Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gruba Charlie

Jaki najskuteczniejszy sposób na przyciemnienie włosów

Polecane posty

Gość Gruba Charlie

Znam kilka naturalnych sposobów przyciemniania włosów: olejek rycynowy, kora dębowa, szałwia i czarna herbata. Czy wiecie może który z nich jest najskuteczniejszy tj. wlosy są po nim najciemniejsze? Z góry dziękuję ;)

Gość gość
Kora faktycznie przyciemnia :) olejek rycynowy...czy ja wiem? musiałabyś dużo go nakładać a ciężko go równomiernie rozprowadzić przez konsystencję. A może spróbowałabyś naturalnej henny ? np Khadi ?

Gość Gruba Charlie
Henny nie chcę używać, bo efekt jest trochę zbyt natychmiastowy. Chodzi mi by włosy ciemniały stopniowo, ponieważ moja mama uważa że wszelkie farbowania w wieku 17 lat to przesada, a myślę ze nie bedzie miala nic przeciwko wlosom ciemniejacym przez płulanki itp

Gość gość
a szampony i odżywki do brązowych włosów?

Gość gośćGruba Charlie
Używałam kiedyś płukanki z Yeav Rocher (nie jestem pewna czy prawidlowo napisalam) szamponu do wlosow brazowych i Joanny. Z marnymi efektami

Gość gość
A jesteś blondynką czy szatynką ? latem bardzo jaśnieją Ci włosy ?

Gość Gruba Charlie
Szatynką. Latem włosy robią się podejrzanie rude

Gość Gruba Charlie
A jakiś przepis na korę? ;)

Gość gość
najskuteczniejszy? sprawdz w wszystkie i nam powiedz stopka: pucu pucu chlastu chlastu nie mam raczek jedenastu ale mam dwie raczki male do pisania doskonale

Gość gość
jeszcze płukanka z kawy i gotowa mieszanka do przyciemniania włosów dostępna w zielarskich. Też kombinowałam ale poddałam się, kupiłam hennę i jest idealnie.

Gość Gruba Charlie
Zobaczę, przetestuję ewentualnie jeszcze ponegocjuję z mamą. Dziękuję ;)

dobrze, że szukasz alternatywy do farbowania ;) ja swojego czasu też farbowałam, ale stwierdziłam, że dopóki nie będę musiała maskować siwych włosów dam sobie spokój :) sama jestem ciekawa czy takimi sposobami przyciemniłabym swoje włosy

Gość gość
gdzies czytalam, ze kakao, ale nie wiem czy to nie jest kompletna bzdura :D fajnie by bylo utrzymac brunetnosc, nie lubie swojego nijakiego blondu

Gość mama dobra rada
Jeśli twoje włosy się przetłuszczają, to płucz je przez przynajmniej 20 minut po każdym myciu w mocnym naparze z liści pokrzywy lub w wywarze z kory dębu. Dopiero po tym czasie zabarwianie ziołami jest skuteczne. Korę najlepiej zmielić na proszek, zalać zimną wodą, gotować przez 20 minut. Odstawić do ostudzenia i przecedzić. Pokrzywa lekko przyciemnia, wzmacnia i lekko wysusza, ale kora po systematycznym stosowaniu farbuje na kasztan i bardzo wysusza skórę i włosy. Olejki nie przyciemniają, tylko nawilżają włos i dlatego wydaje się ciemniejszy. Jeśli wcierasz olejki we włosy, to efekt przyciemniania ziołami będzie dużo słabszy. Możesz nałożyć basmę lub płukać wymyte włosy wodą, w której "zaparzała" się basma w proszku (max. 70 stopni). Wcześniej posmaruj twarz, uszy i szyję tłustym kremem, żeby nie było na nich zacieków. Na ręce załóż rękawiczki. Czarna herbata i kawa podczas farbowania mogą wywołać ból głowy. Pamiętaj, że zioła nadają włosom raczej nieprzewidywalny kolor.

^dobre rady :) ale chyba nie zdecydowałabym się jednak na takie przyciemnianie bez doświadczenia, ale jeśli już ktoś tak robił i było to skuteczne to warto skorzystać z podanych rad :)