Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

dieta bezglutenowa czas start

Polecane posty

Gość gość

hej dziewczyny, co sądzicie o diecie bezglutenowej? Czy któraś z Was jest lub była na takiej diecie? Czy ciężko jest ją utrzymać? Czy możecie podrzucić jakieś fajne i smaczne przepisy, odpowiednie produkty, będę wdzięczna za wszystie tipy ;) dziekuje z góry!

Gość gość
tez jestem zainteresowana, chetnie sie przylacze juz robie proby z pieczeniem chleba, ale nie jest to takie proste jak sie wydaje

Gość gość
Jeśli nie cierpisz na celiakie to nie bierz się za dietę bezglutenową bo nie jest ona zdrowa dla ludzi, którzy jej nie wymagają z powodów medycznych. Jestem dietetykiem i przeraża mnie, że zapanowała moda przywleczona oczywiście z zagranicy na samowolne przechodzenie na bezgluta.

Ostatnio głośno było o tym, że dieta bezglutenowa nie ma żadnego sensu jeśli nie cierpisz na celiakie, a wyniki pierwszych badań, na podstawie których zapanowała na nią moda, nie są wiarygodne. Także lepiej przemyśleć jeszcze raz temat ;)

Gość gość
Ja jestem innego zdania. Co prawda nie jestem stricte na diecie bezglutenowej, ale czesto jem produkty bezglutenowe ponieważ dobrze sie po nich czuje. i tyle. czuje że mam dobry metabolizm, jakoś tak mi lekko, nie zapycham sie. Nie przesadzam i, jak mowie, nie trzymam sie kurczowo zadnej diety. mam ukochany sklepik gdzie zamawiam sobie np taki makaron bio http://biofarma24.pl/index.php?id_product=160&controller=product albo cos podobnego i jem na obiad. dołoze tylko jakies warzywko i mam na obiad czy kolacje

badania co do tej diety są sprzeczne, więc trudno jest ocenić. po prostu trzeba spróbować na swoim organizmie i będzie wiadomo.

Dieta bezglutenowa sprawdzi sie nie tylko u osob chorych na celiaklie, ale też u tych, ktorzy mają problem z kontrolowaniem ilosci zjadanego pozywienia. Gluten dziala na mozg lekko narkotycznie - pobudza hipokamp i po spozyciu wiekszej ilosci glutenu jest na lekkim "haju" - wzmaga sie wydzielanie endorfin, poprawia sie samopoczucie - ale to ma swoja cene - kiedy poziom glutenu w organizmie spada - spada tez samopoczucie, ktore poprawic moze tylko kolejna dawka glutenu. Dlatego warto na pewien czas odstawic gluten, by przejsc swego rodzaju odwyk.

Najważniejsze od czego należy zacząć to odstawić pszenice. Mozna piec swoje wypieki z mąki gryczanej, kasztanowej, ryżowej, z ciecierzycy

Naprawdę smaczne, proste w przygotowaniu i oczywiście bezglutenowe przepisy znajdziesz na naszej stronie. Dysponujemy również wszystkimi certyfikowanymi produktami, potrzebnymi do ich przygotowania. Zapraszamy!

Gość gość
Ja już jestem na diecie bezglutenowej od ponad pół roku i czuje się bardzo dobrze. Korzystałam z usług i wiedzy www.dietaeco.pl a teraz już sama układam fajne przepisy.