Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

nowa praca a ubezpieczenie zdrowotne

Polecane posty

Gość gość

podpisalam umowe zlecenie w pracy, dokladnie po tygodniu bylam u lekarza, system pokazal ze nie mam ubezpieczenia, wiec podpisalam oswiadczenie ze mam. pytalam pracodawcy (zleceniodawcy) czy mnie zglosil do ubezpieczenia, ale cos mowil ze ma na to 30 dni.. powiedzialam ze podobno ma 7, na co on ze pierwsze slyszy i ze tak bylo zawsze. nie chcialam sie z nim klocic ale czuje ze bedzie z tego jakis problem. od kiedy jestem chroniona ubezpieczeniem w przypadku gdyby nawet zglosil mnie pozniej?

Gość gość
na necie piszą że 7 dni... on coś kręci, może w ogóle nie chce cie ubezpieczyć i to praca na czarno?

Gość gość
zadna praca na czarno, legalna firma, umowy sa. smieciowe bo smieciowe ale od pierwszego dnia pracy. no ale co z ta wizyta? 7 dni na zgloszenie ok, ale prawo do swiadczen przysluguje od 1 dnia chyba no nie? bo co mialby zrobic pracownik gdyby zachorowal w pierwszych dniach pracy?

Gość gość
W takiej sytuacji powinnaś napisac oświadczenie, że jesteś ubezpieczona i skorzystać z opieki medycznej, a dopiero gdyby okazało się, że kłamałaś to są niemiłe konsekwencje. Jeśli pracodawca faktycznie Cię zgłosił to bez obaw mozesz takie oświadczenie podpisać.

Gość Jakie to przykre
Może ktoś może mi powiedzieć? Moja znajoma jest w szpitalu ale nie ma ubezpieczenia.Kto za to będzie płacił?Jej córka mi mówiła że zabrało ją pogotowie, podobno ma udar mózgu.

Gość gość
zlozylam oswiadczenie ale nie jestem pewna czy juz wtedy bylam/jestem ubezpieczona. ale na logike chyba przysluguje mi jakies prawo do lekarza skoro pracowalam? gdybym nie pracowala zglosilabym sie jako bezrobotna, ale to sie wyklucza. wiec co z pierwszymi dniami pracy, to chyba nie moja wina? a nie chce toczyc wojny z pracodawca.

Sprawdź DOKŁADNIE, czy jest to umowa - zlecenie, czy umowa o dzieło. Od tego drugiego nie są odprowadzane składki ZUS (przynajmniej nie były). Ma 7 dni na zgłoszenie w ZUS. Jeżeli jesteś studentką, to nie musi zgłaszać Cię wcale.

Gość gość
Ma 7dni na zgloszenie.

Gość gość
no przeciez pisze ze zlecenie;) wiem co podpisywalam i sie interesowalam bo wiedzialam ze musze isc do lekarza, nawet mu to mowilam przy podpisywaniu umowy, ze za tydzien ide. a jesli nie zglosil? albo zglosil po mojej wizycie? jakis przypal pewnie, tylko dla kogo?

>>>no przeciez pisze ze zlecenie<<< Na tym forum, zadają pytania ludzie, nie odróżniający umowy o pracę od umowy zlecenia :(. Jak masz w ręku podpisaną umowę z odpowiednią datą, sprzed pójścia do lekarza, to jesteś kryta :).

Gość gość
rozumiem :) dlatego napisalam bo odrozniam i wiem ze na dzielo nie ma. dzieki, troche mnie uspokoiles choc i tak czuje sie niepewnie bo cos czytalam ze to moze nie dzialac wstecz :/ pozostaje mi czekac na "ale" ze strony nfz i gesto sie tlumaczyc za zleceniodawce :/