Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy lepiej takie rzeczy załatwiać sądownie ?

Polecane posty

Gość gość
Ale co Ci szkodzi ustalić wszytsko na papierze, to w żaden sposób nie uwłacza Twojemu zaufaniu wobec niego a jedynie Cię zabezpiecza i dziecko też. Bo nigdy nie wiesz jak sprawa będzie wyglądac za kilka lat. A jak przestanie płacić te alimenty? To wtedy wszystko trwa a dziecko coś jesc musi. Jesli rzeczywiście do 10 dni się czeka to niech robi te testy DNA. Zobacz, ktos napisał że nie ma nic niestosownego w robienu przez ojca testów DNA (no bo On Ci nie ufa), natomiast co jest "niestosownego" w tym, żeby ustalić podział opieki nad dzieckiem i ewentualne alimenty przed sądem? Ty mu ufasz, On Tobie nie, nie widzisz tego?

Gość gość
17:41 Ok, ale nikt nie dostaję takich długich urlopów, bo on pewnie będzie jeszcze chciał, wykorzystać na święta te dni urlopowe. Po za tym ja słyszałam, ze na wakację do ojca na 2 tygodnie co najwyżej daje sąd, więc to nie jest miesiąc, po drugie to by było bez sensu, gdyby dziecko siedziało w domu same, a on w pracy, bo po urlopie przecież wraca się do pracy. Moje dziecko do szkoły będzie chodzić dopiero za 6 lat, teraz ja się nim będę zajmowała, bo jestem na urlopie, później zawsze on się może zając kiedy ja nie mogę. On dziecka nie nakarmi, więc teraz i tak często się spotykać z nim nie będzie. Może dopiero jak trochę podrośnie to się zobaczy

Gość gość
żadne konsekwencje go nie spotkają, bo będzie prawnym opiekunem, takim samym jak ty

Gość gość
zależy od charakteru pracy, znajomy pracuje za granicą np. 3 miesiące i na miesiąc wraca do Polski, więc ma te wolne. Wiadomo, że jak dziecko jest małe, to sam go nie weźmie, ale będzie miał prawo do odwiedzin w twojej obecności

Gość gość
17:48 Właśnie widzę, dlatego może lepiej ustalę to wszystko sądownie, bo jeszcze rzeczywiście będzie chciał za dużo

Gość gość
oj cos widze ze chcialabys sama kase bez calej reszty majdanu

Gość gość
Jak sądownie będzie ustalone, że on może się np widywać z dzieckiem do 18, a nie odda mi dziecka, to mogę zadzwonić na policję i wtedy będzie zmuszony oddać dziecko, bo to ja mam pełnię władzy rodzicielskiej

Gość gość
Ja i tak będę w domu, więc jak przyjdzie raz na tydzień, to mi to nie będzie zbytnio przeszkadzać. Jak dziecko podrośnie, to i tak nie będzie czasu na częstsze wizyty niż 2 razy w tygodniu, bo on w pracy, dziecko w szkole, później lekcje, co najwyżej weekendy zostają. 17:50 Ale mało mnie obchodzi twój znajomy, on pracuję w Polsce, więc nie ma jak nawet się to do sytuacji twojego znajmego.

Gość gość
bzdura, będziesz miała taką samą władzę rodzicielską jak facet. Przecież nie będzie miał ograniczonych praw, bo niby dlaczego? PS. Nie mogę oprzeć się wrażeniu, że masz ok. 20 lat

Gość gość
nie wiesz przeciez gdzie twoj ex bedzie pracowal za rok czy dwa :D

Gość gość
18:05 Mam 24 lata, a przetrzymywanie bezprawnie dziecka legalne nie jest, jeżeli sąd ustalił, że do tej godziny, więc każde przekrocznie będzie przestępstwem.

Gość gość
radzę ci wejść na na forum prawne, tam sobie poczytasz o władzy rodzicielskiej i podziale opieki, bo bardzo mało wiesz na ten temat

Gość gość
18:07 No wiesz jak wyniesie się za granicę, to ja za nim latać nie zamierzam, a dziecko i tak zostanie w Polsce

Gość gość
Wiem, że jeżeli nie będzie się trzymać ustaleń sądu, to wiem, że złamie prawo

Gość gość
cytat z forum prawnego: "jeśli ojciec ,nie ma sądownie ograniczonych praw do dziecka ,ma takie samo prawo do niego tak jak ty ,nie naślesz na niego policji bo policja nic nie zrobi w tym wypadku bo niby dla czego ? skoro ma takie sama prawa jak i ty do dziecka ,"

Gość gość
no właśnie, doczytałam, sąd może go ukarać grzywną :D czyli guzik mogą mu zrobić.

Gość gość
"No wiesz jak wyniesie się za granicę, to ja za nim latać nie zamierzam, a dziecko i tak zostanie w Polsce " Ty nic nie rozumiesz. Przeczytaj jeszcze raz

Gość gość
jesteś w ciąży, siedzisz w domu, więc ucz się prawa rodzinnego. Żeby się nie okazało, że partner poczuje się tatusiem i sam złoży do sądu wniosek o opiekę, bo np. ty nie masz warunków

Gość gość
Do mnie nie można się przyczepić, mam doskonałe warunki na dziecko w domu, dobrze płatna praca, no i jestem odpowiedzialną osobą, nie wpadłam w żaden nigdy nałóg i nie zamierzam, prędzej to on nie ma warunków, mieszka sam w małym mieszkanku, może i zarabia wystarczająco, ale dzieckiem nie zajmie się tak dobrze jak ja. Po za tym faceci z reguły mniej czasu poświęcają dzieciom, oni bardziej są karierowiczami.

Gość gość
nie prawda, moj maz ma wylaczne prawo do opieki nad synem z pierwszego malzenstwa. Jego byla zona nie przeszla badan psychologicznych, ale widuje sie z dzieckiem regularnie

Gość gość
Dziecko potrzebuje ojca i nie ma co z góry zakładać, ze facet bedzie zly .

Gość gość
To nie wiem jaka musiała być jego żona. Taka prawda, że do ojców dzieci rzadko trafiają.

Gość gość
jaka ty głupia autorko:O Nie będziesz miała pełni władzy rodzicielskiej z racji tego, ze dziecko u ciebie mieszka:O Musiałabyś go pozbawić częściowych praw rodziceliskich w sądzie żeby policję wzywać, że on ci dziecka nie chce oddać. Jak widać nie masz o tym pojęcia i owszem on ma prawo do miesięcznych wakacji, mój kolega tak ma i wygląda to tak, ze 2 tygodnie wakacji spędza z synem w lipcu i 2 tygodnie w sierpniu. Dlaczego ty byś miała całe dwa miesiące mieć z dzieckiem, a ojciec tylko 2 tygodnie? Doucz się, bo jak on będzie chciał to bez ograniczonych praw wywiezc bedzie mogl dziecko legalnie i nic nie zrobisz. Jestes mloda i glupia.

Gość gość
aha, to ja od meza z odzysku. Dziecko spedza tez z nami polowe swiat, np. w jednym roku wigile i drugi dzien swiat, a z matka pierwszy dzien swiat, w nastepnym roku odwrotnie.

Gość gość
18:53 Daj mi źródło twoich wypocin, bo jakoś nie wydaję mi się, żeby sobie mógł tak wywozić gdzie chce, a ja tutaj niemiałbym nic do powiedzenia, jakoś mało prawdopodobne mi się też to wydaję, że tak na sucho by mu to uszło, gdyby nie stosował się do poleceń sądu, który jasno by ustalił gdzie dziecko ma mieszkać i kiedy może się z nim widywać

Gość gość
Autorko ale nawet jak ojciec dziecka bedzie chcial spedzic z nim np 2-3 tygodnie to co w tym zlego ?

Gość gość
wywiezie za granicę (bo jest jego prawnym opiekunem tak jak ty) i zniknie i co wtedy? Co mu po grzywnie (DO 2tys.) którą nałoży na niego sąd?

Gość gość
Autorko nie słuchaj tych histeryczek .Dogadaj sie z facetem a jak cos pójdzie nie tak to zawsze mozna isc do sądu .

Gość gość
19:12 To jest logiczne, że nie będę brała na poważnie tego jak one piszą, że on ma z dzieckiem spędzić miesiąc wakacji, a jak je uprowadzi czy nie wiadomo co ejszcze, to ujdzie mu to bezkarnie, bo jest jego ojcem.