Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mama_Mamusia

Jak przestawić dziecko na butelkę?

Polecane posty

Gość Mama_Mamusia

Witam! Mam problem, podczas wizyty kontrolnej okazalo sie, ze moj syn karmiony piersia (6 miesiecy) + raz dziennie obiadek i deserek przez 6 tyg. przybral tylko 150g. Lekarka kazala odstawic od piersi i przejsc na mleko modyfikowane. I tu jest problem, bo syn nie chce jesc z butelki (chociaz jako noworodek pil mleko odciagane z piersi). Wypluwa smoczek, wypluwa mleko, krzyczy. Probowalam roznych butelek i smoczkow (w sumie 7) i nic! Pomocy! Jak nauczyc dziecko pic z butelki???

Gość Mama_Mamusia
Czy jesli go 4h przyglodze, to jest szansa, ze zje z butelki? Czy tak wolno?

Gość gość
Przestawić? Chyba oszalała. Nie rób tego. ew dokarmiaj małego częściej, np na noc jeśli nie chce z butelki to łyżeczką, ale nie odstawiaj go całkowicie bo to szok dla dziecka i więcej zrobisz szkody niż pożytku. Mały sam wi3 co dla niego dobre, nie każdy musi być grybasem, wystarczy, że jest zdrowy. Nie przejmuj się głupią dr.

Gość Mama_Mamusia
Tez mnie zdziwilo, ze kazala calkiem zrezygnowac z piersi, ale jednak waga nie klamie - 150g w 6tyg. to o wiele za malo. Nie ma szans dokarmiac, bo w ogole nie chce pic z butelki. Lyzeczka przez 45 minut z butelki zniknelo 90ml, ale duzo wypluwal, nie wiem, ile zjadl :-(

Gość gość
Rozumiem, ale nie martw się tak bardzo wagą. Spróbuj dać mu butelke kiedy śpi już wieczorem, jak go nauczysz do tego to potem dołączysz drugą bytelkę rano i powinno wystarczyć narazie, ale nie calkowicie z dnia na dzień.

Gość gość
Przytul go tak jak do piersi i wtedy butelka. Smoczek weź jakiś anatomiczny.

Gość gość
Mój to wsuwał bytelkę tylko na śpiku... jak się wybudził to już koniec był jedzenia...

Gość Mama_Mamusia
Martwie sie, bo ze wzgledu na te wage nie zostal zaszczepiony :-S Czego to ja juz nie probowalam - przed snem z butelki nie bylo szans, na spiocha nie pije, zaciska buzie, krzywi sie, w koncu budzi. Poza tym zeby zasnal, musialam go nakarmic z piersi i zapewne tez nie byl juz glodny. Nie wiem juz co robic, za chwile mamy kontrolne wazenie (po 7 dniach), a u nas nic sie nie zmienilo :-(

Gość Mama_Mamusia
Probowalam karmic tak spod pachy jak piersia. Nic :-(

Gość gość
Strach chodzić do takich konowałów, przepisz dziecko do innego lekarza, bo ten opowiada bzdury. Zaleciła badania krwi moczu dziecka?

Gość Mama_Mamusia
Sprobuje odciagnac mleko i dac mu z butelki. Sprawdze, czy to kwestia mleka czy butelki.

Gość Mama_Mamusia
Akurat z innych powodow mocz mial badany kilka dni wczesniej, tak samo krew - wszystko ok.

Gość gość
A może MM mu nie smakuje poprostu. Jakie wybrałaś? a pierś dajesz na żądanie czy co 3 godziny?

Gość gość
Jak często dziecko je z ilu piersi, ile moczy pieluszek, czy jest niespokojne, czy ma smoczek uspokajacz?

Gość gość
Zadała ci takie pytania lekarka?

Gość gość
A ile waży ogólnie?

Gość Mama_Mamusia
Wazy 6900g. Karmie na zadanie co 3h. Pieluche zmieniam co 3-4h. W nocy je czasem raz a czasem 3 razy, zalezy jak sie budzi. Pieluchy w nocy nie zmieniam. Je z jednej piersi, a spokojny jest tylko przez godzine od karmienia. Potem jest marudny i domaga sie noszenia na raczkach. Dostaje smoczka. Podaje Bebiko 1. Lekarka o to nie pytala. Kazala przestawic na mm. Z mojej interpretacji wynikow moczu wynika, ze ma bakterie i ph 8, ale wg lekarki sa to dobre wyniki. Nie wiem, co mam robic :-(

Gość gość
Moim zdaniem jest wszystko w normie, waga również. Jak nie chce butelki to częściej go przystawiaj do piersi. Możesz dla pewności skonsultować z innym lekarzem. dla mnie to że mało przybiera to nie jest problem, ważne że przybiera a nie spada. Może ma taki okres akurat. Może Ty się lepiej odżywiaj, bierz witaminy dla kobiet w ciąży czy coś..

Gość gość
idź do innego lekarza, mm nie jest potrzebne, wręcz przeciwnie jest zbyteczne