Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Chciałam pić z umiarem, ale umiar nie chciał pić ze mną

Polecane posty

Gość gość
Witajcie gościu tytułowy I gościu z 17.12.Nie wiem od kiedy zaczęłam chorować prawdopodobnie po porodzie córki 25 lat temu.Miałam chyba depresje poporodową ale kto przejmowałby się takimi fanaberiami/zwlaszcza 25 lat temu/.Jednym zdaniem było źle ,źle i jeszcze bardziej źle same wiecie.Do psychiatry wstyd no i zauważyłam,że pomaga alkohol.Popijałam kilka lat po kryjomu i jakoś żyłam.Ale wydarzyła się tragedia dwie śmierci w domu rodzinnym pod rząd i straciłam kontrole nad piciem Trafiłam do szpitala psychiatrycznego z rozpoznaniem nerwicy depresyjno lękowej,zespołem neurastenicznym i ...alkoholizmem.To było 21 lat temu.Byłam wrakiem człowieka tylko dlatego,że zamiast iść do psychiatry próbowałam sobie poradzić sama.Dlatego kochane wszystko tylko nie alkohol na depresje,bo to,że ja z tego wyszłam nie oznacza,że każdemu się uda.A jako ciekawostkę powiem,że ja alkoholiczka nie cierpiałam smaku alkoholu.

Gość gość
gość 2015.03.20 czuje sie nikim, dziecko i to ze jestemw domu to wspolna dezycja, na pozor mam wszystko, pieniadze, meza wspanialego , ziecko,dom, wakacje i jednoczesnie nie mam nic... >>>>>>> Nie jest to prawda że jesteś nikim. Jesteś kobietą, żoną, matką, kogoś córką, i naokoło są ludzie którzy na Tobie polegają i Cię kochają. To że nie spełniasz się zawodowo to nie jest jakaś tragedia, niestety obecne normy wymuszają wrecz od kobiet poświęcenia zawodowego i zaniedbywania rodziny. Może to jakiś chory plan rządzącej elity aby z kobiet zrobić również niewolnice pracujące za papierki, zamiast się udzielać w tradycyjnych rolach gospodyń, żon, i matek które mają czas na zadbanie o swoją rodzine. To że nie zarabiasz zawodowo i masz okazje zająć się domem i rodziną raczej trzeba odbierać jako szczęście i zbawienie, a nie jako klątwe i obowiązek. Myśle że wiele kobiet marzy o tym aby móc wychowywać własnoręcznie swoje dzieci ( zamiast jacyś obcy w żłobkach i przedszkolach) i budować z nimi mocną więź emocjonalną. Pieniądze i dobrobyt materialny to nie wszystko, tu liczą się więzły rodzinne i emocjonalne, które coraz rzadziej rodzice mają okazje budować z własnymi dziećmi w obecnych zwariowanych czasach. Na dłuższą mete gwarantuje że to zaowocuje u Ciebie i Twoje dzieci będą Ci za to dziękować i to docenią. Praca przychodzi i odchodzi, pieniądze tak samo, ale co jest bezcenne to móc być świadkiem jak nasze własne dzieci dorastają i się rozwijają, i jak od nas się uczą i jaki wielki wpływ mamy na rozwijanie ich osobowości i kształtowaniu ich jako człowieka. To jest bezcenne, nie do zastąpienia niczym materialnym, i nie można tym nic zastąpić. Masz prawdziwe szczęście przed własnymi oczami i trzeba tylko z tego korzystać póki jest okazja, bo dzieci dorosną nie wiadomo kiedy i ten okres nigdy nie wróci. Kariere można robić kiedykolwiek, a tu jest okazja tylko jednorazowa. Więc ciesz się z błogosławieństwa które otrzymałaś, ciesz się każdym dniem kiedy możesz mieć na to okazje, a cały zewnętrzy świat, jak świat pracy, zostaw sobie na później, on nie ucieknie. Masz naprawde wielkie szczęście i wielu by ci zazdrościło. Wiec z rana uśmiechnij się, przywitaj nowy dzień, zjedz śniadanie, idź na spacer, ugotuj coś, podziwiaj wraz z dzieckiem wszystko na około i podziękuj na koniec dnia mężowi że przyczynia się do Twojej wolności i możliwości robienia tego co robisz, nie zamartwiając się karierami i sztucznym światem pieniądza i materializmu. Głowa do góry, bo tak naprawde to wszystko jest super, trzeba to tylko widzieć ciut innaczej. Pozdrawiam i powodzenia!!!!

Gość gość
Też pijąc myślałem, że kontroluję moje picie, ale ... okazało się, że już dawno byłem uzależniony. Teraz po wielu latach patrzę na moje wojaże z alkoholem trochę śmieszne, a po co w ogóle piłem. Jestem suchym alkoholikiem i już nie piję przeszło 21 lat. Nie tęskno mi do tego trunku, umiem żyć inaczej.

Gość gość
A co robiłeś,żeby nie pić?

Gość gość
Co robić aby nie pić? Po prosty przestać pić, nie kupować alkoholów i nie mieć ich w domu, pozbyć się pijących znajomych i nie przebywać w sytuacjach gdzie się pije. Sukces gwarantowany.

Gość gość
Tak po prostu?Bo ja jestem alkoholikiem,który też długo nie pije i cały czas chodze na AA,miewam nawroty,jak jest gorzej to do terapeuty.Zastanawiam się tylko jak to jest u Ciebie.Piszesz,że jesteś alkoholikiem ale może po prostu za dużo piłeś.

Gość gość wiem coś o tym
gość dziś >>>>>Tak po prostu właśnie. To nie musi być skomplikowane. Unikasz samego produktu - alkoholu, i unikasz sytuacji gdzie się go spożywa. Nie ma okazji i nie ma produktu to pić się nie da. Zastąpić picie innym zachowaniem, jakieś hobby, czy coś produktywnego, wolantariat itp. a najważniejsze mieć na około osoby które nie piją. Pozytywne nastawienie to pierwszy krok i postanowienie że koniec z piciem, po prostu szlaban i koniec.

Gość gość
nawroty ma się bo pojawiają się problemy których nie potrafimy rozwiązać, a nie potrafimy ich rozwiązać teraz bo gdy one były w przeszłości to "rozwiązywało" się je i zapominało się o nich właśnie pijąc. Czyli nie nauczyliśmy się ich nigdy rozwiązywać na trzeźwo. Trzeba teraz zacząć problemom wychodzić na przód i sobie z nimi radzić bez alkoholu. Może na początku wyda się to trudne ale z czasem będzie coraz lepiej. Trzeba tylko postanowić i próbować nie poddając się wymówkami i zaglądaniem do kieliszka gdy czujemy się bezradni.

Gość gość
Takie to życie :) Perła zawsze dobrze smakuje