Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak zrobić dobre schabowe

Polecane posty

Gość gość

bo jakoś nie udają mi się

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
jak można tego nie wiedzieć?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
No cóż może napiszę ci jak ja robię i każdemu smakuje. Rozbijam pokrojony wcześniej schab. Doprawiam go pieprzem, solą, papryką ostrą i czosnkiem w proszku. Przygotowuję jajko. Około 4 jajka 'trzepię' :D Dodaję sól, pieprz i czosnek w proszku. Przygotowane wcześniej kotlety maczam w jajku tak by przyprawy nie spłynęły z mięsa. później w bułce tartej (beż dodawania mąki,jak to robią niektórzy). Znów w jajku i znów w bułce. Kładę na rozgrzaną patelnie i smażę. Tyle. Spróbuj może akurat wam również zasmakują.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Trzeba dobrego mięsa, tzw. schab środkowy. Odcinasz białe błonki, kotlet ok. 1,3 cm i rozklepujesz. Nie na blachę miaźdżąc a dobrze ubijasz. delikatnie! sól i pieprz i obtaczasz w mące dobrze strzepujesz nadmiar mąki. Zanurzasz w jajku i zostawiasz w lodówce na ok. 1 godzinę. Potem delikatnie bułka tarta. Smażysz na oleju Kujawskim (ja nie znoszę smalców) lub na klarowanym ! prawdziwym maśle na rozgrzanym, nie palącym się, ale nie na maxa i nie ma wiór nie na brąz ale lekko złoty, tak aby nie były surowe. Jak smażę duuuuzo układam ja tak jak herbatniki i wkładam je na 160 stopni na 15 minut do piekarnika. Dojdą ;) Pyszota, miękkie nawet odgrzewane.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość acordeon
Schab trzeba dobrze rozbić z dwóch stron,posolić,popieprzyć,potem ważne:obtoczyć w bułce tartej,potem w jajku i znowu w bułce i najważniejsze SMAŻYĆ TYLKO I WYŁĄCZNIE NA SMALCU ALE DOBREJ JAKOŚCI

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
WWSTYDZCIE SIE TU WSZYSCY!! JAK MOŻNA SCHABOWEGO 2 RAZY PANIEROWAC? PRZECIEŻ PANIERKA WCHLANIA MASE TLUSZCZU I IM GRUBSZA JEST TYM WIECEJ NABIJE TLUSZCZU. NIGDY SCHANOWEGO NIE PANIERUJEMY 2 RAZY. Najlepszej kupić schabowy z koscia i troszkę tluszczyku zeby mal bo tluszczyk jest przewodnikiem smaku a zawsze można go odkroic na talerzu (mowa tu o tluszczyku miesnym a nie oliwie). Bardzo dobra jest też karkowka. Dobrze kostet rozbic ale też nie za cienko bo chcemy czuc mieso a nie sama paniere. Dobrze jest też ponaklowac mieso szpicem noza wtedy sie nie zwija, potem kotlet posolic i popieprzyc opruszyc maka potem zamoczyc w rozczepanym jajku potem w bulce tartej (najlepiej wlasnej roboty nie kupnej) i od razu smazyc w duzej ilosci sklarowanego masla tak zeby kotlet w nim plywal. Nigdy przenigdy nie pruszymy kotleta maka i nie wstawiamy do lodowki bo maka nie ma wyjsc w kotlet tylko pruszymy go maka zeby później cala panierka była pofaldowana i kotlet smazymy na zlocisty kolor. Ważne jest też zeby nie wkladac kotleta na zimny tluszcz tylko patelnia powinna być mocno rozgrzana. Można też w czasie pieczenia dodac parę zabkow czosnku swierzego jak ktoś lubi. Jeśli nie mamy klarownego masla można piec na oleju i pod koniec pieczenia dodac trochę masla normalnego ale nie smazyc na nim długo bo maslo sie szybko pali jak nie jest sklarowane. NIGDY KOTLETOW NIE PANIERUJ WCZESNIEJ I NIE ODSTAWIAJ DO LODOWKI ALBO NIE OPRUSZAJ WCZESNIEJ BO PANIERKA NIGDY PODCZAS PIECZENIA NIE BĘDZIE POFALDOWANA TYLKO KOTLET BEDZIE WYGLĄDAĆ JAK PLASKI JAK PLACEK. UNIKAJ TEŻ CZOSNKU W PROSZKU JEŚLI JUŻ TO ZABEK CZOSNKU. MOZNA też panierowac w pokruszonych platkach kukurydzianych lub pokruszonych czipsach paprykowych ale będzie to juz baba kalorii. JEŚLI KOTLET POSOLIMY I POPIEPRZYMY TO PANIERKI ANI JAJKA JUŻ NIE SOLIMY

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja bym zaczął od kupienia kawałka schabu w dobrym sklepie, a nie NAPOMPOWANYCH WODĄ plastrów w markecie :D :D :D.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
SCHABOWY Z PSA!NAJSMACZNIEJSZY:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
a może ci nie wychodzą, bo masz złą patelnię? U mnie na starej kuchence różnie wszystko wychodziło, bo ona nie grzała równo, ciągle się psuła:/ I do tego miałam już dość zużyte garnki, do patelni wszystko przywierało. Teraz wymieniłam kuchenkę na indukcjyna i na mojej nowej patelni na indukcję www.cookstore.pl/patelnie,c9.html nie mam problemów ze spalaniem, czy przywieraniem. Bo przecież, jeśli chodzi o przepis no to nie ma nic prostszego od schabowego, tylko dobrze rozbij mięso.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
przepis rewelacja polecam .dzien wczesniej zamocz schabowego w mleku i cebuli poszatkowanej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
i oczywiscie nastepnego dnia standartowo , -rozbijamy ( polecam przykryc woreczkiem i tłuczkiem klepac,poniewaz jest nasiakniety mlekiem ) -panierujemy w jajku i bułce -starac sie piec na srednim ogniu , zeby nie przypiec z bardzo(kolor ma byc złocisty ) SMACZNEGO

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja robię tak: rozbijam mięso, obtaczam kotleta w mace, jajku, bułce tartej i wrzucam na patelnię z gorącym olejem rzepakowym. Smażę, aż będą złociste, dopiero potem posypuję przyprawami- jak już jedna stona się usmaży, to dopiero posypuję, potem drugą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
dobry smazony schabowy to nie przyprawy, bo kazdy lubi inne ja np lubie dosyc pikantny, wiec uzywamy jakich lubimy, obtaczamy w jajku I bulce tartej, jak ktos ma ochote mozna dwa razy I....kladziemy na mocno rozgrzany olej, oleju dodajmy troszeczke, nie moze plywac I smazymy na najmniejszym mozliwym ogniu wolniutko I pod przykrywka, zawsze sa chrupiace a w srodu miekkie, mo=ja matka nie umiala smazyc ani schabowych a ni mielonych bo zawsze na najwiekszym ogniu I zawsze spalone, mielone tak samo, na nieduzej ilosci oleju I najmniejszym ogniu, pod przykrywka rowniez, to sa zupelnie inne kotlety, a jak widze jak ktos smazykotlety bez pokrywki I w trakcie smazenia polewa lyzka z gory kotlety olejem na ktorym sie smaza to mnie cholera bierze:) oczywiscie musimy je smazyc z obu stron

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Schabowego powinno sie smazyc na smalcu a nie na tluszczach roslinnych. Mocze ok. pol godziny w mleku, potem obtaczam lekko rozbity i przyprawiony najpierw w mace, nadmiar strzepuje, potem w roztrzepanym jaju i na koniec delikatnie w bulce tartej. Klade na tluszcz bardzo mocno rozgrzany i obsmazam na zloto z obu stron. Potem zmniejszam gaz i smaze jeszcze ok. 10 min. Nie lubie za bardzo miesa wysmazonego, dlatego przez ostatnie 2-3 minuty podlewam odrobine woda, przykrywam pokrywka, po chwili odwracam kotlety i na wylaczonym gazie jeszcze chwile ''podduszam''. Sa przepyszne. Niestety panierowany kotlecik podwaja swa kalorycznosc z ok. 300 na ok. 600 :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×