Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ta niegodna

Reakcja księdza podczas "kolędy"

Polecane posty

Gość gość
Ksiadz postąpił po chamsku, jezeli mu sie nie podobalo ze jestescie bez koscielnego mogl tylko powiedziec -pouczyć was ze jednak powinniscie zdecydowac się na slub, jak mogl powiedzieć ze jemu nie godzi sie jesc u was, napewno w niejednym domu bywal gdzie napewno gospodarze popełniali wieksze grzechy ale mu o tym nie mowili jadl u nich i bylo ok, to co że jestescie bez slubu ale jestescie ludzmi rodzina i powinien z wami zjesc pogadac posiedziec, jakby mial do czynienia z wyznawcami innej wiary to co by zrobil nie podal reki nie rozmawial to juz bylo chamstwo i -rasizm, napewno ma w rodzinie niejedna osobe ktora zyje bez slubu lub po rozwodzie i co nie je u nich nie rozmawia z nimi, , powinnas to gdzies zglosic naprawde

Gość gość
no tak tak robil Jezus ale ksiadz jest katolikiem i kosciol katolo=icki ma swoje zasady, wiec jezeli komus nie odpowiada moze zmienic wiare

Gość gość
ja tez mam cywilny i na koledzie gdy ksiadz sie dowiedzial bylo dlugie kazanie jak tak mozna dodam ze mina i ton ksiedza byl mocno przesadzony wrecz mialam wrazenie ze nas sie brzydzi od tego czasu nie przyjmujemy koledy a minelo juz kilka lat a i slubu koscielnego tez nie bedzie bo ksiacz tak chce mi tak dobrze i niech tak bedzie

Gość gość
Chrystus jadal z celnikami i grzesznikami no tak ale tak jak Biblia mowi ze lekarza potrzebuja chorzy a nie zdrowi, on chcial tych ludzi uratowac, zauwaz ze wszyscy ktorzy za nim szli odwracali sie od grzechu, celnicy, poganie , prostytutki ktoree za nim szly zostawiali swoja przeszlosc i zaczynali nowe zycie, tu nie ma mowy o tym ze ktos przyjal Go szedl za nim i dalej swiadomie trwal w grzechu, oni sie nawracali jak czytasz listy juz pisane do Kosciolow czyli ludzi nawroconych jest napisane zeby nie jadac z takimi ktorzy trwaja w grzechu aby sie zawstydzili bo troche kwasu cale ciasto zakwasza, Chrzescijanstwo to sposob zycia jezeli komus nie odpowiada nie musi podazac ta droga i nie musi sie oburzac ale trzeba postepowac wg prawdy a nie byc hipokryta,

Gość gość
nikt nie musi miec koscielnego jak nie chce i nikt nie musi przyjmowc ksiedza to jest wolna wola jednak nie dziw sie ze jak nie masz slubu ksiadz z toba nie bedzie jadl lub ci dziecka nie ochrzci, potem tez jest komunia itd tylko czy zamkniesz twojemu dziecku droge do poznania Boga i wezmiesz taka odpowiedzialnosc do wiecznosci.........

Gość gość
"no tak tak robil Jezus ale ksiadz jest katolikiem i kosciol katolo=icki ma swoje zasady, wiec jezeli komus nie odpowiada moze zmienic wiare" - przepraszam bardzo, może się mylę, biblii nie czytałam bo nie wierzę w Boga, ale czy aby cały katolicyzm nie jest oparty na naukach Jezusa?

Gość gość
Nie, katolicyzm to wymysł ludzi, pomysł na biznes i władzę, który z Bogiem nie ma nic wspólnego ale katolikom ciężko spojrzeć prawdzie w oczy. 99,9% katolików nie przeczytało ani wersu biblii :) tak to wygląda

Gość gość
Juz widze jak wy wszystkie katoliczki...seks po slubie, tylko naturalne metody planowania rodziny itd...haha. wiesz nie sadze, ze to byl ksiadz z powolania. Jak widze ich bryki, gadzety, a potem sie slyszy, ze pedofile to noz sie w kieszeni otwiera. Masakra. I taki cie bedzie umoralnial, ze zyjesz w grzechu itp.

Gość gość
tylko u nas daje się kasę księdzu, daje się na tacę. płaci za ślub, pogrzeb, chrzciny itd....

Gość gość
Nie rozumiem czemu uważacie, że nie ma osób, które żyją zgodnie z zasadami wiary, w tym bez seksu przed ślubem i bez sztucznej anty. Nie można wszystkich mierzyć swoją miarą, bez przesady...

Gość gość
cołko prowda "Już rzucają kamieniami te co do ślubu się nie bzykały, a nawet jak to robiły, to się wyspowiadały przed ślubem SZCZERZE i żałowały też SZCZERZE i oczywiście antykoncepcji zakazanej przez KATOLICYZM też nie stosujecie? OBŁUDNICE! pozdrawiam" Ja, faktycznie przed slubem sie nie "bzykalam" :O Kochalam sie ze swoim przyszlym mezem :P Nie spowiadalam sie przed slubem w ogole! Niczego nie zalowalam. Antykoncepcje stosuje :D Ale ja nie chodze do kosciola i katoliczka sie nie nazywam :P Nie wierze w takiego boga jak przedstawia to kk. Wiec sie z tym kosiolem nie utozsamiam. ALe hipokryzja jest wyciaganie z nauk kk tego co pasuje a smiesznoscia jest tlumaczenie, ze do slubu koscielnego katoliczka nie idzie gdyz "mamy 4 letnie dziecko i nie wyobrażam sobie teraz maszerować w sukni i welonie na głowie do ołtarza. " :O Tyle z nauk swojego kosciola wyciagnela?

Gość gość
co za patałach :( wiesz co mogłaś mu odpowiedzieć,że ksiądz jako posłany przez Boga chyba zapomniał w co wierzy....przecież Jezus jadał z grzesznikami a księża powini go naśladować!!!! tak bym mu powiedziała ,nie no jestem w szoku

Gość gość
Ksiądz źle się zachował, albo powinien w ogóle nie przychodzić, albo cyrków nie odstawiać na koniec. A wy skoro wiara jest dla Was ważna, możecie wziąc ślub kościelny, jak nie to nie przyjmujcie księdza i tyle.

Gość gość
Tu autorka. Nie było mnie cały dzień, cieszę się że tyle osób się wypowiedziało. Ksiądz oczywiście kopertę wziął, nie zapomniał też wspomnieć o tym jakie wielkie potrzeby ma nasza parafia. Nie chcę żeby to wyglądało tak że próbuję go tu oczerniać, ale mojego życia się może czepiać a sam jak jedzie ze swoją gospodynią nad morze to wszystko w porządku, i ja jeszcze mam za to płacić? Może i jesteśmy w jego oczach grzesznikami, ale przynajmniej nie rozbijamy się samochodami za które ktoś inny zapłacił ani z cudzych pieniędzy nie utrzymujemy sobie kogoś na boku.

Gość gość
Moim zdaniem, ksiądz zachował się niestosownie. Zamiast traktować Was z góry i w bezczelny sposób komentować że nie jesteście godni by zjeść z nim posiłek powinien porozmawiać że warto wziąć ślub Kościelny. Jego zachowanie jest godne pożałowania

Gość gość
klecha stracil kolejna rodzine do dojenia z kasy ,klecha to zawod jak sklepowa ,zlodziej ,kierowca

Gość Karakataka
Ja w tym roku tez zamieszkam ze swoim narzeczonym. Wprawdzie slub planujemy dipiero na koniec 2016 roku ale i tak bedzie gadka jak przyjdzie ksiadz w przyszlym roku;) kiedys jak byla koleda to tata byl w pracy a proboszcz z tekstem do mamy " a maz nie mogl wziasc wolnego na dzisiaj?" normalnie masakra:)

Gość gośćop
no i dobrze ci powiedział! Nie zżyjesz w zgodzie z KK wiec o co ci chodzi. Brawo dla księdza.

Gość gość
Po co zapraszasz księdza jak nie żyjesz w zgodzie z KK. Jeśli jesteś katoliczka to weźcie ten ślub. Nie musisz zakładać sukni i robić wesela. A jeśli nie jesteś to po co zapraszasz księdza do domu? Nie rozumiem tego.

Gość gość
Moim zdaniem, ksiądz zachował się niestosownie. Zamiast traktować Was z góry i w bezczelny sposób komentować że nie jesteście godni by zjeść z nim posiłek powinien porozmawiać że warto wziąć ślub Kościelny. Noo...Tym by więcej zwojował...ale fakt faktem, nie ma przeszkód, więc dlaczego nie zformalizujecie związku?

Gość gość
dlatego nie wpuszczam tej bandy matołów

Gość gość
Nie wpuszczam czarnego do domu bo zbiera na budowę domu dla swojego syna.Nie bedzie mi taki mówił jak mam żyć.

Gość gość
szkoda tylko, że wrzucacie wszystkich do jednego worka. Tak samo mogę powiedzieć na Was: złodzieje, matoły itd, bo istnieją i tacy ludzie. W ten sposób obrażacie tych, którzy faktycznie dają z siebie wszystko. Znam i takich.

Gość gość
Też mnie śmieszy, że tyle rzeczy Wam w kk nie pasuje, a jednak w tym tkwicie. Mnie rodzice też wychowywali na katoliczkę. Jestem ochrzczona, byłam do komunii. Ale do bierzmowania już nie przystąpiłam. Bo już wtedy przestały mi pasować pewne zasady. Koniec końców "wylogowałam się" z kk i teraz żyję w zgodzie z własnym sumieniem. Wybieranie sobie z nauk kościoła tylko tego, z czym jest mi wygodnie nie było dla mnie ani szczere, ani wartościowe. Bo wydaje mi się, że jeśli przyjmuję pewną religię, to w całości. Inaczej to tworzę swoją własną. I wtedy nie powinnam mieć pretensji, że przedstawiciele tej religii mnie nie akceptują do końca - bo i ja zasad do końca nie akceptuję. Ja nie byłam w stanie zaakceptować wielu zasad kk, dlatego zrezygnowałam całkowicie. Sprawa prywatnego życia księży to jeszcze inna kwestia. Wedle ich religii to oni zostaną kiedyś tam osądzeni, więc wyznawcy nie powinni się aż tak bardzo tym sugerować. Jeśli policjant łamie prawo (którego powinien przecież pilnować) to nie znaczy, że ja też mogę/powinnam.

Gość gość
U nas na wsi ksiądz jak jest po kolędzie u par co nie maja ślubu kościelnego to namawia żeby wzięli ślub ze on nie weźmie za to pieniędzy.I to działa.Biora slub ci co po cywilnym i ci co przez lata żyli bez sakramentu.

Gość gość
Sami mają baby na boku a wielu z nich to pedofile a będa mówić ludziom jak mają żyć HAŃBA!

Gość gość
Każdy za siebie odpowie...po co rzucać kamieniami?

Gość gość
autorko, sama będziesz kiedyś przed Bogiem odpowiadać za zycie bez sakramentu a księdzu tak naprawdę to zwisa czy ty się hajtniesz czy nie. Ja na jego miejscu tez bym niczego nie zjadla u takich jak wy.

Gość gość
Ksiądz by chciał dostać kasę za ślub dlatego pyta :P pewnie marzy mu sie nowy samochód albo ma mało kasy,żeby nową dupę utrzymywać