Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak rysują 4 latki

Polecane posty

Gość gość

syn ma 4 lata i 4 miesiące i nie wiem jak dzieci w tym wieku radzą sobie z kredkami dodam ze nie chodzi do przedszkola. co do pisania to umie napisać niewiele tylko kilka literek rozróżnia niektóre cyferki i literki zna wszystkie kolory aż po srebrny złoty czy odróżni błękitny od niebieskiego ciemnego. wiem że ma czas na pisanie ale nie wiem jak z rysowaniem u takich dzieci. jeszcze pół roku temu tylko bazgrał i umiał tylko narysować ludziki teraz rysuję domki samochód kwiatki drzewa buźki nie wyjeżdża za linie kolorując.\ ale nie potrafi narysować zwierząt ptaków czy choćby samolotu chyba że odwzorowuję z zabawki obrysowując nie wiem czy na 4 latka to co umie to wystarczające od września idzie do zerówki i chcę go odpowiednio przygotować także liczę na wasze opinie

Gość gość
a 2 sprawa jak u takich dzieci w tym wieku z puzzlami czy domino. jak wasze 4 latki radzą sobie z puzzlami ale sztuk układają

Gość gość
jak chcesz żeby sie rozwijał to radze wyskoczyć przez okno ewentualnie oddać go do adopcji

Gość gość
wyskoczyć przez okno? może inne rady?

Gość gość
niestety tylko to go uratuje:(

Mon syna ma 4 lata. I nie umie nic rysowac... Same bazgrolki., puzzli nie lubi układać. Kolory rozroznaia wszystkie. Siostry corka jak miała dwa lata to juz imiala rysować np słońce drabinę i takie drobnostki a mój synciu nic.... Nawet nie chce się uczyć liczyć i literki poznawać. A jak miał 3 lata to umiał do 10,liczyć.

Gość gość
czyli nie mam się co martwić lubi rysować kolorować , układać puzzle jak na razie jest to duże do 32 szt. rysuję chętnie ale jak ma coś napisać np. literkę to się butnuje i nie chce , najzabawniejsze co robi to tańczy takie gibkie ruchy i opowiadanie wierszy układa sobie różne czytanki z książek i opowiada wiersz :)

Gość gość

Gość gość
Mój syn ma 6 lat i nienawidzi pisania ani rysowania. Dla niego pokoloruj anie obrazka to machnięcie 3 kresek. Jak ma ochotę to potrafi rysować fajne złożone rysunki. Ale poproszony o narysowane czegoś naraz grozi coś dla świętego spokoju. Pisanie to ciężki temat. Protest być musi. Jam się postara jest ok ale najchętniej pisze na odwal się byle bym się odczepila. 2 lata temu z całą pewnością znał kolory, jakieś pojedyncze litery i cyfry. Do pisania i rysowania miał taką samą awersje. Córka lat 5 od zawsze była lepiej rozwinięta manualnie. Rok temu znała kolory, większość lirer i cyfr. Pisała drukowane litery i pojedyncze wyrazy. Znała alfabet bo oboje się nauczyli dla zabawy. Z kolorowanie to w zależności od humoru.

Gość gość
Moj 3 latek co prawda ale przerysowal sloneczniki i krzyk niedawno tez próbował bitwę pod Grunwaldem ale po sześciu godzinach rzucil to. Woli jednak impresjonizm tak mi wyznal

Gość gość
:D

Gość gość
Serio 3 latek? Hehehe

Gość gość
Serio. Od malego trzymalam go w pokojach pełnych obrazow bralan do galerii

Aby dziecko chciało rysować i było sprawne manualnie, najpierw musi rozwinąć siłę mięśni barków, karku. Ważne jest prawidłowe napięcie centralnych mięśni (tułów, głowa, szyja). W przypadku problemów z małą motoryką, zachęcam do wzmacniania właśnie napięcia mięśniowego centralnego, np. poprzez czołganie się, jazdę na deskorolce na brzuchu, czy nawet terapię SI po wcześniejszej diagnozie. Ćwiczenie wyłącznie umiejętności manualnych nie przyniesie większych i trwałych efektów.