Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość motylkowa123

mamusie pazdziernik 2015! :)

Polecane posty

Gość ciężarka
ja tez juz 36 tydz i 12kg na plusie ale teraz pod koniec jakos wcale nie chce mi sie jesc wciskam na siłe a itak zjem troche i czuje sie pełna jak bym niewiadomo ile zjadła, to na znieczulenie nie ma co liczyc hehe , dam rade jakos to moj pierwszy dzidzius ;) rzeczy do szpitala mam prawie gotowe tylko zamiast w torbie to wszystko lezy gdzie indziej

Gość listopadowa123
Dziewczyny nie dajcie sobie wmówić, że nie ma znieczulenia http://www.mjakmama24.pl/ciaza-i-porod/porod/ze-znieczuleniem/znieczulenie-przy-porodzie-od-lipca-za-darmo-przeczytaj-o-zmianach-wprowadzonych-przez-nfz,244_7862.html Nie ma co się z nimi patyczkować, jeśli zechcecie mają wam dać i koniec. Ja jadę na poród ok 100km i mnie ta wizja w ogólnie nie przeraza, tzn trochę się martwię by dojechać bez problemu, powrót to już pikuś. Ja z kosmetyków mam już wszystko, plus takie rzeczy jak paczka gazików (60szt), Octanisept, sól fizjologiczną, na razie kupiłam 60 ampułek, tak do przemywania oczek. Jutro jeszcze pójdę po Maltan bo zamówiłam w aptece, dziś nie mieli, na brodawki. Z kosmetyków dostałam (od teściowej z jej apteki) kosmetyki Ciało plus baby, krem z cynkiem do dupki, emulsja natłuszczająca do kąpieli, krem do ciała, i szampon, nie wiem czy się to sprawdzi, jak nie, to kupie Hipp. Mam tez Sudocrem i Lumigan maść, pewnie mam za dużo tych rzeczy, i pewnie tak nie użyje wszystkiego, ale ja nie wiem co mu tam podpasuje, co nie. Imię na 99% które mały będzie miał to Mikołaj :)

Hey ;-) U mnie w szpitalu daja znieczulenie ale ja go osobiscie nie chce, chyba ze naprawde bedzie to bol nie do zniesienia. Ja ubranka mam poprane, dzis zrobilam jeszcze jedno pranie bo wczoraj na zakupach bylam i dokupilam kilka rzeczy dla malej. W zasadzie mam juz wszystko, brakuje mi jedynie: bujak, mata edukacyjna, laktator - ale sa to rzeczy ktorych nie potrzebuje na juz. 11 mam wizyte u lekarza, mysle ze moj porod zbliza sie wielkimi krokami, zaczynam miec skurcze, bole jak na okres, ciagnie mnie w dol choc brzuch nadal jest strasznie wysoko, mam jakby zakwasy w okolicach intymnych i ledwo sie ruszam tzn chodze doslownie jak pingwin hehe. U mnie dzis 37 tydzien i 1dzien

Gość lirajka
Hej dziewczyny, Ja już skończony 37 tydzień, im bliżej, tym bardziej się boję, tym bardziej, że to mój pierwszy poród i nie wiem za bardzo czego się spodziewać. Naprawdę ten ból jest taki silny? Bo ja w końcu nie zdecydowałam się na żadne znieczulenie

U mnie 34 tydzień i 10 kg na plusie. Jestem już przygotowana, ubranka poprane, moja wyprawka do szpitala też zorganizowana, tyle że niespakowana. Coraz szybciej się męczę i w końcu dopadło mnie bieganie do toalety. Za tydzień mam wizytę kontrolną, zapytam wtedy o te znieczulenie, w końcu on pracuje na położniczym w szpitalu, w ktorym mam zamiar rodzić. Na początku nie brałam znieczulenia pod uwagę, ale teraz jak się nasłuchałam, jak bolesny jest poród, zaczynam się bać. Oddzialowa położnych mówiła też, że teraz tak dużo kobiet decyduje się cc, więc raczej nie powinni miec problemów z anestezjologami.

Gość gość
Dziewczyny czy miałyście może robione usg w 32tc i mogłybyście napisać wymiary maleństwa Umieram z niepokoju bo kosc udowa wyszła mniejsza o 3 tyg od brzuszka i dwa od głowki Umieram z niepokoju

Gość Ivee85
Gościu, podaje Ci wymiary mojego maluszka w 30w4d. BPD 8,24 (33w1d) HC 27,84 (30w3d) AC 24,12 (28w3d) FL 5,77 (30w1d)

Gość Doris LJ4
Gościu wg USG byłam w 33 tc,a wg om w 32 tyg. Wymiary mojego dziecka BPD 9,02 cm 36,4 tyg, HC 32,47 cm-36,5 tyg, AC 30,16 cm-34,1 tyg,FL 6,35 cm- 32,6 tyg. Też denerwowałam się tymi wymiarami tylko że one są szacowane więc trzeba sobie wytłumaczyć że z wymiarami to różnie.Spokoju Ci życzę - mi to zajęło jeden dzień.

Gość ciężarka
dzisiaj moja lekarka pobrała mi wymaz na paciorkowca i jutro mam zawiesc do labolatorium naczytalam sie wlasnie o tym i zaczelam sie bac ;/

Gość 2 plus 3
Dziewczyny, tylko bez paniki! o ciężarka - najpierw poczekaj na wynik, a nawet jeśli wyjdzie pozytywny, to też nie ma się czego bać. Pierwszy poród sn rzadko trwa krócej niż 4 godziny, więc na pewno zdążą ci podać antybiotyk. A przed cesarką przecież też można się zgłosić 4 godziny prędzej i też antybiotyk będzie na czas. o gościu - wymiarów ci nie podam, bo w tej ciąży lekarz w ogóle mi ich nie podaje, ale mój pierworodny miał właśnie taką różnicę, jak w przypadku twojego dziecka. Kość udowa była krótsza niż wynikało z wieku i z biegiem ciąży się ta różnica pogłębiała. Pod koniec ciąży była już o 3-4 tygodnie "młodsza" niż reszta ciała. Synek urodził się całkowicie zdrowy, 56 cm. Teraz ma 4,5 roku i nadal jest proporcjonalny, ale po prostu trochę drobniejszy niż rówieśnicy (jest w przedziale 3-10 centyl). o lirajka, Ivee Jeśli chodzi o poród, to - ja akurat się boję bólu, u mnie porody były bardzo bolesne. Ale dałam radę 2 razy bez znieczulenia. Mimo tego, że teraz przeżywam, to postaram się jechać do porodu jak najmniej spięta i w czasie porodu wyłączyć myślenie. Im większy strach i stres przy porodzie, tym ciężej poród idzie. Hormony... Z pozytywnym nastawieniem wydziela się oksytocyna, która posuwa akcję do przodu, a gdy się zaczyna stresować i panikować, to wydziela się adrenalina, która akcję hamuje. Tak więc głowa do góry, wszystkie damy radę! (a w razie czego, jak pisze listopadowa, możemy zażądać znieczulenia ;) )

Gość Paula1991
Ciężarka nie martw się... ja mam wynik dodatni i staram się tym nie przejmowac. Z tego co wiem to chyba Małej podadzą antybiotyk zaraz po porodzie... Wszystko musi byc dobrze, nie ma innej opcji. Moja dzidzia chyba rośnie jak na drożdżach bo pupkę ma z jednej strony brzucha a nóżki ciągle leciutko wystają z drugiej strony:) Jeszcze trochę i będziemy miały nasze bobasy w ramionach...czas szybko leci :) jutro zaczynam 37 tydzień, a waga to +12kg OnlyDreams mam wszystkie dolegliwości, które Ty opisałaś - chodzę też tip topkami bo tak mnie ciągnie krocze, pachwiny itd xD Jak mój narzeczony dziś wyjeżdżał na ten nieszczęsny poligon to prosił swoją córeczkę żeby poczekała jeszcze te dwa tygodnie, które go nie będzie:) ale zobaczymy jak nasz szkrab zadecyduje bo tak naprawdę teraz to już się może zacząc w każdej chwili. Obawiam się tylko trochę, że nie potrafię oddychac w ten sposób żeby się rozluźnic bo jak mam skurcze to mimowolnie wstrzymuję oddech, zatyka mnie a wtedy własnie zaczyna bolec. I za każdym skurczem mam wrażenie że czym prędzej muszę zrobic siu siu:)

Gość listopadowa123
Ja wózek wybralam jednak zupełnie inny niż zakładałam, tzn Mima Xari w wersji białej z srebrnym stelażem, długo czytałam o wózkach i się zastanawiałam i tak stanęło na tym, ja go zobaczyłam nad morzem wiele miesięcy temu i zwrócił moją uwagę, gdzieś chodził mi po głowie, ale jakoś tak nie wiedziałam jeszcze czego chce, ale wyszło, że kupujemy ten.

Gość gość
Doris dziękuje za słowa otuchy ale u mnie jest jeszcze troszke więcej wód płodowych a to pogarsza moją sytuacje Nie mogę sie odstresować w pn mam kolejna wizyte u gina ale on i tak nie posiada w swoim gabinecie usg więc nic nowego nie stwierdzi

Gościu jeżeli Twoj gin nie ma aparatu usg to może lepiej wybierz się na konsultację do innego lekarza, takiego który zrobi Ci usg i określi ilośc wód płodowych no i wymiary Twojego maleństwa. Bądź dobrej myśli. Listopadowa ładny ten wózek, choc jeszcze nigdzie takiego nie widziałam. Tylko ciekawe czy spacerówka jest wygodna dla dziecka...można w niej regulowac pozycje? Podziwiam Cię, że zdecydowałas sie na biały kolor. Też chciałam jasny ale wszyscy odradzali że nawet jak liśc spadnie to będzie widac:)

Gość gość
Właśnie za godz idę do innego lekarza na kontrolne usg Trzymajcie kciuki

Gość gość
Właśnie za godz idę do innego lekarza na kontrolne usg Trzymajcie kciuki

Gość listopadowa123
Paula spacerówkę można ostawić w rożnych pozycjach :) Materiał jest taki że powinno się łatwo wyczyścić, żaden inny kolor mi się nie podobał. To taki wózek, że albo się podoba, albo zupełnie nie :) Co do parametrów, ja swoich nie pisze bo zerkałam na nie i moje dziecko ogólnie było w tym 30 tyg trochę większe o jakiś tydzień, ale wtedy wszystkie parametry były właśnie o ten ok tydzień większe, nie było między nimi znaczącej różnicy najwyżej 2-3 dni. Ale człowiek nie maszyna, czasem ktoś ma długie nogi, albo większą głowę to chyba normalne.

Gość listopadowa123
Oczywiście "można USTAWIAĆ"

Gość ciężarka
w piatek mam odebrac wyniki... chcialabym już miec małego przy sobie i wkoncu sie nie stresowac, a powiedzcie mi wszystkie wiecie juz gdzie bedziecie rodzic? bo moja pani ginekolog nie pracuje w zadnym szpitalu i ja sama nie wiem jeszcze gdzie pojade... trzeba sie jakos wcześniej zgłosić ??

Gość pauliskaa93
Hej dziewczyny dzisiaj się dowiedziałam ze moją córa w 33 tyg ma już 2330 G. Ile Miały Wasze dzieciaczki w tym tyg. Bo jakoś dużo mi się to wydaje. Czy dużo jeszcze urośnie? Bo to jeszcze jakies 6-7 tyg.

Gość gość
W 32 mój syn ma 2050. Niby też duży, ale to o niczym nie świadczy, przy narodzinach może mieć zarówno 3500 jak i 4000. Co dziecko to inaczej. Gość

Gość mamaBasia
Moja w 31 miała 2100, a teraz w 35 2960, niby też dużo, ale teraz może zarówno przystosować, jak i przybierać po 250g tygodniowo. Wszystko się okaże. o o Dziewczyny, mam termin - 9.10. - piątek, godzina 10 rano. Trochę jestem rozczarowana, bo moja lekarka nastawiała mnie ostatnimi czasy na to, że może jeszcze we wrześniu mnie pokroją, no ale w szpitalu stwierdzili,że macica jest w tak fantastycznej formie, że dzidziuś może spokojnie posiedzieć. Dla małej to dobrze, ale ja zaczęłam się stresować, że jeszcze złapią mnie jakieś skurcze wcześniej niż ten termin i wszystko się pokomplikuje... Wiem, bez sensu panikować, lekarze na pewno wiedzą co robią :-) Także jeszcze równiutki miesiąc i będę tulić moją maleńką córeczkę :-)

Gość gość
moja w 32 tc waży 2kg

Gość mamaBasia
* przystopować

Kurczę to mój jest jest strasznie maly wg waszych. Na usg 12 sierpnia w 30tyg ważył tylko trochę ponad 1400 g. Kolejne usg mam w poniedziałek, ciekawe czy chociaż do 2 kg podskoczyl

Gość Doris LJ4
Moja w 32-33 tc ważyła 2400g.

Czyli moja mała waży podobnie do Waszych, już się bałam że jest za duża. Też macie teraz wizyty u gin co dwa tyg? Robi Wam usg co wizytę? :)

Gość listopadowa123
Ja idę 16 na ostatnią już wizytę i odebrać wyniki wymazów na paciorkowca. Zostały mi dokładnie 20 dni do cc :) i już się doczekać nie mogę, wcale się nie stresuje, wręcz mogla bym już jutro jechać:) Wózek już zamówiony, ostatecznie ten mima xari biały będzie co będzie. Ja nie zapytałam w 33 ile mój wazy, natomiast w 36 miał 3400 :) czyli do terminu jak dociągane to z 4 pewnie będzie miał, chyba, że maszyna się myli :) Bo to tylko waga szacowana :)

moja w 34tygodniu z usg i 33 z OM miala 2,300 - w 30 tygodniu miala 1,450 - wiec kolezanko wyzej, nie masz sie czym martwic :) Dzidzius ma calkiem normalna wage :) Ja stawiam, ze moja mala urodzi sie z 3,400 - tzn fajnie by bylo ;) ani nie za duza ani nie za mala :)

listopadowa, jej duze masz to dzieciatko :) Mi do terminu brakuje 19 dni - ale to zlecialo :) ciekawe czy mloda pojawi sie wczesniej czy pozniej :)