Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Bema

Na prawdę gruba

Polecane posty

Gość kita 48
Anik , spokojnie 4 tygodnie to dużo czasu może napisz sobie plan działania uwzględniając wszystkie swoje zajęcia, to powinno pomóc. ja też nie jestem święta też podjadałam, ale życie toczy się dalej i cel nadal jest ten sam , pozdrawiam

Gość kita 48
Cześć Anik ,życzę Ci powodzenia !

Hej widzę, ze topik umarł. No trudno. Również życzę Ci powodzenia!!!

Zasady diety cukrzycowej zwiększ ilość ryb w diecie ze względu na korzystne kwasy Omega-3, dieta powinna być bogata w błonnik pokarmowy (gruboziarniste kasze, warzywa, owoce, pełnoziarniste pieczywo, rośliny strączkowe, ziemniaki) - nawet 40 g/dobę, z białek powinno pochodzić 12-15% energii (połowa to białko zwierzęce), z węglowodanów 55-60% energii, z tłuszczów 20-30%, do każdego posiłku powinno się spożywać warzywa i owoce, najlepiej na surowo. Dzienna ich podaż to co najmniej 300-500 g, dzienne spożycie cholesterolu wynosi poniżej 300 mg, ogranicz podroby i żółtka jaj do 2-3 tygodniowo, dzienna ilość soli kuchennej (NaCl) nie powinna przekraczać 6 g, alkohol oraz słodycze należy wykluczyć z diety, gdyż powodują wzrost stężenia glukozy, triglicerydów i cholesterolu oraz hiperlipidemię (nadmiar lipidów we krwi).

a ja nie umiem odstawić kawy? ogolnie nie mam zadnej diety, staram sie zamieniac zdrowe-na niezdrowe, ale ogolnie kawa to jest jakis dramat! miala tak ktoras?