Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

lady11

Alimenty dla rodzica

Polecane posty

Mam 22 lata , dziecko , narzeczonego i oboje pracujemy . Obecnie nie mam dobrych stosunkow z rodzicami . Mój ojciec bil moja matke i nas , co prawda nie pije ani nie pali . Znecal się psychicznie i fizycznie . Mój brat jest przez to chory , ma schizofremie , siostrę z domu wyrzucil bo po szkole nie mogla znaleźć pracy i "darmozjada nie będzie trzymal ", później ja wyprowadziłam się z domu a raczej uciekłam bo tak się nad nami znecal . Od kiedy pamiętam nie pracowal , mieszkaliśmy na wsi a jak poszedł do pracy to pracowal gora miesiąc , dwa i konczyl bo zawsze mu cos nie pasowalo . Narobil 6 dzieci chodz go nie było stać . Kase dostawal z opieki na dzieci , bral wszystko co możliwe stypendia itd. , my pieniędzy na oczy nie widzieliśmy a czasem nie mielismy jak pojsc we wrześniu do szkoły . Pozniej pozwal moja siostrę o alimenty bo na mniejuz kasy nie mogl brac , nie udało mu się bo jak się dowiedziałam miał większe zarobki niż siostra i jej maz a oni utrzymują jeszcze trojke dzieci . Wymeldowal mnie z domu sam i krecil żeby mieć ze mnie kase jeszcze z mopsu . Mimo tego wszystkiego z druga siostra odzywalysmy się bo to przecież ojciec , a on co ? DZwonil ze kredyty nabral bo jest ciężko chory az się skapnelysmy ze kreci , sciemnial ze pieniędzy nie ma na leki , w ciąży przez niego trafiłam do szpitala . teraz jak urodziłam nie odzywa się udaje obrażonego ze się nie martwimy co u niego i nie przesyla się pieniędzy . Nie pracowal bo mu się nie chciało i na pewno będzie kombinować jak zdobyc kase , i podejrzewam ze niedługo będzie chciał ode mnie kase , alimenty. CZy sad może mu przyznać alimenty i będę zmuszona placic na takiego ojca ?

Gość gość
Niestety tak, chyba że weźmiesz adwokata i będziesz się sądziła z nim.

Gość gość
Tak , takie jest nasze prawo niestety, ale podobno ma się to zmienić , ale przepis nie działa wstecz więc Ci którzy płacą obecnie nadal będą płacili.

Gość gość
Kiedys się pytałam takiej babki w urzędzie i mi powiedziaa ze jeśli oboje mamy minimalna krajowa na umowie i jeszcze dziecko to nie mogę ojcu dac a dziecku zabrać . tym bardziej , ze jak o nas nie dbal itd. to tak jakby zniknelo pozycie rodzinne i nie mamy wiezow rodzinnych , ale jak to będzie nie wiem . Ktos może spotkal się z taka sytuacja .

Gość gość
Jestem zalamana , mój synek przyjdzie będzie chciał zabawke i co ja mu powiem .... może w przyszłym miesiącu bo dziadkowi trzeba dac ?

Jeżeli mądrze udokumentujesz że nie możesz płacić ojcu ponieważ sama masz trudne warunki materialne i małe dziecko..... KONIECZNIE opisz jakim był ojcem dla Ciebie i rodzeństwa. Sąd wezmie to pod uwagę.Dziecko jest najważniejsze, a nie podły cherchel. Życzę powodzenia.Dopiero dziś była taka sytuacja w Interwencji na Polsacie.

Mój narzeczony zarabia 3 tys na reke , ja na razie 1500 ,teraz jestem na urlopie macierzyńskim, oboje na umowie mamy najnizsza krajowa. po powrocie planuje wrocic do pracy . Mamy 1500 rachunkow opłaty + kredyt , reszta na jedzenie , ubrania itd.Ale paliwo tez kosztuje , dziecku ubrania , teraz rosnie to idzie na kaszki i jedzonko ekologiczne (sama gotuje ) . Od czasu do czasu ubranko jakies itd. TERaz jak wroce będę miała ok 2 tys na reke i dojda opłaty za zlobek lub nianie. NIe chce żeby moje dziecko zylo w niedotatku tak jak ja i zap.....na produkcji .nie chce żeby ojciec bral ode mnie kase i siedział w domu podczas gdy ja będę ciężko harować ,a jemu na mnie się nie chciało.

Gość Lady_Piekielnica
ask your surgeon

Gość lady1I
Nawed jak sąd przyzna mu alimenty to sie bede odwolywac do Sztrasburga! Nie bde na c/h/u/j/a płacić ani grosza niech zdycha!

Gość gość
zabierz mu prawa rodzicielskie do siebie...

Gość gość
nie znam się, ale skoro Twój narzeczony zarabia 3tys. to może póki co nie bierzcie ślubu. Jak Ty masz 2 tys. na siebie + dziecko to jest większa szansa, że dziad nic nie dostanie, ale po ślubie to będzię 5 tys. na Was troje i tu rzeczywiście sąd może coś chcieć mu dać.

Nie można zabrać praw rodzicielskich pełnoletniemu dziecku , jeśli wroce do pracy to 2 tys mam , ale się zastanawiam czy nie poszukać czegos dorywczo i wziąć urlop wychowawczy . Teraz się gniewa ale mam jeszcze 2 rodzeństwa na które bierze kase z mopsu , na 100% jak wyjda z chaty będzie cos chciał bo oboje z matka nie maja się z czego utrzymać , ojciec ma tylko rente . A slub planowałam w przyszłym roku może za 2 lata , ale nie wiem jak to będzie . Od mojej siostry chcieli alimenty ale okazało się ze sami maja większe dochody ... a ja w biedzie nie chce zyc bo a nuz staremu najdzie ochota zebym mu placila .

Chyba zaczne zbierac kase na dobrego adwokata . Ale to jest nie do pomyślenia . Nie chciało mu się zarabiać na rodzinke , dupke grzal w wyrku to ja mu teraz ani grosza nie dam . MOja siostra kase im zawsze co miesiąc przesylala to było dobrze , potem zawsze cos brakowało im to więcej chcieli , bo za granica pracuje caly czas się pytali siostry kiedy tylko przyjedzie bo kase chcieli wyciagnac . Teraz już im nie daje pieniędzy...

Gość gość
Twój ojciec naruszył zasady pożycia społecznego, jeśli to udowodnisz w sądzie to ojciec alimentów nie dostanie. Ponadto, aby miał szansę na alimenty od dzieci, nie może być zdolny do pracy i takie tam. Twój niski zarobek także go w jakiś sposób blokuje.

Gość gość
tez mi sie tak wydaje, dlatego lepiej mieć wsparcie ze strony prawnej kogoś doświadczonego. U mnie w rodzinie jest ceniony adwokat który już kilka razy pomógł - http://www.adwokatfhfwarszawa.pl zobacz sobie na jego stronie, jesli to twoja okolica, a nawet to możesz dopytać wstępnie jak pokierować dalej sprawą.

Ma rente , niby wylew miał , ale ja mu w nic nie wierze . Potrafi niezle sciemniac . Jak podobno miał wylew to miał niedowład lewej strony , ale jest teraz ok i to od kogos chce albo dzwoni do urzędu i udaje ze się jaka . Jak wyszłam z domu 2 miesiące przed 18 to nawet mnie zbytnio nie szukali . Tydzien po moim zniknieciu namowil matke żeby poszla do urzędu i powiedziała ze zmieniam szkole i jade do ciotki razem z nia i wymeldowala mnie ze sobą , potem zameldowala się z powrotem a ja zostałam bezdomna . Dowiedzialam się tego jak chciałam sobie dowod wyrobić .