Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Skręcona noga i ciągły ból.

Polecane posty

Gość gość

Biegam 6 razy w tygodniu. No i wczoraj przed domem źle ułożyłam nogę i skrecilam kostkę. Dziewczyny ciągle leżę, bo tak mnie boli ta noga. Bóle tabletki przeciwbólowe i nie pomagają. Co mogę zrobić ?

Gość gość
do lekarza pójść.

Gość gość
Byłam u lekarza. Skąd miałabym wiedzieć, że kostka jest skręcona.

Gość gość
"Nie zawsze skręcenie stawu skokowego wymaga pomocy ortopedy. Zależy to od stopnia urazu. Przy I stopniu możemy sami sobie poradzić. Leczenie sprowadza się do przykładania zimnych kompresów, odpoczynku, ograniczenia do minimum chodzenia, usztywnienia kostki opaską elastyczną lub bandażem. Przy stopniu II lepiej wybrać się do ortopedy." http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/kregoslup/skrecona-kostka-leczenie-i-objawy-skrecenia-stawu-skokowego_40805.html

Gość gość
W szpitalu przyjął mnie ortopeda.

Gość gość
Będzie bolało dobry tydzień, a potem jeszcze drugi możesz ja odczuwać:( Tak jest z skręceniem, tez mi się zdążyło 2 razy. Rób okłady z płynem burowa i smaruj jakimś żelem np Naproxen, innego wyjścia nie ma.

Gość gość
AAA i jeszcze mocno ściskaj bandażem uciskowym najlepiej z tym okładem z płynu burowa, by noga była usztywniona.

Gość gość
Tydzień? Mnie już trzeci miesiąc mija od skręcenia,a kostka jeszcze spuchnieta i jak troche zle stąpnę,to zaboli :(.Miesiąc na zwolnieniu byłam

Gość gość
3 miesiące nie ma prawa bolec coś się tam ewidentnie stało i wtedy trzeba to dokładnie zdiagnozować, bo problem może zostać na lata.

Gość gość
niestety skręcone kostki długo daja o sobie znać,zwłaszcza,jak była pęknięta torebka stawowa ,no i juz pozostaje tendencja do zwichniec

Gość gość
Możesz pójść do ortopedy który zrobi usg i oceni uraz. Skręcenie kostki może być poważne. Ja trafiłam z takim na sor, lekarz właściwie nie chciał nawet usztywniać (wiem że to nie jest zalecane, unieruchomienie może też zaszkodzić), tabletki przeciwbólowe i przejdzie, ale miałam już skręconą kostkę i to był ból jednak do zniesienia, a tym razem taki że miałam ochotę krzyczeć przy najmniejszym poruszeniu nogą, sama jazda na sor to był koszmar. Lekarz stwierdził że "skoro tak mnie straaasznie boli" (z przekąsem) to da gips. Na ściągnięcie gipsu poszłam na wizytę prywatnie bo się na NFZ nie doczekałam, jeszcze okres przedświąteczny i połowa lekarzy na urlopach, lekarz zrobił usg, okazało się że mam naderwane więzadła... unieruchomienie było konieczne, w sumie chodziłam ponad miesiąc z gipsem, potem drugie tyle ze stabilizatorem i kulą, potem powoli z samą kulą, a problemy i tak zostały... Doradzam więc prywatną wizytę, ja za 150 zł. miałam usg z konsultacją. Na usg na NFZ termin trzymiesięczny u nas, czyli czekanie trzy miesiące z być może niepotrzebnie usztywnioną nogą albo właśnie przeciwnie, brak usztywnienia kiedy było konieczne. Zdarza się też pęknięta torebka stawowa. Doraźnie polecam lód w sprayu, a jeśli musisz chodzić, w miarę usztywniona kostka, np. w solidnym wysokim trzewiku, na płaskiej podeszwie oczywiście. A inne postępowanie zależy od lekarza.

Gość gościec
Nie wiem skąd jesteś, ale jeśli z Warszawy to polecam centrum Gamma. Tam zajmą się Tobą kompleksowo. Wybitni specjaliści od ortopedii, chirurgii i neurologii. Wszyscy na miejscu, którzy mogą coś na temat urazu wnieść, by go wyleczyć.

Gość gościec
Bym zapomniała - Łukasz Antolak - to człowiek, którego szukasz. Wyprowadził mnie na idealną prostą po wypadku. (Miałam uszkodzoną kość w śródstopiu). Obecnie mam w pełni sprawną nogę.

Gość JadwiniaZyta
Skrecenia mają to do siebie że dolegliwości utrzymują sie dłuższy czas. Więc cierpliwość jest wskazana. Choć warto od czasu do czasu skonsultować sie z lekarzem. Moja mama miała taki problem że też po skreceniu odczuwała bóle ale do lekarza pójść nie chciała. Kiedy juz miała problem żeby przejść kilka kroków w koncu poszła i okazało sie ze ma jakieś zwyrodnienia stawów. Teraz to leczy ale dalej odczuwa ból. I raczej nie ma szans żeby wróciła do pełnej sprawności. Ale znalazła to http://www.synolis.pl/ - szwajcarskie zastrzyki które powodują zmniejszenie stanu zapalnego i mają działanie przeciwbólowe. Skonsultuje to z lekarzem i może pomoże?

Gość gość
Zdecydowanie powinnas zgłosić się do ortopedy. Ze swojej strony mogę polecic ci specjalistow z http://gzmedica.pl/, na pewno otrzymasz z ich strony fachowa pomoc