Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

badanie z glukozą w ciąży

Polecane posty

Gość gość

dziewczyny moja pani doktor zleciła mi badanie z 75g glukozy którą kazała kupić w aptece, powiedzcie jak to badanie się odbywa ?

Gość gość
Idziesz nad czczo do przychodni, pobieraja ci krew. Potem wypijasz roztwor glukozy , siedzisz dwie godziny i znow pobieraja krew.

Gość gość
Z praktycznych porad: do przychodni trzeba pójść stosunkowo wcześniej, bo całe badanie trwa 2 godz. najlepiej z osobą towarzyszącą, ja badanie przechodziłam strasznie, słabo, zbieranie na wymioty nie wolno zwymiotować glukozy w trakcie badania, w razie problemów można się położyc. ja siedziałam koło okna, naprawde pomagało nie wolno chodzić w trakcie badania, nie licząc łażienki:) niektorym ciezko w ogole wypić glukoze, pomaga zatkanie nosa:)

Gość gość
Spytaj w przychodni/laboratorium czy możesz sobie wycisnąć sok z cytryny do tego roztworu glukozy. Ja mogłam i dzięki temu w smaku było znośne, wypiłam bez żadnych mdłości czy wymiotów.

Gość gość
Można wstrzyknąć pare kropli cytryny, ale nie słuchaj tych co cię będą straszyć że glukoza nie dobra itd. Mnie straszyli tylko, że mnie całą ciążę ciągnie na słodkie i jak piłam glukozę to nie miałam żadnego problemu z jej smakiem :) to sprawa indywidualna.

Gość gość
Idź rano do laboratorium.. wchodzisz BEZ KOLEJKI (tzn. jeśli bądą 2-4 osoby, to przepuść, ale jak będzie ich 10 to Ty masz pierwszeństwo, gdyż Twoj***adanie odbywa się na raty i trzeba czekać). Wchodzisz, dajesz glukozę.. pobierają Ci krew ( na czczo). Wypijasz roztwór glukozy ( weź pół cytryny), masz na to 5 minut. Potem czekasz godzinę, znów idziesz na pobranie krwi, i czekasz kolejną godzinę- 3 pobranie krwi. Tak powinno być.. bo w końcu tzw. krzywa, to krzywa.. muszą być 3 punkty odniesienia, a nie dwa.. ale czasem robią tylko 2 pobrania. Nie wolno chodzić, wstawać, trzeba siedzieć (do wc też nie). Powiem tak.. w pierwszym badaniu rozpuścili mi to w dużej ilości wody... myślę, że ponad 400ml ,do połowy jakoś poszło, ale potem miałam duuuże problemy, żeby to wypić. W tej ciąży robiłam w innym laboratorium i glukozę rozpuszczono mi w ... małym, czerwonym kubku nescafe.. więc tej wody było niewiele... Poszło lepiej. Weź sobie coś do zjedzenia.. być może już po całym badaniu będziesz się słabo czuła, albo będziesz głodna..

Gość gość
Do toalety jak najbardziej można się udać. Zapewne nawet pielegniarka taką informacja przekaże.

Najlepiej zadzwoń do laboratorium i się do wiec u mnie na krzywą trzeba się umawiać.