Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy ZUS może wypłacić mi kasę ze zwolnienia w ciąży w częściach?

Polecane posty

Gość gość

Kończę już ciąże - to 36 tydzień. Moja ginekolog jak byłam w 33 tygodniu ciąży wystawiła mi już zwolnienie, trochę dłuższe niż miesiąc bo w sumie na 8 tygodni, do 41 tygodnia, kilka dni po planowanym porodzie się kończy. Minęły ponad 3 tygodnie odkąd dostarczyłam zwolnienie i dziś patrzę mam przelew na konto z ZUSU ale o wiele mniejsze, niż oczekiwałam. Dostaję 2,5tys na miesiąc pracy, więc powinno być za całe zwolnienie 5 tysięcy a dostałam 1565 zł a w opisie przelewu jest tylko Świadczenie Zus i nie wiem za jaki to okres, czy całego zwolnienia czy to tylko część...Nie rozumiem, może Wy rozumiecie? ;(

Gość gość
Przecież ZUS nie wypłaci ci na zapas chorobowego. Nie ma znaczenia że masz aż na 8 tyg. Przecież równie dobrze możesz w między czasie urodzić i przejść na macierzyński. A dlaczego wypłacili o tysiąc mniej to nie wiem. Może to za część okresu świadczeniowego a potem będzie za resztę.

Gość gość
3 tyg. temu- czyli w połowie lutego? Więc dostałaś pieniądze za luty tylko, chyba się zgadza? Pensję z zakładu pracy za przepracowany w lutym czas też powinnaś mieć przecież. Po marcu- dostaniesz za marzec, powinna już być cała kwota za miesiąc, a potem tyle ile wykorzystasz ze zwolnienia plus macierzyński już, to w zależności od tego na jaki się decydujesz. Na zapas nikt nie płaci, zwłaszcza że możesz właściwie i za 2 tyg. urodzić... a jeśli bierzesz roczny macierzyński to już zasiłek będzie niższy niż pensja.