Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

FlyGirl

Ból kolana a uszkodzenie łąkotki

Polecane posty

Witam. Myślę, że dobrze trafiłam z kategorią. :) Podczas jazdy rowerem w sierpniu strasznie zaczęło mnie boleć kolano,uniemożliwiając dalszą jazdę.Bolało mnie zwłaszcza przy prostowaniu i zginaniu.Na drugi dzień ledwo chodziłam- nie mogłam zginać nogi w kolanie,ale stopniowo przeszło, tak że po dwóch dniach już nic mi nie dolegało. Podczas następnych wypraw sytuacja się powtarzała (kilka razy). Wybrałam się do ortopedy. Diagnoza chondromalacja (na podstawie badania RTG i USG- USG sam robił w gabinecie). Dał skierowanie na ćwiczenia z fizjo (wzmocnienie czterogłowego) i przepisał Flexistav. Dla pewności poszłam do innego ortopedy, który skierował mnie na rezonans. Po zrobieniu rezonansu wyszło,że mam uszkodzenie łąkotki przyśrodkowej 1 stopnia-róg tylny. Kazał oszczędzać kolano przez najbliższy miesiąc, a później przyjść na kontrolę. Na kontroli, z racji tego, że kolano dalej mnie boli, dał skierowanie na krioterapię, pole magnetyczne i ćwiczenia usprawniające. Dodam, że kolano boli głównie, gdy wchodzę/schodzę po schodach oraz gdy zginam kolano po dłuższym wyprostowaniu (coś przeskakuje). Lekarz powiedział, że jeżeli to nie pomoże to będę mogła zdecydować się na artroskopię, ale to zależy od moich planów na przyszłość. Może ktoś z Was mógłby doradzić czy artroskopia przy takim uszkodzeniu może pomóc? Czy prędzej zaszkodzi?

Gość gość132
mozna zrobic artroskopie, wtedy bedzie sie wiedziala, co jest nie tak w kolanie. czasami usuwa sie lakotki operacyjnie, gdy nie spelniaja juz swojej roli jak nalezy.

A ile mniej więcej płaci się za taki zabieg? Bo jak na NFZ to sobie poczekam.....

Gość gość
Jakieś 4 tys. Nie jest to mało, ale pewnie niektóre kliniki biorą jeszcze więcej. Ja sama byłam na konsultacji u doktora Jędrzeja Kosmowskiego.

Gość kmyska

Ja bym spróbowała podejść do dobrego fizjoterapeuty. W Krakowie mogę polecić gabinet na Słomczyńskiego. rehabilitacje.org Pracują tam na prawdę znający się na swojej pracy ludzie, a dodatkowo cenowo wychodzi bardzo korzystnie.