Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pytanie do mam, która z Was zdecydowała się na znieczulenie zewnątrzoponowe?

Polecane posty

Gość gość

I czy jest z tej decyzji zadowolona.

Gość gość
mam mieszane uczucia ból znosiło ale w sumie nie na długo nie czułam skurczy partych - wg. mnie znieczulenie zaburzyło ich odczuwanie

Gość gość
czyli źle cię znieczulili

Gość gość
ZZO wydłuża poród, mam mieszane uczucia ale raczej się nie zdecyduję. A koleżankę wyżej raczej dobrze znieczulili. Ne mogą tak znieczulić żeby nic nie czuła bo w ogóle nie urodzi

Gość gość
Znieczulenie zewnatrzoponowe przy urazie kręgosłupa tzn.rwa kulszowa i 2 razy wyskoczył mi dysk. Czy jest bezpieczne takie znieczulenie? ?

Gość gość
Ja mialam i super, polecam. Spokojnie bez bolu czekalam na rozwarcie. Parte czulam ale nie niewiadomo jak. Bardzo milo wspominam porod

Gość gość
Ja mialam przy przedłużajacym sie porodzie i super! U mnie akurat przyspieszyło akcje porodowa, bo i tak byłam na kroplówce, a po znieczuleniu mogli ja podkrecic na maksa i w koncu ruszyło. Parte czułam normalnie. A po 20h skurczy mogłam troche odetchnąc i nabrać sił. Ból czujesz ale nie zacmiewa Ci mózgu więc łatwiej kontrolowac sytuację:) Drugi poród był tak ekspresowy, że bez znieczulenia więc mam porównanie

Gość gość
To nie jest obojetne dla dziecka nie wierzcie jak wam mówią,ze jest .Jak ktoras ma bardzo niski prog bólu,albo ma wyjatkowo długi porod i czuje ,ze traci sily to tak a teraz biora hutowo.Na sali ktorej bylam po porodzie bylam jedyna ,ktora nie brala a niektore z nich mialy szybkie porody i mogly dzieciom tego oszczedzic.Wszystkie mialy problemy z karmieniem dzieci nie umialy ssac moje nie moze przypadek.

Gość malinoowka
Ja co prawda nie mialam ale bardzo bliskie mi 3 osoby mialy wiec moge Ci przyblizyc ich opinie, bo sama pytalam :) 1. Moja bratowa- porod ok, ale po porodzie czula sie strasznie. Miala okropne bole glowy- takie ze przez rowne dwa tygodnie musiala lezec, jak tylko wstala to wymiotowala. Plakala z bolu, dzieckiem zajmowal sie moj brat. Po dwoch tyg przeszlo ale mowi ze drugi raz na pewno nie wezmie. 2. Moja przyjaciolka- mowi ze tak to ona moze rodzic co roku- porod super, zadnych skutkow ubocznych, na drugi dziec juz w domu (nie rodzila w PL) 3. Moja przyjaciolka nr 2- niestety mimo ze grubo posmarowala za to znieczulenie, znieczulilo jej tylko jedna polowe ciala, na drugiej czula wszystko i mowi ze juz na pewno rodzic wiecej nie bedzie. Od porodu minelo 6mcy i ciagle boli ja kregoslup w miejscu wklucia. Powiedzieli jej ze to skutek uboczny. Ale nie wiem na ile mialo tu znaczenie nieumiejetne (??) wklucie. Wiec jak widzisz ile osob tyle reakcji :) Pozdrawiam!

Gość gość
Znieczulenie zewnątrzoponowe wcale nie jest takie dobre: 1.często wystepują po nim okropne bóle głowy – moja kumpela miała po tym znieczuleniu straszne migreny przez tydzień – suktek uboczny znieczulenia 2. często wydłuża akcję poorodowa co grozi dziecku niedotlenieniem 3. zaburza parcie – przez co dłużej trwa 2 faza porodu – co też grozi niedotlenieniem dla dziecka i często jest tak ze dziecko trzeba wyciągać kleszczami lub próżnociągiem 4. może spowodować bóle kręgosłupa długi czas po porodzie

Gość gościk
ja mialam, super sprawa, nastepnym razem tez sie na nie zdecyduje. jakos w krajach zagranicznych jest to normalne i na porzadku dziennym- jesli kobieta chce znieczulenie to dostanie..a w polsce najlepiej, zeby kobieta rodzila w bolu..a potem miala traume :O nie mialam zadnych boli glowy, porod nie trwal wiecznie, zadnych zaburzen parcia nie bylo..I zadnych boli kregoslupa. Poszlam o 7 do szpitala, mialam 4 cm rozwarcia, dostalam zastrzyk o 8 , a o 12 przyszedl na swiat moj skarb. Od 8 do 11.3o nie czulam zadnych boli- czulam sie jakbym byla u kolezanki na kawce...

Gość gościk
krajach zachodnich* mialo byc ;)

Gość gość
Nie rozumiem tego troche. Chcecie rodzic naturalnie to po co wam tony oxytocyny, masaze szyjki macicy,przebijanie pecherza plodowego, zoo i inne cuda wianki? Smiejecie sie z tych co rodzily przez cc bo "to nie matki" albo gorszego sortu a same indukujecie wasze niby sn-co soe silami natury nazywac nie powinno a raczej silami medycyny podpbnie jak cc

Gość gość
Do poprzedniczki - przeciez nikt nie aplikuje sobie sam oksytocyny, masazu czy innych "przyjemnosci", zwariowałas? jak po 24h skurczy dalej mialam tylko 4cm rozwarcia to wierz mi, z przyjemnoscią pobiegłabym na cc, gdybym miała wskazania ku temu i mi je łaskawie zrobili. Poza tym nikt normalny nie myśli o cc jak o fanaberii, bo kobiety ktore nawet z wlasnej woli się na nie decydują i tak swoje odcierpią.