Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ustępowanie miejsca młodym kobietom

Polecane posty

Gość gość
gość dziś Nikt nie każe ci nosić niewygodnych butów. To twój wybór i nie upoważnia nikogo do zwalniania ci miejsca z tego powodu. Dla mnie takie zachowania są zbędne i osobiście zawsze za nie dziękuję, ale nie korzystam.

Gość gość
Aha i jeszcze jedno. W sumie glupi temat bo jezeli ktos nie toleruje takiego zjawiska to mowi nie, dziekuje i tyle.

Gość gość
Wlasnie o tym napisalam. Jezeli komus nie pasuje to nikt go nie zmusza :p nie wiem w czym problem

Gość gość
Ja jestem za obaleniem tego typu zachowań. Kulturą jest ustąpienie emerytowi. Takie samo zachowanie względem młodych dziewczyn jest po prostu niepotrzebne. Nic mi się nie stanie, jeśli postoję sobie w tramwaju ;)

Gość gość
gość z dziś 22:54 i 22:54. No to byście się zdziwiły ;) Ja mam 21 lat i zawsze odmawiam. Dwukrotnie mi się zdarzyło, że chłopak się obruszył moją odmową i jeden nazwał mnie niewdzięczną cipą. Wolałabym żeby te całe "dżentelmeństwo" po prostu odeszło w zapomnienie i byłby spokój. Za każdym razem jak jadę na uczelnię zastanawiam się, czy jakiś "miły facet" będzie chciał ustąpić mi miejsce i co się stanie jak odmówię.

>>>Za każdym razem jak jadę na uczelnię zastanawiam się, czy jakiś "miły facet" będzie chciał ustąpić mi miejsce i co się stanie jak odmówię.<<< Masz biedactwo poważną OBSESJĘ :D :D :D. x Na Twoje szczęście da się to leczyć :D :D :D.

Gość gość
Właśnie dlatego zawsze przed wejściem do autobusu zakładam słuchawki i słucham muzyki z tel. Raz mi się zdarzyło, że facet po grzecznej odmowie nadawał przez całą podróż o smarkulach i niewdzięczności...Normalnie czułam, jak wzrok wszystkich w autobusie był skierowany na mnie. Szczerze nienawidzę jak ktoś robi tego typu przedstawienia publicznie, a tu nagle grałam główną rolę w jednym! :/ Tak więc podziękuję za uprzejmości ze strony Panów, ale mogę żyć bez nich.

Gość gość
kobiety sa slabsze fizycznie? :D ale az tak zeby nie moc sobie otworzyc drzwi czy postac w tramwaju? ja p*****le, jakie nimfy tutaj na kafe :D chodzic tez za wami chodza zeby was zlapac jakbyscie czasami padly z wyczerpania po 10 minutowym spacerze? :D :D :D

>>>W komentarzach dziewczyn które nie lubią takich zachowań, jest wyszczególnione, że takie zachowanie powinno mieć miejsce tylko w przypadku ludzi starszych/schorowanych itd. No wybacz, ale nie każdy musi lubić specjalne traktowanie z byle powodu. Wole żeby traktowano mnie na równi z innymi, bo takie dżentelmeństwo bywa uciążliwe. Poza tym facet czasami po takim "miłym geście" spodziewa się, że np. spędzimy resztę wspólnej podróży na flircie lub pogaduszkach. Dziękuję, ale wolę się obejść.<<< Masz pełne prawo, nie lubić takiego traktowania :). x Nie masz jednak prawa, zabronić ludziom, zachowań przyjętych za kulturalne :). x Ustępowanie kobiecie miejsca w środkach masowej komunikacji, było przez długi czas, bardzo praktyczne dla NORMALNYCH kobiet :). Zazwyczaj to one taszczyły do domu, ciężko zdobyte zakupy dla całej rodziny i posadzenie ich, dawało ludziom dużo więcej miejsca do stania :), a kobiecie "wygodę" trzymania siat na kolanach i nie wgryzania się zębami w rurkę :D :D :D. Czy teraz rozumiesz sens tego zwyczaju :) ? x Podobnie wyglądało otwieranie drzwi przed kobietą :). Nie mówiąc już o tym, że oprócz kobiet, tylko Szkoci (na paradach :) ) noszą sukienki, a te ostatnie nie zawsze wyglądają dobrze, przygniecione wiatrem, do brudnych drzwi wejściowych. x Wy zupełnie mylicie pojęcia ! x Macie uraz do chamów i podrywaczy, którzy pod pozorem uprzejmości, są nachalni, a winą obarczacie kulturalne zachowania normalnych mężczyzn :(. x To typowe dla ograniczonych intelektualnie feministek :D :D :D.

Gość gość
@misio1 To nie ona ma obsesję, tylko wielu facetów nie potrafi przyjąć grzecznie odmowy. Nie tylko w sytuacji przez nią opisanej, ale w wielu innych. Nie rzadko miałam do czynienia z facetami którzy źle odebrali odmowę na zaproszenie do kawiarni/kina etc. Bardzo męczące i zostawia niesmak przez jakiś czas.

Gość gość
Właśnie agresja na odmowę jest najgorsza :o Tak, kobiety nie mają prawa ani zabraniać ani spodziewać się ustępowania miejsc/otwierania drzwi/itd. Nie zmienia to jednak faktu, że facet powinien na "nie dziękuję" zareagować jak dorosły człowiek i nie robić przedstawienia lub stawać się pasywno-agresywny.

>>>Nie rzadko miałam do czynienia z facetami którzy źle odebrali odmowę na zaproszenie do kawiarni/kina etc. Bardzo męczące i zostawia niesmak przez jakiś czas.<<< x Wyjaśnij mi, BŁAGAM :D :D :D : x co ma wspólnego nachalne zachowanie bezczelnego chama z kulturalnymi zachowaniami ? x Przecież nawet całowanie w rękę to tylko symbol i żaden normalny mężczyzna, nie będzie lizał Twoich rąk :).

Gość gość
"co ma wspólnego nachalne zachowanie bezczelnego chama z kulturalnymi zachowaniami ?" Czy ty w ogóle czytałeś poprzednie komentarze? Takie uprzejme zachowanie potrafi się kończyć chamstwem w razie domowy i to jest problem częstszy niż myślisz. Czy w takim wypadku kobiety powinny akceptować miejsce w tramwaju tylko dlatego by uniknąć potencjalnie nieprzyjemnej sytuacji? "Wyjaśnij mi, BŁAGAM" "Nie jestem dla ciebie wystarczająco dobry!?", " Nie zgrywaj takiej p*********j księżniczki!", " Nie jesteś pięknością, więc na twoim miejscu zacząłbym akceptować zaproszenia" - wszystkie trzy komentarze usłyszałam w realu(!) i tak, większość przyjmuje odmowę na spokojnie, ale to nie jest normalne, że czasami spotykam się z agresją i krzykiem.

>>>Takie uprzejme zachowanie potrafi się kończyć chamstwem w razie domowy i to jest problem częstszy niż myślisz.<<< Tak samo jak picie alkoholu przez debili, może zakończyć się tragicznie. Ale to nie jest wina alkoholu, ale debili. x >>>Czy w takim wypadku kobiety powinny akceptować miejsce w tramwaju tylko dlatego by uniknąć potencjalnie nieprzyjemnej sytuacji?<<< Słyszałem o feministce, która pobiła w londyńskim metrze Polaka, za ustąpienie jej miejsca. To nie żart, choć brzmi dziwnie. Jak nie chcesz siadać, to odpowiedz, że dziękujesz, ale wolisz postać. Kulturalny człowiek najwyżej wzruszy ramionami, a burak i tak będzie szukał innego pretekstu do wymuszonego kontaktu. x >>>...wszystkie trzy komentarze usłyszałam w realu(!) i tak, większość przyjmuje odmowę na spokojnie, ale to nie jest normalne, że czasami spotykam się z agresją i krzykiem...<<< Wierzę Ci :). Ale nadal nie widzę żadnego powiązania tych zdarzeń z kulturalnym otwarciem kobiecie drzwi wejściowych, albo przytrzymaniem tych do windy.

Gość gość
Hmmm...ciekawy temat. Sama nigdy nie spotkałam się z negatywną reakcją na odmowę, ale znajoma miała nieprzyjemną sytuację, więc rozumiem. Misio, ale nigdy nie wiesz na kogo trafisz i czy dżentelmen za chwilę nie puści ci wiązanki za odmowę :D Niektóre osoby wolą z góry nie mieć do czynienia z sytuacjami, które mogą doprowadzić do paskudnego zachowania. Oczywiście, na chamów i zołzy możemy trafić w każdej sytuacji, bo ludzie czasami rwą się do głupich zachowań (babka z londyńskiego metra jest tego dobrym przykładem). Fakty są jednak takie, że niektóre sytuacje mają większe szanse na nieprzyjemne zakończenie, niż inne. Nieprzyjęcie zwolnionego miejsca czy pomocy przy przenoszeniu ciężarów jest jedną z nich, bo niewiele osób lubi odmowę (nieważne jak uprzejmą) na miły gest. Ludzie w takiej sytuacji nie zastanawiają się co spowodowało odmowę, tylko czują się niemile zaskoczeni. To natomiast czasami potrafi prowadzić do wybuchu złości.

Gość gość
Dziewczyny, nie piszcie takich rzeczy, proszę was! bo jeszcze faceci to wezmą sobie do serca i naprawdę, ostatnie, dosłownie szczątkowe kulturalne zachowania odejdą w zapomnienie... na ustapienie miejsca w autobusie czy przepuszczenie w drzwiach reagujecie tak gwałtownie. Tak, na pewno mężczyzna, który was przepuści w drzwiach na uczelnię czy do urządu (najczęściej nienzjaomy) od razu chce was poderwać albo "przelecieć" (wulgarne, nie lubię, ale tak to chyba odbieracie). To są elementarne zasady kultury! Nie ma w nich nic szokującego. Wszystko to godzi w waszą kobiecość? Z drugiej strony w Polsce niestety chamstwo rośnie szybciej niż dług publiczny i jestemw stanie zrozumieć, że kogoś może czasem zaszokować czyjeś miłe i bezinteresowne (nieamowite!) zachowanie. Bywa, że na uśmiechniętego człowieka patrzą jak na wariata. Jestem zdania, że trzeba doceniać dżentelmenów, być może już na wymarciu, ale jednak...