Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kobiety dojrzałe, ile czasu w zyciu zajęła Wam nauka makijażu

Polecane posty

Gość gość

Ile szminek musiałyście wypróbować zanim trafiłyście, na te, co Wam pasują najbardziej? To samo z podkładami itd. Bo ja mam 26 lat i wciąż popełniam poważne błędy, mam tego dość. Myślałam, że znalazłam swój kolor, gdy kupiłam brążową szminkę, a potem oceniłam swoją twarz na typ zimowy i okazało się, że brązy są niedopuszczalne w tym typie. I mam całą szminkę w kolorze, który mi technicznie nie pasuje. Zakupy mnie stresują, bo boję się, że źle wypadnę potem w danym kolorze. Męczarnia. Ile czasu potrzeba, by się nauczyć malowac? W tym wieku powinnam już umieć, ale w szkole w ogóle się nie malowałam, późno w życiu zaczęłam się tym interesowac. Mam sama do siebie żal, teraz minie kolejne 10 lat zanim wypróbuję wszystkich kolorów i w ogóle;-/

Pierwszy raz taki pełny makijaż zrobiłam sobie w wieku 23 lat Okazało się że wyssałam to z mlekiem matki. Ale ja mam talent po mamusi a ona urodziła się plastyczką choć w całym swoim życiu nie namalowała ani jednego obrazu.

Próbuję w sklepie i widzę, czy mi jakiś odcień pasuje, czy nie. Poza tym, nawet w ciepłym typie, można użyć szminki z zimnymi tonami, trzeba tylko odpowiednio dobrać resztę makijażu. Z podkładami miałam problem, bo mam bardzo jasną skórę i w Polsce nie ma odpowiednich odcienie dla mnie. Właściwie jest tylko jeden podkład, który mi pasuje i wszedł na rynek może 2 lata temu. Pudry testowałam długo, zanim znalazłam odpowiedni do mojej cery. Tak samo z tuszami do rzęs, dopóki nie odkryłam tego, który mam teraz, to za opakowanie kupowałam inny, do testów. Właściwie makijaż przez całe życie polega na testowaniu i uczeniu się nowych rzeczy. Ja przez lata nie używałam rozświetlacza ani bronzera, a teraz sobie nie wyobrażam siebie bez. Ćwicz, próbuj i nie stresuj się, makijaż to jest zabawa. A co do typu urody - rzadko są czyste, szukaj uniwersalnych kolorów, proś o próbki w sklepie i testuj.

Gość gość
całe życie się uczę - z kreską bez kreski, z eyelinerem bez, z podkładem , bez , z bazą i wciąż nie wiem czy to już jest optymalne,

Gość gość
No zabawa, fakt;-) No ale do ciepłej cery zimne kolory też pasują, no ale do zimnej ciepłe kolory też??? Jak łaczyć makijaż w ten sposób? Używacie jakichs podkładów pod szminki? Ja smaruję balsamem do ust i na to szminkę. Nie używam konturówki. Powinnam? Jak w sumie się wykonuje ten makijaż do ust?

Gość gość
Jest coś takiego jak baza pod szminkę?;-/

Gość gość
Nie „gruntuj” ust podkładem czy bazą pod szminki. Sprawiają, że żywe kolory blakną, stają się mniej intensywne, za to nabierają cięższej konsystencji.

Zamiast bazy pod szminkę lepiej zainwestować w pielęgnację ust i porządną szminkę. Jak używam ciemnej pomadki, która się "zjada" to dają pod spód lip tint w podobnym odcieniu. Sam nie wygląda jakoś ekstra, ale jest dobrą bazę i wydłuża trwałość.

Gość gość
lip tint???? a porządna szminka to jaka wg Ciebie? jakiej firmy?

Gość gość
Metodą prób i błędów. Jeżeli pasuje Ci brązowy to noś brązowy. Też mam niby zimny typ urody, a każdy rdzawy i czekoladowy mi pasuje

ja mam 26 lat i boję się też tego początku okresu, kiedy będę musiała się malować. na szczęście moja matka musiała bardzo późno, więc mam to szczęście, że geny, no ale za jakieś 5 lat to już będzie konieczność:( nie wyobrażam sobie CODZIENNIE, z moją żenadą manualną się paćkać. nawet nie wiem co to baza. albo konturówka:O używam tylko kremu BB, błyszczyka/ szminki (na "gołe" usta)

Gość gość
krem BB?????

Gość gość
up