Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wnioski o urlop macierzyński

Polecane posty

Gość gość

Termin porodu mam za 4 tygodnie. umowa o prace na czas określony: do dnia porodu. kiedy mam składać podanie o urlop macierzyński w firmie? Czy jeśli mam umowę do dnia porodu to składam wnioski w zusie czy jeszcze w firmie? I skąd wziąć te wnioski?

Gość gość
Czytalam kiedys,ze po porodzie firma przesyla Twoje dokumenty do zusu i dalej wszystkim zajmuje sie wlasnie zus. Urodzenie w takim razie na logike nalezaloby zglosic w firmie i okreslic jak dlugi urlop chcesz wziac. Ale to tylko Polska,wiec moze byc zupelnie odwrotnie hihi. Zadzwon do kadrowej i dowiedz sie.

Gość gość
wniosek składasz w firmie. Masz w zasadzie tylko 1 dzień urlopu macierzyńskiego -za dzień porodu/. Potem nie ma już urlopu ale Zus płaci ci normalnie zasiłek macierzyński za cały rok.

Gość gość
Ale wniosek w firmie mogę złożyć normalnie o cały rok?

Gość gość
I mogę się tym zająć jeszcze przed porodem czy dopiero jak urodzę?

Gość gość
Wniosek skladasz po porodzie.

Gość gość
przeczytaj sobie kodeks pracy po zmianach, tam jest wszystko napisane. Złożenie w firmie aktu ur dziecka daje Ci obligatoryjny urlop macierzynski bez wniosków, chyba,ze Twoja firma chce, zebys takowy zlozyla. Co do dodatkowego urlopu mac, w przypadku 1 dziecka 6 tyg i rodzicielskiego 26 tyg, to skladasz wniosek o jego realizacje i masz na to czas do 2 tyg od porodu, abys mogla dostawac 80% wynagrodzenia przez caly rok, lub o ile pamietam po kolei, po skonczonym macierzynskim, masz tydzien lub dwa( sprawdz, bo czytalam to dawno) aby wystapic o kolejny urlop czyt dod mac i rodzicielski. W przypadku opcji drugiej, dostajesz 100% wynagrodzenia przy macierzynskim, a po skonczeniu tego urlopu i wnioskowaniu o kolejne, dostaniesz juz 60% wynagrodzenia - co summa summarum daje to samo, tyle, że przy pierwszej opcji - czyli zlozeniu wniosku po ur dziecka do 2 tyg czasu nie myslisz juz o wnioskach, masz spokoj i przez caly okres dostajesz 80%. Moze chaotycznie napisalam, ale naprawde w Ustawie wszystko jest jasno napisane, zajrzyj sobie bodajże zaczyna sie od art. 182