Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aleksandraHERZ

pytanie do kobietek z maluchami

Polecane posty

Gość aleksandraHERZ

Jak radzicie sobie z wózkami w środkach publicznego transportu? Co jeżeli autobus, tramwaj jest zatłoczony - czy czekacie nanastępny? Czy pasażerowie pomagają Wam (wprowadzić wózek, skasować bilet itp.) ?

Gość gość
Nie ja jestem bezczelna.pcham sie z wózkiem.jest miejsce w autobusie dla matki z wózkiem i stoją gowniarze czy starsi jak udają ze nie słyszą mojego"przepraszam czy możecie sie przesunąć"to bezczelnie jadę po nogach.ogolnie często ltos chce mi pomoc wejść lub wyjść z wozkiem z autobusu ale wole sama chyba ze ktos sie upiera:)

Gość gość
Jak jest zatłoczony to chyba nie ma innego wyjścia, trzeba czekać na następny. Aczkolwiek chyba tylko raz zdarzyło mi się, ze nie zmieściłam się z wózkiem i poszłam piechotą. Ludzie generalnie pomagają- niektórzy proponują sami ale większość się nie narzuca i trzeba grzecznie poprosić. Nie zdarzyło mi się, żeby ktoś mi odmówił pomocy kiedy o nia poprosiłam.

Gość gość
21:37 Jak autobus niskopodłogowy to można poradzić sobie bez pomocy. ale wysoki tramwaj czy autobus to już wyższa szkoła jazdy- zwłaszcza przy wózku głębokim ;)

Gość aleksandraHERZ
czyli generalnie nie jest źle w tym temacie? Pytanie stąd, iż byłam świadkiem sytuacji, gdzie to para starszych pań okrutnie obsmarowala młoda mamę usiłującą dotrzeć do miejsca dla wózka. No i tak mnie zastanowiło, jak sobie radzicie...nie tylko w aspekcie logistycznym, ale też chyba psychicznym, bo skoro niektórzy potrafią być niezyczliwi...

Gość gość
Idzie przywyknąć ;)

Gość aleksandraHERZ
:) dzięki za odpowiedzi. Generalnie temat ostatnio drastycznie się dla mnie urzeczywistnil, gdyż parę dobrych tygodni byłam przekonana ze "wpadłam" (a na chwilę obecną planuje umrzeć bezdzietna). I jak tak zaczęłam rozkminiac jak będę radzić sobie z tym...wszystkim (bo przejażdżka autobusem to zapewne pikus przy reszcie?), to uu...No, ale na szczęście już po strachu.:)

Gość gość
Nie, mieszkam w cywilizowanym kraju gdzie wszystkie srodki publicznego transportu sa niskopodlogowe, sa wyznaczone miejsca dla wozkow I jAk tylko w autobus wsiada kobieta z wozkiem to sie ludzie rozsuwaja nawet w godzinach szczytu...

Gość gość
Ja miałam ostatnio taka sytuację:staly dwie babki ok 50 lat w miejscu dla wózka 3razy prosiłam żeby sie przesunely autobus byl prawie pusty problem sie sam rozwiązał.kierowca gwałtownie zahamowal i wjechalam w nie wózkiem cos tam dziamgolily ale powiedziałam ze trzeba bylo sie przesunąć gdy prosilam

Gość aleksandraHERZ
hahahaha.:D a czy w takich sytuacjach nie ma zagrożenia dla dziecka?

Gość gość
A co w sytuacji gdzie jest wielki tłok i wszyscy ludzie się nie mieszczą a co dopiero wózek? to ludzie mają nagle wysiąść żeby ktoś mógł z wózkiem jechać?

Gość aleksandraHERZ
Ano właśnie, stąd pytanie, czy dziewczyny wtedy odpuszczają i czekają na następny? W sumie ok, ale czasem jedzie np. 1 autobus na godzinę, jest zimno albo muszą gdzieś być na czas, to chyba nie interes

Gość gość
Jak jedzie jeden autobus na godzinę to ludzie nauczeni są jechać w ścisku ;) Ja, jak pisałam już, tylko raz zrezygnowałam i poszłam piechotą. Była psia pogoda,1 września, jedyny autobus dojeżdżający do pobliskiej szkoły. Kilka osób bez wózków zrezygnowało z przejażdżki- ja z wózkiem nie miałam szans ;) A tak to zwykle bez większych problemów dawałam radę.

Gość gość
Mieszkam w centrum, z dzieckiem dużo jeździłam komunikacją miejską, jest wyznaczone miejsce na wózek i tam wjeżdżałam, nie pamiętam takiej sytuacji żeby nie było zupełnie miejsca na wózek, zawsze ludzie się przesuną- poproszeni albo sami z siebie. Szybko jednak zrezygnowałam z wózka właśnie ze względu na komunikację miejską głównie, bo mały lubił jeździć, patrzeć przez okno a wózek- nie ma się co oszukiwać, w ścisku na tym miejscu 3-4 osoby staną... Za to bywało że musiałam nawet ostrzej dopraszać się o miejsce dla matki z dzieckiem, dodam tylko- żeby nie był zarzutów o wielkie wymagania matek- że zwolnienie tego miejsca jest wymagane przez regulamin. Wkurza mnie tylko jak przy takim wolnym miejscu dla wózków jest automat biletowy no bo jednak głupio automat wszystkim potrzebny zastawiać, a z drugiej strony- tarasować przejście równie głupio. Co do wnoszenia wózka- akurat starych tramwajów było wtedy tyle co kot napłakał, teraz jeszcze mniej, a w takiej sytuacji potrafiłam poprosić o pomoc, nigdy nikt nie odmówił, rzadziej faktycznie ktoś sam proponował. Za to generalnie problem z wózkiem bywał, na chodnikach na których kierowcy parkują jak barany, na podjazdach przy schodach nie wiem dla jakich wózków robionych ale mi regularnie jedno koło zjeżdżało chociaż wózek typowy, nawet w bramce obrotowej w najbliższym markecie (bez wózków sklepowych, dodam). Ja sobie jakoś radziłam, sama czy z cudzą pomocą albo po prostu pakowałam dziecko w chustę, ale dopiero poruszając się po mieście z wózkiem dziecięcym uświadomiłam sobie na jakie absurdalne problemy trafiają osoby na wózkach inwalidzkich i dlaczego widać ich tak niewiele na ulicach. Wystarczą wąskie drzwi albo zakręt zaraz za nimi czy jeden-dwa schodki od chodnika i już się robi mega problem...

Gość wifigdańsk
jezdzę czesto i nie mialam ejszcze takiej sytuacji zebym nie zmiesicla się z wozkiem. zazwyczaj nawet jak jest ciasno to ludzie i tak sami robią miejsca,nawet wiecej niz potrzebuję :) poprostu sa zyczliwi. raz tylko mialam taka sytuację ze postawilam wozek wmiejscu dla wozkow i chcialam usiasc a moglam tylko w jednym jedynym miejscu na cały autobus-przed miejscem dla wozkow ale nie przy oknie tylko to drugie siedzenie dlatego ze mam czasem problem z hamulcami i wole i tak mimo ze jest zablokowany trzymac wozek reka (nie wyobrazam sobie sytuacji ze wozek się przerwaca a kierowcy roznie jezdzą czasem tak ze ludzie się prawie przewracają na zakrecie),i tamto miejsce zewnetrzne akurat było zajete przez jakas babkę a przy oknie wolne wiec poprosilam ją czy mogłaby przesunac się do okna a ona ze nie bo jej tak wygodniej. tak poprostu bezczelnie odpowiedziala. az się ludzie zdziwili (ja tam juz dalam spokoj) i zaczeli na tą babke głosno gadac co za wychowanie ze nie moze się przesunac do okna zebym ja mogla usiasc. wtedy pamietam akurat bylam zmeczona bo duzo chodzilam z wozkiem i wrecz marzylam zeby sobie trochę odpozcaqc w autobusie. bo ale babeczka twardo siedziala i tyle. ja tam nie robilam z tego afery ale pamietam ze ludzie się oburzyli.