Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Oplata za sale

Polecane posty

Gość gość

Hej. W szpitalu, w ktorym planowalam rodzic jest oplata za sale dwuosobowa (dla 2 pacjentek) 400zl. Kwote nalezy wplacic na konto fundacji jakiejs tam... Wzamian partner moze byc na sali 24h na dobe. Czy taka oplata jest zgodna z prawem? Skoro wplacam na fundacje to jest to rozliczane teoretycznie jako dobrowolna darowizna,do ktorej jednak jestem zmuszona.

Gość gość
A jakie są inne sale? Co do pobytu męża całą dobę, to w ogóle troszkę kontrowersyjne, chciałabyś mieć cudzego męża dzień i noc na sali poporodowej? I do tego płacić za to? Na pewno pobieranie opłaty za poród rodzinny nie jest zgodne z prawem, ale co do sali- jeśli szpital prywatny, możliwe że mają prawo... Sama miałam salę dwuosobową z łazienką w standardzie.

Gość gość
W "przewodniku", który dostaliśmy w szkole rodzenia jest informacja, że szpital nie ma prawa pobrać żadnej opłaty za poród, jednoosobową salę czy opiekę w czasie porodu i poporodzie.

Gość gość
Na obecnosci meza 24h mi nie zalezy,jest po prostu taka mozliwosc w ramach tej oplaty(darowizny). Szpital nie jest prywatny. Inne sale sa czteroosobowe. W kazdej (tej bezplatnej rowniez) lazienka jest w sali,a nie na korytarzu. Tez czytalam o tym ,ze porody rodzinne sa darmowe i szpital nie ma prawa pobierac zadnych oplat. I dlatego mnie to nurtuje,nie wiem czy mam prawa,zeby walczyc o taka same za darmo. Chociaz potemprzy porodzie polozne moglyby byc dla mnie niemile za moje awanturki hihi

Gość gość
Generalnie szpital prywatny ma prawo prowadzić działalność poza funduszem (jak np. prywatne wizyty u lekarzy). I pewnie w tej działalności mogą się też mieścić prywatne sale. Ale dotacja na fundację w ramach odpłaty? To na pewno nie jest legalne, to po prostu obchodzenie przepisów...

Gość gość
Z tego co piszesz szpital nie pobiera opłaty za poród rodzinny, tylko za pobyt w sali o podwyższonym standardzie - to są zupełnie dwie rózne kwestie. Zmuszona do niczego nie jesteś - nie płacisz po porodzie trafiasz do "4". Jeżeli nie ma miejsca w "4" idziesz do sali komercyjnej. Szpital nie ma prawa pobierać opłaty za salę jednoosobową porodową.