Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy szczepienia są płatne? Ile kasy wydam w pierwszych latach życia dziecka?

Polecane posty

Gość gość

Myślałam, że najważniejsze są darmowe, a z tego co czytam i się dowiaduje, to za większość trzeba zapłacić z własnej kieszeni

Gość gość
Za dodatkowe i skojarzone trzeba płacić. Większość dzieci szczepiona jest tylko tymi obowiązkowymi. Polacy to biedny naród mało kto wydaje 200zł na szczepionkę dla dziecka. Potem kolejne 200 i kolejne...

Gość gość
Podstawowe są bezpłatne, ale jeśli np zamiast kłuć dziecko 3 razy podczas jednego szczepienia chcesz ukłuć je tylko raz żeby go nie męczyć to za skojarzoną szczepionkę płacisz sporo. Za szczepionki na np rotawirusy i pneumokoki które są zalecane i polecane płaci się bardzo dużo i szczepienia te trzeba po jakimś czasie powtórzyć. Np. za jednorazowe pneumokoki płacisz ok 250 zł.

Gość gość
najlepiej nie szczep w ogole, a za zaoszczedzone pieniadze nakup warzyw i owocow dla dziecka i prowadz z nim zdrowy styl zycia. zyska na tym dziecku nie trute szczepieniami i bedace zdrowe i ty bo pieniadze nie pojda na szczepionki od zachlannych firm farmacetycznych gdzie wyprodukowanie jednej szczepionki to koszt 30 groszy a kaza sobie po 200 zl placic tylko przeznaczysz je na dobry cel czyli zdowa diete dziecka.

też jestem za tym. jak już tak podchodzisz do sprawy to najpierw poczytaj co jest w szczepionkach i o NOPACH... bo wydasz kase na ''zdrowie'' dziecka a potem sie okaze ze je jeszcze pogarszyłas. tak jak znajomy męża z pracy gadał że zapłacili 700zł na szczepienia żeby dziecka nie meczyc kilkoma szczepionkami... a wczoraj karetka na sygnale jechała po dzieciaka bo przestał oddychac.. nie strasze tylko uczulam! przemyśl dokładnie co podajesz dziecku a nie wierz ślepo we wszystko co mówia lekarze...

Gość gość
Ja moja Core szczepilam tylko skojarzona 5w1 . Placilam 120 zl za szczepienie bylo ich 5 chyba w pierwszym roku .

Gość hecbestchali1984nxqlk
Za dodatkowe i skojarzone trzeba płacić. Większość dzieci szczepiona jest tylko tymi obowiązkowymi. Polacy to biedny naród mało kto wydaje 200zł na szczepionkę dla dziecka. Potem kolejne 200 i kolejne... Jasne http://hib.to/k

Gość gość
Nie płaciłam jeszcze ani złotówki za szczepienia. Szczepię tylko państwowymi obowiązkowymi. Nie rozumiem, po co miałabym płacić kupę kasy za skojarzone, skoro nawet nie wiem, czy są lepsze dla dziecka, czy właśnie gorsze.