Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Alicja19922

Stwardnienie kolo jajnika

Polecane posty

Gość Alicja19922

Witam wszystkich, Mam 22 lata i kilka miesiecy temu lezac, przypadkiem wykrylam okragly/owalny guzek z lewej strony w podbrzuszu (okolice jajnika). Pomyslalam, ze to tylko powiekszony jajnik z powodu owulacji, wiec nie przejmowalam sie tym za bardzo. Dodam, iz 2 lata temu cierpialam na krwawienia miedzymiesiaczkowe- miesiac w miesiac w czasie owulacji przez rok, ktore zniknely kiedy zaczelam brac tabletki koncepcyjne (bylam na nich przez kolejny rok). Nie mialam wykonywalnych badan krwi, poniewaz nie mieszkam w Polsce i nie mam ubezpieczenia zdrowotnego. Nurse practitioner, ktora mnie badala przepisala srodki i stwierdzila, ze to prawdopodbnie zaburzenia hormonalne. Po roku przestalam brac tabletki i krwawienia sie nie pojawily. Nie pamietam dokladnie kiedy wykrylam ten dziwny guzek, ktory wzielam po prostu za jajnik, ale bylo to conajmniej 6 miesiecy temu. 2 miesiace temu krwawienie znowu sie pojawilo, ale na nastepny miesiac sie nie powtorzylo, wiec nikomu o tym nie mowilam. 2 dni temu lezac przypomnialam sobie o tym guzku i powiedzialam o tym mojej siostrze, ktora jest pielegniarka. Stwierdzila, ze jest to prawdopodbnie cysta i zapisala mnie na czwartek do lekarza (tym razem prawdziwy lekarz ginekolog i chirurg). Wiem, ze za 2 dni bede najprawdopdobniej wiedziala co to jest, ale chcialabym sie dowiedziec czy ktoras z was miala kiedys taki sam problem? Dodam, ze nie mam zadnych boli, moze jedynie w czasie owulacji czuje dziwny ucisk, kiedy ktos uciska mocniej guzek bolu jako tako rowniez nie odczuwam, jest po to prostu dziwne uczucie. Bardzo dziekuje za kazda odpowiedz.

Gość gość
A to nie powiększony węzeł chłonny czasem?

Gość Alicja19922
Hmm...miejscem odpowiada, ksztaltem takze, ale jezeli jest to wezel chlonny to dlaczego jest powiekszony z jednej strony od dlugiego czasu (ponad 6 miesiecy)? Powiekszone wezly chlonne najczesciej bola przy dotyku, to kolejna sprawa...

Gość gość
Czasem węzły powiększone nie bolą i to jest powód do głębszej diagnostyki. Nie ma co gdybać, idziesz do dr przecież.