Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy bierze ktos wuthyrox na tarczyce? Mam problem pomozcie.

Polecane posty

Gość gość

Witam, mam 21 lat. Strasznie wypadaja mi wlosy, czuje sie senna czesto mam mdlosci i zawroty glowy i bole glowy. Boje sie ze bede lysa. Zrobilam badania tsh wyszlo 6,9 ale bylo to po anginie i antybiotykach. hmm zapisalam sie prywatnie do ondokrynologa i powtorzylam badania, tsh teraz mialam 4,5 (norma do 4,20) wiec sie zmniejszylo, anty TPO i ft3, ft4 rowniez a normie, wiec nie mam hashimoto. lekarz przepisal mi euthyrox N25 i kazal brac przez pol roku i potem zrobic badania i wrocic. Ale skoro nie mam zapalenia tarczycy Hashimoto to czy naprawde mam brac ten lek?? Boje sie ze utyje (spuchne) i bede miala problemy z cera. Bo jestem szczupla mimo tej wykrytej niedoczynnosci i mam ladna cere tylko wlosy strasznie przerzedzone. Prosze o porady.

Gość gość
endokrynologa* przepraszam za literowki

Gość gość
jak widzicie tsh sie mi samo zmniejszylo mimo ze lekow nie bralam i czy zaczac je brac? bo jak zaczne bede musiala do konca zycia :(

Gość gość
Przy lekach na niedoczynność się chudnie, bo zmniejsza sie poziom hormonu. Tyje sie przy postepujacej niedoczynnosci, bo zwieksza sie poziom hormonu. Biorac leki mozesz przytyc przy nadczynnosci, bo one podwyższaja poziom tsh. Doucz się, wystarczy zwykła wikipedia. :)

Gość gość
I zrob tez anty-tg, ja anty-tpo mialam w normie, a anty-tg az 3000, przy normie do około 50. I mam hashimoto, mimo że anty-tpo było ok.

Gość gość
a ile kosztuje anty tg? za tamte badania zaplacilam az 124 zl :( wizyta pprywatna150 ;/ ale zaczac brac teraz tabletki? lekarka mowila ze mam brac prez pol roku i zrobic usg tarczycy w miedzyczasie bo podejrzewa za mala tarczyce skoro anty tpo jest ok

Gość gość
Około 25-40 zł, w zależności od labolatorium. A czemu nie pojdziesz do endokrynologa i on Ci nie da skierowania na to wszystko? Ja zawsze dostaje skierowanie, przy kazdej wizycie.

Gość gość
ja wiem ze po tabletkach sie chudnie ale moja kolezanka wlasnie wazyla 53 kg i tez ma niedoczynnosc (tsh miala 7 cos i zaczela brac leki) bierze je od niecalego roku i teraz mega przytyla mowila ze wazy juz 64 kg :( wiec po tym leku bo podobno je tyle ile wczesniej

Gość gość
Ja już Ci nie powiem czy masz brac, to Twoja decyzja. Znajdz dobrego endokrynologa i sie z nim skonsultuj.

Gość gość
bylam prywatnie u endo juz z wynikami i jak mowie tsh ponad 4, ft3 ft4 i anty tpo w normie bo to kazala mi zrobic. teraz kaze jesc tabletki i zrobic usg tarczycy nie mowila o zadnych innych badaniach

Gość gość
A skąd wiesz, ze podobnie je? Raczej nie stoisz jej nad talerzem. Wahania tsh mają to do siebie, ze powodują wahania innych hormonów, a więc sprzyjają "zajadaniu stresów" przez kobiety, bo jak mamy rozchwianą gospodarkę hormonalną to często świrujemy ;)

Gość gość
A czemu poszłaś prywatnie? I tak musisz znaleźć sobie lekarza na nfz, bo będziesz już musiała do niego chodzić niestety do końca życia. Skąd jestes? Może mieszkasz tu gdzie ja to Ci polecę :)

Gość gość
eh boje sie zaczac brak ten lek;/ nie wiem czemu ;/ a po nim wlosy przestana mi wypadac wzmocnia sie? RACZEJ WATPIE BO TO TYROKSYNA TYLKO

Gość gość
poszlam prywatnie bo na nfz mialabym wizyte dopiero na poczatku kwietnia :( mieszkam studiuje w Bydgoszczy ale z Torunia jestem

Gość gość
Ja jak zaczełam się leczyć to przestały mi wypadać włosy, urosły mi w końcu paznokcie i schudłam, no i przede wszystkim poprawił mi się humor, nie chciało mi się ciągle spać i nie byłam już nerwowa, bo te psychiczne objawy były dla mnie najbardziej uciążliwe. ;)

ja tez mialam problem z wypadajacymi wlosami, byłam ciągle senna i wiecznie marzłam (nawet w mieszkaniu). lekarz mi zlecił rozne badania, wyszlo mi TSH - 12 i do tego ostra anemia. USG tarczycy nic zlego praktycznie nie wykazalo. poszlam do endokrynologa miesiac temu, dostalam euthyrox 50, za tydzien mam wizyte kontrolna, zobaczymy co bedzie. specjalnej roznicy we wlosach nie zobaczylam, ale juz nie przesypiam kazdego popoludnia. troche dziwne ze ta lekarka kazala ci to brac euthyrox az pol roku i dopiero na kontrole. wypisala ci tego leku az na 6 miesiecy?

Gość gość
ale mialas pewnie wieksze tsh niz ja?? ja waze tylko 48 kg przy wzroscie 164 wiec gruba nie jestem a niby niedoczynnosc mam hmm samo tsh wariuje a inne wyniki ok

Gość gość
tak dostalam dwie recepty na kazdej pisze euthyrox 25 100 tabletek wiec bedzie razem 200 tabletek na pol roku

Gość gość
Miałam dokładnie 6,09 w momencie zaczęcia leczenia.

Gość gość
tez uwazam ze dziwne ze na 6 miesiecy mam brac euthyrox 25 wogole sie mnie pytala czy chce euthyrox czy letrox a ja nie wiedzialam jaka to roznica;/ wogole moja mama tez ma niedoczynnosc ale ma hashi bo anty tpo miala wysokie a ja nie mam

Gość gość
Tsh masz za wysokie, i powinnas brać Euthyrox, tak, jak Ci lekarz przepisał. Wypadanie włosów, senność, to brak magnezu, selenu, potasu, nie związane , niedoczynnoscią. Zrób analizę krwi, możesz mieć początek anemii. Wypadanie wlosów to również skutek długotrwałego stresu. Biorę Euthyrox ponad 5 lat, i to dużą dawkę, bo aż 62,5 regularnie, rano, tuż po wstaniu, na czczo. Nie zauwazyłam u siebie ani wypadania wlosów, ani nie przytyłam. Nie należy ewentualnego obżarstwa zwalać na tarczycę, trzeba bezwzględnie pilnować wagi, bo przy otyłości dojdą problemy z cholesterolem, sercem, itp.

Gość gość
anemii nie mam bo robilam morfologie krwi, cukier, tsh po chorobie poniewaz dlugo bylam chora angina i oskrzela wszystko wyszlo ok oprocz tsh

Gość gość
aaa i przy badaniu wyszlo ze mam zbyt wysokie tetno, zbyt szybkiee

ja zaufalam lekarzowi, bo sama nic nie wiem o chorobach tarczycy, nikt u mnie nie choruje. ale tez bym zglupiala jakby mnie zapytal ktory lek sobie wybieram :O moze ten euthyrox 25 jest po prostu słaby i dlatego nie bala ci sie go przepisac. moze endokrynolodzy przepisuja go wlasnie przy takiej lekkiej niedoczynnosci. pojecia nie mam. ja ani nie przytylam ani nie schudlam po tym leku (ale biore dopiero miesiac). na razie chodze prywatnie, ale musze sie wybrac do jakiejs przychodni i zapisac sie na NFZ (jak sie dowiadywalam to w warszawie mozna sie w chwili obecnej zapisac na listopad/grudzien. porazka) moze sprobuj brac ten lek przez miesiac i zobaczysz jak sie bedziesz czula. potem sama kontrolnie zrob sobie poziom TSH...

Gość gość
Pisałam powyżej, i nie zwróciłam uwagi, ze lekarz pytał, co chcesz brać- Euthyrox czy Letrox. Czemu nie zapytałas, jaka jest różnica?? Przyznam, ze nie wiem. Musisz poczytać w necie, albo zapytać rodzinnego. Twoja senność, mdłosci to osłabienie po chorobie i antybiotykach. Dziwisz się, ze wlosy się sypią po chorobie? Dziwne dla mnie, ze robiłas TSH w czasie choroby.

Gość gość
chyba tak zrobie. a Ty jaka dawke bierzesz od miesiaca?

Gość gość
ja ze swojego doświadczenia wiem, że 25 jest zdecydowanie za małe, 50 na początek jest ok. Natomiast co do tego pół roku - to mniej więcej po okresie 4-5 miesięcy można określić czy tabletki dostatecznie obniżyły tsh. Osoby leczące się powinny mieć poziom tsh w granicy 1, jeżeli jest powyżej 1, zwiększa się dawkę.

Gość gość
zrobilam tsh w czasie choroby a wyszlo 6 ponad ale potem powtorzylam i juz bylo ponad 4. lekarz tak kazal wiec zrobilam. a powtorzylam juz sama tak od siebie

ja biore euthyrox 50, ale wyjsciowe TSH mialam troche wyzsze od Ciebie, bo 12 z hakiem. w tym tygodniu ide na badanie krwi, sama jestem ciekawa jakie bede miec wyniki. ktos powyzej napisal, że wypadanie wlosow i sennosc nie ma nic wspolnego z tsh. mi lekarz rodzinny powiedzial, ze ma duzo wspolnego i endokrynolog to potwierdzil. wiec juz sama nie wiem gdzie lezy prawda. pewnie jak zwykle gdzies po srodku ;)