Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 Alex12345SSS

drugie studia mgr czy doktorat

Polecane posty

Go艣膰 Alex12345SSS

Co lepsze wed艂ug Was? 1. Studia prawnicze (5 lat) - bez prawa do stypendium 2. Studia doktoranckie (3 - 4 lata) - z mo偶liwo艣ci膮 stypendium Prosz臋 o pomoc i rady.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
co lepsze????

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
doktorat

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
dzi臋kuj臋 za pierwsz膮 opini臋 :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Kto艣 ma ochot臋 jeszcze si臋 wypowiedzie膰?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 LV
raczej doktorat.chcia艂abym go kiedy艣 mie膰...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Te偶 mi si臋 marzy bycie dr i tak si臋 nad tym zastanawiam, czy lepsza druga mgr czy dr ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
podbijam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
odpowiedz jaka?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
??

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
to zalezy w jakiej jestes sytuacji (finansowej, rodzinnej) i co zamierzasz po tych studiach robic. doktorat na kierunkach humanistycznych/nauk spolecznych praktycznie zmusza cie do kariery akademickiej, bo na rynku pracy bedziesz "przekwalifikowana", doktorat na kierunku scislym otwiera drzwi do kariery poza uniwerkiem - firmy bija sie o ekspertow w pewnych dziedzinach. druga magisterka - jezeli jest zupelnie innym kierunkiem od poprzedniego to duze ryzyko - zmagasz sie z duza konkurencja rocznikow mlodszych od siebie, prawdopodobnie takze z doswiadczeniem ktorego ty nie masz jeszcze. jezeli drugi kierunek jest uzupelnieniem pierwszego (szczegolnie jezeli daje ci konkretne uprawnienia) to sie oplaca. pytanie tylko czy chcesz byc "wiecznym studentem" bo z ta nalepka ciezko sie zyje i szuka pracy, pracodawcy teraz kreca nosem na takie wybory. nie mowiac juz o tym, ze przez kolejne kilka lat nie bedziesz miala "normalych" dochodow tylko studencka pensyjke z pracy niepelnoetatowej.

Udost臋pnij ten post

zdecydowanie doktorat. sama si臋 zastanawiam czy teraz po mgr nie robi膰 doktoratu. nie wiem jeszcze co prawda gdzie ale planuj臋.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
A co, jesli pierwsze studia nie inspiruj膮, zosta艂y wybrane za wcze艣nie i pod wp艂ywem innych os贸b... A g艂贸d wiedzy daje o sobie zna膰 :o

Udost臋pnij ten post

Wszystko, tylko nie doktorat. Nie ma nic gorszego. I m贸wi臋 Ci to jako kto艣, kto zbli偶a si臋 ju偶 ku ko艅cowi i to powa偶nie. Stypendium dostaje jedna osoba na roku, wydatk贸w jest mn贸stwo, koszty konferencji s膮 astronomiczne, musisz je藕dzi膰, musisz pisa膰, masz godziny ze studentami i jeszcze za co艣 trzeba 偶y膰. Nie polecam.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Alex12345SSS
Dzi臋kuj臋 艣licznie za odpowiedzi - tak merytorycznie dobre i rzeczowe. Dzi臋kuj臋 za po艣wi臋cony czas tym osobom, kt贸re ju偶 si臋 wypowiedzia艂y w temacie. Sporo to dla mnie znaczy. Ja wiem co chcia艂abym robi膰, ale opinia innych te偶 jest przydatna. Sko艅czy艂am studia magisterskie pedagogiczne. To by艂 dobry wyb贸r - zrobi艂am to z pasji i z zainteresowania do tematyki. Do tego zrobi艂am jedn膮 podyplom贸wk臋 i teraz ko艅cz臋 drug膮. Podyplom贸wki s膮 uzupe艂nieniem wykszta艂cenia pedagogicznego (doradztwo zawodowe, psychologia). Brakowa艂o mi w tym czasie wiedzy, a nie chcia艂am ot tak przerywa膰 nauki. P贸藕niej wiem, 偶e trudno by艂oby mi si臋 wdr膮偶y膰. Pomys艂 na drugie studia magisterskie to tylko pomys艂 bo tak naprawd臋 po prawie trudno dosta膰 si臋 na aplikacj臋 i tak jak pisa艂a jedna osoba (bardzo m膮drze zreszt膮) du偶a konkurencja je艣li chodzi o m艂odsze roczniki, kt贸re de facto b臋d膮 mia艂y wi臋ksze do艣wiadczenie - zatem te偶 nie wiem czy to taki dobry wyb贸r. Do tego robi臋 szkolenia i kursy o profilu psychologiczno-pedagogicznym (mam ich do艣膰 sporo o wymiarze godzinowym; 20-100 godzin np. metodyka nauczania doros艂ych os贸b, trudne zachowania uczni贸w, komunikacja z rodzicami etc.) Mia艂am wysok膮 艣redni膮 ocen i nagrod臋 Rektora za prac臋 magistersk膮. Nie mam niestety publikacji ani 偶adnych konferencji. My艣l臋, 偶e doktorat to dobre rozwi膮zanie bo b臋d臋 mie膰 stypendium np. socjalne i specjalne (mam stopie艅) mo偶e naukowe? Teraz wiem, 偶e po sko艅czeniu studi贸w mgr wg nowej ustawy nie nale偶y si臋 stypendium ju偶 na 偶adnym kierunku I stopnia ani II stopnia, tylko na III stopniu. Nie mam swojej rodziny, dzieci. Moja sytuacja finansowa nie jest te偶 艣wietna, raczej bardzo s艂aba. A studia by艂y o profilu humanistycznym, sk艂aniam si臋 ku takim kierunkom: pedagogika, zarz膮dzanie, nauki o zdrowiu. To mnie by interesowa艂o. elvo - a z czego? je偶eli mo偶na wiedzie膰? jaka mgr? :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
hop hop

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
偶adne, mamy niz demograficzny, a doktor贸w nadwy偶k臋, nie m贸wi si臋 o tym, bo studia doktoranckie nap臋dzaja coraz s艂abiej prz臋dz膮cym uczelniom kase studia prawnicze? na rynku nigdy nie bylo az tak wielu prawnik贸w jak teraz

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
pedagogika?to teraz zaden zaw贸d, ja bym wybra艂a uczelnie techniczn膮

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Tak naprawd臋 przesyt jest w ka偶dym zawodzie. I m贸wi臋 to ja po pedagogice. Ile mamy pedagog贸w - ca艂e multum, a psycholog贸w - jeszcze wi臋cej, prawnik贸w - ogrom... No, ale co zrobi膰, aby by膰 bardziej konkurencyjnym? Co艣 trzeba st膮d pomys艂 na drugi kierunek lub te studia doktoranckie... Trudno wybra膰 kierunek aby nie by艂o konkurencji i przesytu. Ewentualnie kierunek lekarski - nie jest jeszcze przepe艂niony, ale to te偶 kwestia czasu...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Kto si臋 wypowie?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
je艣li chodzi o studia to prosz臋 o pomoc! ludzie! pomocy! ;d apeluj臋 do wszystkich pracuj膮cych! pom贸偶cie biednemu studentowi napisa膰 prac臋 licencjack膮 i wype艂nijcie kr贸tk膮 ankiet臋! zajmie wam ona dos艂ownie minut臋! http://www.ankietaplus.pl/s/70719syw a no i dzi臋kuj臋! ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
rozwi膮zana ankieta :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
a na czym polega ''przekwalifikowanie''?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
podbojam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
pomozecie?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
????

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
:D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
w twoim przypadku chyba raczej doktorat si臋 bardziej oplaca, ale trzeba myslec przyszlosciwo, o tym co b臋dziesz robila za 10,20 lat a nie przez najbli偶sze 2 czy 4, bo nie mo偶na by膰 wiecznym studentem. Ja w czerwcu si臋 bronie na politechnice 艣l膮skiej , nawet ju偶 mam oprawion膮 prac臋 magistersk膮 http://kserokopiarki-gliwice.pl/uslugi/oprawa-dokumentow/.wole na razie wole pojsc do pracy a nie na doktorat

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Doktorat to ju偶 powa偶niejsza sprawa, ale wszystko zale藕y od Twoich preferencji!! Na www.study4.eu znajdziesz du偶o porad, mo偶e to Ci pomo偶e! :D

Udost臋pnij ten post