Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ludzie nie mają nad sobą żadnej kontroli

Polecane posty

Gość gość

uczyli nas, ze 2+2=4, pierwiastki mają własne, niezmienne właściowości itd., a z tego wszystkiego wyłania się 1 prawda. Odrzucając wiare w siłę wyższą, ducha... jednocześnie przyznajemy, że nie mamy nad sobą żadnej kontroli, gdyż jesteśmy tylko masą pewnych związków, w większości organicznych, które mają niezmienne właściwości i zachowują sie tak samo. A zatem każda nasza decyzja nie jest podjęta przez nas (jakkolwiek pojmujemy to słowo), ale była, jest i będzie podejmowana ZA NAS, przez system nerwowy. Innymi słowy nie istnieje coś takiego jak siła woli.. jeśli mamy się załamać to tak będzie. Każda nasza myśl może zatem zostać przewidziana jeśli bierze się całe nasze otoczenie za wspólny mianownik.

Gość gość
zwlaszcza jak zazywaja substancje zmieniajace swiadomosc

Gość gość
decyzja podejmowana jest w umyśle?

Gość gość
mogłaby zostać przewidziana, gdyby ktoś (chyba tylko Bóg) potrafiła dostrzec i zanalizować wszystkie czynniki człowiek nie jest do tego zdolny ani żaden ludzki komputer zatem dla nas samych twoje odkrycie (już dawno na to ludzie wpadli) nie ma żadnego znaczenia co więcej ten problem był wielokrotnie rozważany przez filozofów i teologów i oczywiście nie doszli do żadnej ostatecznej konkluzji życie pokazuje że liczy się postawa wszystko jest jej konsekwencją także punkt widzenia s skąd się bierze postawa? :D z układu nerwowego i połączeń neuronów? czy z duszy? i wracamy do punktu wyjścia normalni ludzie to po prostu żyją jak umieją

Gość gość
Zamnie decyzje pdejmuje kolano. Co z tego ze ja chce chodzic jak kolano niechce . I dupa zbita:-(

Gość gośćkotkiiiii
jeszcze rozwiń ten temat:zgadzam się ,będziesz chodzącym chemicznym stworem masą komórek ,ale raz masz świadomość a raz nie masz ,sen śpiączka ,właściwie po co ta masa mięsa musi się wyłączyć na 7 godzin? co musi się stać ze świadomością i umysłem by móc funkcjonować dalej,samo to już dla mnie zaprzecza ze człowiek jest kupą mięsa ,po co tyle zamieszania by uporządkować w umyśle przeżycia skoro mamy tylko łazić 80 lat po kulce i bawić się materią

Gość gośćkotkiiii
a dokładnie gdzie jest Twoja świadomość gdy śpisz albo w śpiączce gdzie wtedy jesteś :-) ja wiem gdzie ale nie powiem

Gość gość
wtedy neurony odpowiedzialne za świadomośc regeneruja sie z tego co wiem

Gość gość
kazda decyzja podejmowana jest w umysle mozg odpowiada za wszystkie funkcje zyciowe

Gość gość
Ja moja swiadomosc zciagam razem ze skarpetkami i spie spokojnie. Rano wstaje zakladam syry i zaczynam mysleć:-)

Gość gość
gość dziś kazda decyzja podejmowana jest w umysle mozg odpowiada za wszystkie funkcje zyciowe umysł, mimo wrażenia nieskończoności i braku postaci, tak naprawde istnieje jako niezwykle szybkie reakcje stworzone za pośrednictwem neuroprzekaźników w mózgu wiem o tym z prostej przyczyny, ze wraz z wiekiem umysł sie zmienia adekwatnie to budowy mózgu, ze śmiercią mózgu umiera umysł, chyba, ze masz na myśli ducha, siłe wyższą...

Gość gość
odpowiedzialne za świadomość neurony najmniejsze narzędzie wspomagające świadomość ale neurony to nie świadomość więc co to jest ta świadomość

Gość gość
świadomość to szybkie reakcje ,jesteś szybkimi reakcjami,Ty to szybkie reakcje nie czujesz w dziwny sposób że jesteś czymś więcej niż szybkimi reakcjami przekaźników?:-)

Gość gość
Swiadomosc to dusza i to co sie w kalesonach rusza.

Gość gość
ja nie nosze kalesonów a mam świadomość

Gość gość
Masz dlatego ze ich nie nosisz. Bo inaczej zkad bys wiedziala?