Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość innababcia

Co robią babcie na chrzcinach?

Polecane posty

Gość innababcia

Jestem młodą babcią 37lat i nie jestem katoliczką, syna ma za to katolicką narzeczoną i sprawili sobie dziecko, które tamta rodzina koniecznie chce ochrzcić i jeszcze wyprawić przyjęcie w jakimś lokalu. Nie znam się na tych obrzędach, więc niech ktoś mi powie do czego tam babcie w ogóle są potrzebne bo zostałam zaproszona i wygląda na to że musze pójść. Głupie komentarze sobie darujcie, jestem z innej bajki więc i tak po mnie spływa. Chodzi mi o to czy rola babci narzuca podczas tego chrztu jakieś obowiązki czy coś?

Gość gość
Babcia obciąga proboszczowi, żeby dziecku się wiodło w życiu.

Gość gość
Chodzi mi o to czy rola babci narzuca podczas tego chrztu jakieś obowiązki czy coś? xx Finansujesz 50% i jesteś wolna.

Gość innababcia
jeden tuman już jest ;)

Gość innababcia
Nie zamierzam niczego finansować, nie widzę powodu płacenia za coś czego nie popieram. Jakieś inne sugestie?

Gość gość
Babcie dają najwięcej dziecku więc twoja obecność jest obowiązkowa. Potem podczas przyjęcia babcia bawi dziecko zeby mlodzi mogli spokojnie sie bawic, wypic kielicha etc.

Gość innababcia
To znaczy że można dziecko zabrać po uroczystości w kościele na spacer, a tamci co chcą biesiadować niech się idą bawić? Przecież niemowlak w wózku nie będzie chyba imprezował w lokalu?

Gość gość
Niestety babcie na chrzcinach robią to samo co mamy na weselach FINANSUJ Ą :O

Gość gość
Nie jestem żydówką ale zdaję sobie sprawę, że na bar micwie zjawia się najbliższa rodzina świętować, bo to ważne wydarzenie w życiu dziecka. Nawet wśród dzikich nikt się nie dziwi, że cała wioska się zjawia na uroczystościach inicjacyjnych, czy tam innych. A ty k***a zdziwiona. Cyborg jesteś czy w rozwoju opóźniona po prostu?

Gość gość
Na krótki spacer tak. Musisz wrocic bo matka karmi piersią i nie każdy dal kase dziecku. A wiadomo gdzie sie kase wkłada

Gość innababcia
Dla niektórych jestem cyborg ;) moja rodzina od pokoleń nie jest katolicka i nie uczestniczyłam nigdy w chrzcinach, komuniach ani ślubach kościelnych. W pogrzebach zresztą też nie, dlatego usiłuję się dowiedzieć jak to wszystko działa.

Gość gość
Nienormalne jesteście? Dziecko zabierać z jego własnych chrzcin?! Nikt poważny na chrzcinach nie serwuje i nie pije alkoholu. A to dziecka Święto.

Gość gość
tancza walczyka w kosciele a pozniej na poczestunku :P

Gość gość
Spokojnie autorko, babcia jest tylko gościem i nie ma żadnych obowiązków. Jest msza w kościele na której 10min jest przeznaczone na chrzest (uczestniczą rodzice i chrzestni) a potem obiad w restauracji i tyle. Wypada abyś sie odświętnie ubrala i przyniosła wnukowi jakiś prezent. Tyle.

Gość gość
Jedyne co powinnaś zrobić to iść na mszę i w niej uczestniczyć, a potem udać się na zaproszony poczęstunek. Obdarować dziecko prezentem i być miłą;)

Gość gość
Na chrzcinach nie ma alkoholu? A co to ktos umarł? Chrzciny to radisny dzień i cieszyć się trzeba. I nie kupuj prezentu tylko kase daj

Gość gość
Z alkoholem to juz kwestia infywidualna, u nas na przykład byl ale sama "impreza" w lokalu do 20 - w końcu to impreza małego dziecka, wiec ani nikt sie nie napil ani nic podobnego. Potem w domu jeszcze jak juz dziecko poszlo spac to posiedzielismy w kilka osob i tyle.

Gość gość
Babcie robią to co reszta gości. Jedza i pija. Chrzestni musza kupować jakies swiece ubranka czy cos. Jedyne co pewnie wypada to dać prezent w zależności jaka masz rodzine czy musisz dać 1000zl czy ubranko czy zabawka wystarczy.

Gość gość
Ale co ma do rzeczy, że nie jesteś katoliczką. Nie musisz znać zwyczajów i obrzędów, żeby w nich wziąć udział. Przecież nie ze względów religijnych jesteś zaproszona tylko społecznych, androidzie. Pomijam fakt, że to prowo. Jednak powinnaś proboszczowi obciągnąć jak już się tam zjawisz. Co innego będziesz miała do roboty, przecież modlić się nie będziesz.

Gość gość
W którym momencie babcia ciągnie proboszczowi? Pytam żeby zle nie wyszło. Czy to ma byc przed czy po mszy? Proszę o poważne odpowiedzi

Gość gość
Koniecznie w trakcie :P

Gość gość
Chcialabym zobaczyc mine tej babci jak wszyscy się modlą a ona patrzy na innych i po cichu szepcze WTF? I co ja robie tu uu i co ty tutaj robisz? Jak kiler hihi

Gość gość
W trakcie? Raczej nie przecież jego mina zdradzi co on w danej chwili przeżywa

Gość gość
ekstazę czyli religijne uniesienie

Gość gość
A w którym momencie babcia opuszcza księdza? Tak żeby goscie się nie domyslili?

Gość innababcia
Kasy nie daję, to niezgodne z moim światopoglądem, picie alkoholu na tego typu uroczystości też wydaje mi się niewłaściwe, ale cóż to nie moja tradycja i nie zamierzam opijać sakramentu odrodzenia alkoholem. Na zdrowy rozum to już jest grzech ;) Powie mi ktoś ile czasu trwają takie imprezy w lokalach?

Gość gość
Do ostatniego klienta :)

Gość gość
i od pokoleń tak żeście się bez katolików obywali? czyli twój syn to odszczepieniec jeden? hahaha dobrze ci tak dziwaczko! z tym obciąganiem proboszczowi to prawda im babcia młodsza tym dłużej to robi więc tobie przypadnie dniówka - ok 8 godz. więc o chrzciny się nie martw bo juz dawno będzie po zabawie

Gość gość
Nie no ale kase musi dać!