Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy szkółka wojskowa jest obowiązkowa dla kobiet?

Polecane posty

Gość gość

Witam, mam pewne obawy dlatego zwracam się do was. Moja znajoma która dostała wezwanie na 3-miesięczna szkółkę wojskową powiedziała, ze ja też dostanę i że jest to obowiązkowe. Stąd pytanie, czy to prawda. Możecie to uznać za brak patriotyzmu ale nie chce iść do wojska!

Gość gość
tak długo, jak długo nie będę musiała zostawać sanitariuszką, tak długo mogę zostać żołnierką :)

Gość gość
już wolę być tą sanitariuszką.

Gość gość
Dla kobiet nie ma takiego obowiązku, a w przypadku wojny sanituariuszkami zostają pielęgniarki, lekarki i ewentualnie ochotniczki, ale obowiązku nie ma. A jeśli chodzi o nie tak dawno jeszcze praktykowaną zasadniczą służbę wojskową, która teraz jest już tylko kwalifikacją wojskową, komisja lekarska i dostaje sie książeczke, po 2 tygodniach przeniesienie do rezerwy. Wcześniej zasadnicza służba a teraz kwalifikacja dotyczy wszystkich mężczyzn, ale również niektórych kobiet. W tym roku kwalifikacji podlega rocznik 1996 oraz 5lat wstecz, którzy we wcześniejszych latach migali się od tego lub z jakis tam powodów nie mogli się stawić. Wezwanie przed komisję lekarską oraz wojskowego komendanta uzupełnień dotyczy także kobiet urodzonych w latach 1991-1996, które już posiadają umiejętności przydatne do czynnej służby wojskowej, albo właśnie kończą zdobywać takie umiejętności w szkołach lub uczelniach: medycznych i weterynaryjnych oraz na kierunkach psychologicznych.

Gość gość
a jak nie posiadam zadnych kwalifikacji ani umiejętności to też moge dostać takie wezwanie? urodziłam się własnie w latach 1991-1996

Gość gość
A toja znajoma ukonczyła jakas szkole medyczną albo qwojskowa ?