Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Mleko początkowe przez pierwszy rok życia

Polecane posty

Gość gość

Czy są tu mamy które podają swoim dzieciom mleko początkowe nr 1 aż do końca wieku niemowlęcego? Mój lekarz jest zdania że mleko następne to nic innego jak wymysł producentów i że mleko początkowe jest najlepszej jakości gdyż: zawiera białko które jest lepiej przyswajalne i najbardziej zbliżone do mleka matki, zawiera tylko i wyłącznie laktozę , nie zawiera skrobii która wprawdzie zalegając dłużej w żołądku bardziej syci ale też bardziej go obciąża i jakby nie było jest węglowodanem zbędnym , dodał również że mleko następne ma białko innej struktury, dalekie od mleka matki i że mleka kolejne czyli 3, 4 typu Junior są już absolutnie niepotrzebne i dużo gorszej jakości. Mleka następne mają więcej żelaza ale to żelazo jest bardzo trudno przyswajalne bo nie jest chemowe a po drugie , starsze niemowlęta i tak dostają mięso oraz żółtka jaj. CO wy na to? Mam rodzinę na zachodzie i tam potwierdzili zdanie mojego lekarza i dużo ludzi tam karmi mlekiem początkowym przez pierwszy rok. Moje dziecko ma teraz już 8 miesięcy i nadal dostaje mleko jedynkę gdyż po próbie podania dwójki , skończyło się na mega zatwardzeniu .

Hej witajcie najlepsze mleko początkowe przez pierwszy roku życia to na pewno mleko matki:) Natomiast jeśli chodzi o mleko zastępcze to nasz indywidualny wybór. Warto też skonsultować to z lekarzem pediatrom aby nie zaszkodzić naszym małym pociechom.

Gość gość
Witam! Fajny temat i w zasadzie będący na szczycie również tu w Austrii gdzie mieszkam. Karmiłam swoją córkę piersią przez pięć miesięcy a potem kontynuowałam karmienie mlekiem początkowym. Wszystko co powiedział twój lekarz to Prawda. Mleka następne , im wyższy numer, tym gorsze. Najlepsze dla dziecka na cały pierwszy rok jest mleko matki lub mleko początkowe i co do tego zgodni są tu u nas lekarze i położne które same zalecają takie karmienie. Skrobia kukurydziana zawarta w mlekach następnym jest ciężej strawna, zatwardza , stąd twoje dziecko miało zatwardzenie. Moja córka ma obecnie 9 miesięcy i nie syci ją już mleko startowe ( u nas tak zwane PRE) więc podaję jej mleko początkowe numer 1, co u nas oznacza że jest minimalnie zagęszczone skrobią ale tak delikatnie że nie zapycha żołądka . Ja podaję Hipp combiotik 1 od urodzenia , lekko sycące. U nas też od niedawna można kupić mleko Hipp combiotik 2 bez skrobii czyli mleko następne nie zagęszczane i nie wiem czy u was też jest ale ponoć jest tak delikatne jak początkowe tylko ma inne białko. Pozdrawiam mamy z Polski :)