Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy wiecie jaka grupe krwi maja Wasze dzieci?

Polecane posty

Gość gość
nie wiem, nie robili badań na grupę krwi moim dzieciom, robią po urodzeniu tylko tym dzieciom których rodzice mieli konflikt serologiczny, a takie badania powinien mieć zrobione obowiązkowo każdy noworodek według mnie

Gość gość
Kiedys obowiazkowo robili badania a teraz to tylko jak ktos powie ze chce znac grupe krwi i pewnie jeszcze trzeba za to zaplacic. Ja jak sie urodzilam to mi sprawdzili a mojej siostrze 12 lat pozniej juz nie.

Gość gość
Ja znam grupę krwi cóki, ale jak ktoś wyżej wspomniał u nas występuje konflikt serologiczny. I może tylko dlatego znam he ;)

Gość gość
Ja znam grupę krwi córki. Moja gin wpisała w kartę ciąży konflikt głównych grup krwi (tak, tak, taki też istnieje). Wtedy sprawdzają grupę krwi dziecka, bo jeśli odziedziczy ją po ojcu, to w efekcie może dojść do bardzo silnej żółtaczki fizjologicznej-u nas to było lub bardzo silnej anemii. Jeśli zrobią badanie grupy krwi u dziecka, to łatwiej znaleźć przyczynę tych zjawisk i podjąć leczenie. Nie oznacza to, że badanie zostało zrobione w naszym przypadku od razu. Po wystąpieniu żółtaczki lekarze dziwili się, że jest aż tak duża i to ja najpierw powiedziałam, że to pewnie przez konflikt głównych grup krwi. Patrzyli na mnie jak na wariata, ale na wszelki wypadek zrobili badanie grupy krwi dziecka. Po badaniu lekarze przyznali mi rację i szybko podjęli leczenie. Nie wiem, ile by to trwało gdybym o konflikcie nic nie powiedziała.

Gość gość
tez znam

Gość gość
Nie znam, mąż swojej też nie. Ja mam 0Rh+.

Gość gość
nie wiem jak to jest w innych szpitalach, ale tam gdzie ja rodziłam grupa krwi noworodka jest robiona z automatu. Rodziłam w 2012 r.i 2015 r. i za kazdym razem na wypisie ze szpitala grupa krwi dziecka była podana.

Gość gość
Mój się urodził jako wcześniak i poza grupa krwi zrobili mu pelen komplet badan ;) nawet na hiv, cytomegalie, toxo i wiele wiele innych "dziwactw" ;)

Gość gość
Tyle ze aby moc jednoznacznie ocenić grupę krwi trzeba powtórzyć badanie drugi raz (takie info jest nawet w książeczce zdrowia w miejscu gdzie wpisuje się grupę)

Gość gość
ja znam ale może faktycznie dlatego że u nas był konflikt - ja mam A rh- mąż B rh+ a dzieci B rh+ i AB rh + Po obu porodach miałam podawany zastrzyk

Gość gość
ja rodziłam w szpitalu w małej mieścinie i wszystkim dzieciom robili grupę krwi. dodatkowo różne inne badania, których dzieci koleżanek z innych miast nie miały

Gość gość
ja wiem, bo my oboje mamy ), więc dziecko tez musi mieć zero. Nie wiem tylko czy Rh+ czy Rh-

Gość gość
mialo byc - oboje mamy 0

Gość gośćula
jak to nie robią badań na grupe ? szok ,ja rodziłam co prawda 15 lat temu i mam w książeczce wpisana grupę dziecka,to teraz nie robią ? paranoja ,przeciez to bardzo wazna informacja ,ratujaca życie!!

Gość gość
Noworodkom nie robi się badania grupy krwi.. tzn. jeśli do czegoś tam jest potrzebna (operacja) to tak.. ale to bez znaczenia na później.. Do pół roku grupa może się zmienić czy coś... w każdym razie normalnie tego badania się nie robi. Dlatego grupy nie zapisują w książeczce. Jak ktoś chce znać grupę krwi dziecka , to może sam zrobić badanie, ale gdy dziecko będzie starsze.

Gość gośćula
kurcze jestem w niezłej konsternacji ,czyli może sie okazać ze mój 15 latek ma inną grupe krwi anizeli ta oznaczona po porodzie,tak ? a to numer,musze mu zrobić badanie, jaki to koszt ,wiecie? My wszyscy w rodzinie nosimy opaski z grupą krwi ,nr tel najblizszych i info o ewentualnych chorobach i przyjmowanych lekach stałych. Syn ma padaczke i gdy zaczał dojrzewać i przpominac faceta neurolog zasugerował taką opaskę ,co by nikt nie pomyślał że pijany nastolatek...