza bardzo mnie zabolała. Niby w czym jesteśmy gorsi od par po ślubie kościelnym? Normalnie chodzę do kościoła, wychowuję dziecko w wierze, a tu okazuje się że moja rodzina jest niegodna gościć u siebie księdza? Na pewno tak tego nie zostawię! W końcu od czego jest kuria, diecezja?

Gość Nowakowski
Nie to że jesteście gorsi tylko księdzu nie wypada gościć w rodzinie która łamie zasady kościoła. Ja to w pełni rozumiem.

Gość gość
Nasuwa się jeden wniosek: - nie wpuszczać tych pasożytów...

Gość gość
A te czarne katabasy nie lamią przepisow kosciola jak gwałcą dzieci. kłamią chodzą do burdeli?

Gość gość
Jezus nikogo nie odrzucał, a klechy to patologia

Gość gość
No i prawidłowo postąpił, ja go popieram, więcej żarcia dla was :P powinniscie zatem zrobić sobie rodzinną kolacyjkę i jeszcze winko odpalić. dla mnie bomba a klechom kij w oko! :D

Gość gość
domyślam się że koperta z NIGODNEGO domu nie była dla niego niegodna?

Gość gość
A ty autorko myślisz , że w kurii lub diecezji to ciebie zrozumieją i poprą? Tam są tacy sami dewoci jak ten wasz...

Gość gość
no wlasnie? koperta juz byla godna?

Gość gość
Tylko w naszym kraju jest cos takiego jak " kolęda" w innych czegos takiego nie ma...

Gość gość
Jestes wierzaca? Wiec sama powinnas dazyc do zawarcia slubu koscielnego. A biala suknia i welon sa do tego zupelnie niepotrzebne. Ja jednak nie rozumiem katolikow - niby wierzy ale wybiera sobie to co wygodne dla niej :O

Gość gość
i nie tobie to oceniać, a ksiądz postąpił jak zwykły BUC! na "kolędę" przyszedł, ale posiłek już mu uwłacza? no ludzie błagam! To ksiądz wybrał sobie to co mu pasuje czyli koperta owszem ale po wszystkim "pokażę Ci jak tobą gardzę, bo jestem złosliwym, pazernym skur/wielem AMEN"

Gość gość
Dziwię się że tak bez obaw przyjęłaś kolędę, żyjecie w ciężkim grzechu. Takie są zasady religii, którą ponoć wynajęcie, tak trudno to zrozumieć. Żebyście jeszcze mieli "powód", ale bo tak wam wygodnie. Jesteście obłudni.

Gość gość
Wiele rzeczy nie podoba ni się w zachowaniu księży, ale nie lubię OBŁUDY. Nie ważne czy i w co ktoś wierzy, powinien stosować się do zasad, a nie wygodnie wybierać, co lubi..

Gość gość
Znamy tylko jedną wersję, może księdza zirytowała wasza bezkrytyczna postawa wobec siebie.

Gość cołko prowda
Już rzucają kamieniami te co do ślubu się nie bzykały, a nawet jak to robiły, to się wyspowiadały przed ślubem SZCZERZE i żałowały też SZCZERZE i oczywiście antykoncepcji zakazanej przez KATOLICYZM też nie stosujecie? OBŁUDNICE! pozdrawiam

Gość gość
A wy tak się "stosujecie"? oczywiscie już to widzę! To był tylko posiłek korona by chu-jowi ze łba nie spadła. Kobieta się naszykowała, a ten wieprz tego nie uszanował. Czemu on sobie wybrał? Mógł w ogóle nie przychodzić, a nie odstawiać szopki. Zakłamaniec! ciekawe, że koperta mu nie śmierdziała :)

Gość gość
Dlaczego sie oburzasz w Chescijanstwie sa pewne zasady, ktorych trzeba przestrzegac a ksiedza zadaniem jest tego dopilnwac taka jest jego rola, wg zasad katolickich wciaz zyjecie w grzechu nie majac slubu koscielnego i ty powinnas to wiedziec bedac katolikiem, zawsze mozna to zmienic, nie musisz miec wielkiego wesela wystarczy ksiadz i blogoslawienstwo w kosciele, wiesz Chrzescijanstwo nie opiera sie na koledzie, swieconych jajakach czt szopce Bozonarodzeniowej tylko to jest pewna droga i sposob na zycie, przyjmujesz nauczanie Chrystuas i idziesz za tym uznajesz ze jest dobre lub dziekujesz i wybierasz swoja droge wtedy daj sobie spokoj z objadem dla ksiedza bo to bez sensu

Gość gość
Ja się dziwie księdzu, że w ogóle przyszedł. Po co robić teatrzyk? Mógł sobie darować, a no tak..... nie mógł, bo K O P E R T A :P :P

Gość gość
"wspólne życie" bez ślubu to jeden z cięższych grzechów, a wy zamiast się wstydzić (skoro uważacie się za Katolików), jak gdyby nigdy nic, pomijane temat przy księdzu, gdybyś prowadziła po alkoholu auto i miała kontrolę, też byś tak sobie spokojnie gaworzyła z policjantem, przekonana, że niczym nie różnisz się od trzeźwo kierowcy?

Gość gość
Dziewczyny ale co ma do tego posiłek?

Gość gość
Już rzucają kamieniami te co do ślubu się nie bzykały, a nawet jak to robiły, to się wyspowiadały przed ślubem SZCZERZE i żałowały też SZCZERZE i oczywiście antykoncepcji zakazanej przez KATOLICYZM też nie stosujecie? OBŁUDNICE! pozdrawiam xxx popieram!

Gość gość
u mnie jak byla dwa lata temu,tez jestem po cywilnym to powiedzial ze za slub ani grosza nie wezmie i koperty tez nie dalam

Gość gość
A ja tych obeszczanych skur/wysynów nie wpuszczam. W zeszłym roku przylazł tłuścioch, umoralniał mnie jak mam dziecko wychowywać, co mówić, jak uczyć, co jest ważne a tak przy tym się puszył i pienił jakby sześcioro wychował i wykształcił hahaha szczyl po seminarium i 12 lat młodszy ode mnie, ekspert zafajdany. Powiedziałam w tym roku, że nie życzę sobie wizyty i mam spokój.

Gość gość
Więc poczytaj w Biblii na czym polega ślub. Ksiądz i kościół to też szopka, bo można zawrzeć związek w ogrodzie w sercach przed Bogiem w obecności świadków przecież. Reszta to otoczka.

Gość gość
Uważam, że Jezus i z więźniem za zabójstwo usiadłby do stołu, bo tak właśnie robił-jadał z grzesznikami. Także i ksiądz mógł tak postąpić. Natomiast widzę też zakłamanie w Twojej postawie. Piszesz, że wychowujesz dziecko po katolicku, a w rzeczywistości dajesz antyświadectwo, bo żyjecie w ciężkim grzechu... Ślub nie polega na sukni, tylko na zaproszeniu Boga do wspólnoty.

Gość gość
co to ma do posilku a to ma ze Biblia mowi zeby z takimi ktorzy zyja swiadomie powtarzam swiadomie i dobrowolnie w grzechu do posilkow ie zasiadac i ksiadz musi tego przestrzegac, tak jak policjant musi przestrzegac swoichzasad dla dobra innych i ze wzgledu na przelozonych i moze czasem na wlasne sumienie, wiec ksiadz nie mogl u was zjesc nawet ze wzgledu na lokalna spolecznosc bo postapil by wbrew zasadom obowiazujacym w kosciele niektore rzeczy poprosu zeby zrozumiec trzeba bardziej znac nauke kosciola i wszystko