Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Niech będzie pochwalony Jezus Chrystus!

Polecane posty

Gość gość

Tak .

Gość gość
Na wieki wiekow. AMEN

Gość gość
koło Szeherezady przechodziłem...

Gość gość
Na wieki wieków...Amen!

Gość gość
niech Będzie! na wieki wieków Amen!

Gość gość
daj jaja to je poświecę:classic_cool:

Gość gość
A kiełbasa?

Gość gość
kiełbasa też daj mam nadzieje że biała bo innej nie ziese

Gość gość
Christos Anesti ...

Gość gość
Co odpowiadacie księdzu jak wchodzi i mówi szczesc Boże?

Gość gość
Napewno? Ja zawsze mrucze pod nosem bo nie mam pojęcia jak odp

Gość gość
Ja odpowiadam Dzień Dobry

Gość gość
Alithos Anesti:)

Jezus został zmyślonym przez żydów celem wzruszenia ludzi i wzbudzenia dobroci. Jahwe jest jego absolutnym przeciwieństwem, żydzi do dzisiaj nie uznają Jezusa ponieważ ten łamał jego prawo i zasady.

Powiem więcej ukrzyżowanie było popularną metodą śmierci stosowaną przez Rzymian. Ginęło tak setki ludzi bardzo często niewinnych np zbuntowanych niewolników. Niewolnik zbuntował się i nie dość że był w niewoli to jeszcze za zbuntowanie przeciwko panu czekała go taka śmierć - WARTO PRZYPOMNIEĆ - że sam jahwe popierał niewolnictwo, swoim ludziom także kazał brać niewolników. Wasza wiara jest straszna, wy się uznajecie za sprawiedliwych ludzi? Czy to nie zasługa siły wyższej że macie tak sprane mózgi? Siła wyższa naśmiewa się z was - ludzi religijnych - i sprawia że ją jeszcze za to wielbicie choć ona wami gardzi. To jest nie do opisania.

>>>Powiem więcej ukrzyżowanie było popularną metodą śmierci stosowaną przez Rzymian. Ginęło tak setki ludzi bardzo często niewinnych np zbuntowanych niewolników.<<< Uhaha :D :D :D. Zbuntowany, niewinny niewolnik - udał Ci się ten oksymoron :D :D :D. x >>>WARTO PRZYPOMNIEĆ - że sam jahwe popierał niewolnictwo, swoim ludziom także kazał brać niewolników<<< A Ty tam byłaś :D, widziałaś :), podsłuchałaś :D :D :D i wszystko nam tu opisałaś :D. To nie Jahwe kazał brać niewolników, ale ludzie, którzy szerzyli wiarę w niego, napisali te zasady :). x >>>To jest nie do opisania<<< Jak Ty nie potrafisz zrozumieć, czym dla NORMALNEGO człowieka jest wiara :). Tu wcale nie chodzi o dokładne cytaty z któregoś testamentu :), ba, nawet ci, doskonale testamenty znający, błądzą częściej od tych, którzy wierzą sercem, a nie rozumem. Bo wiara to część uczuć, a nie jakiś zapisków. x Nie rozumiesz tego tak samo, jak znaczenia słowa: NIEWOLNIK :(.

Gość gość
niech bedzie powalony!

Nie odwracaj kota ogonem misio. Niewolnictwo zawsze jest niewolnictwem, a skoro jest takie dobre to dlaczego Mojżesz tak bardzo postanowił wyzwolić swój lud z cytuje katolickie credo " z ziemi egipskiej, z domu niewoli" gdzie sami robili za niewolników Egipcjan i narzekali, żalili się na złe warunki traktowania. Żydzi są cwańsi niż ci się zdaje, a ty tego nie rozumiesz ale nie jesteś sam w tym nierozumieniu. Odrzuć wiarę, a zobaczysz prawdę.

Dlaczego tak bardzo zależy wam na bogu żydów? To ich bóg, nie wasz, jeśli tak bardzo zależy wam na bogu stworzycielu stwórzcie własnego, indywidualnego, w czym będzie gorszy od tego żydowskiego? Też będzie stworzycielem świata i ludzi, też będzie "wszechmogący", i naj, naj. Wszystko zależy od was, nie bądźcie zależni od innych umysłów które istniały przed wami.

>>>Dlaczego tak bardzo zależy wam na bogu żydów?<<< Tu nie chodzi o Boga żydów, ale o Boga, jako takiego :). Na tej samej zasadzie przyjemnie jest WIERZYĆ, że najbliższa osoba kocha Cię i szanuje :).

"Tu nie chodzi o Boga żydów, ale o Boga, jako takiego" x Ja to rozumiem ale ludzie religijni nie. Dla nich jeden bóg jest lepszy od drugiego.

>>>Ja to rozumiem ale ludzie religijni nie. Dla nich jeden bóg jest lepszy od drugiego.<<< To nie sa religijni ludzie, ale RELIGIJNE OSZOŁOMY. x Każdy Bóg, który chce dobra człowieka, jest wart szacunku. x Tak po prawdzie, to Bóg jest jeden, a tylko ludzie inaczej go nazywają.

Gość gość
dokładnie,Bog jest jeden.s

Kto powiedział że bóg jest dobry i chce jedynie dobra człowieka? A jeśli odrzucić wszystkie religijne i filozoficzne pisma skąd czerpać o nim wiedzę? Rozumiem że z rzeczywistości. A więc to co jest rzeczywistością jest ów bogiem, zatem ja nim jestem, ty i Mariusz Trinki Winki również. Każda istota w zasadzie i forma życia. Ludzie religijni przenigdy się z tym nie pogodzą. Dla nich ptak nie ma duszy, nie ma dla niego życia po śmierci.

Gość gość
A nadzieję to z czego człowiek czerpie?A miłość?Z rozumu i logiki?Rozum i logika to nie są uczucia a człowiek czerpie radość życia właśnie z nich.Uczucia zaś powstają za sprawą przeżyć duchowych.Przeżycia duchowe zaś zależą od tego jak bardzo człowiek jest duchowo przebudzony/czyli czy posiada zdolnosć kochania,empatii itd./

>>>Kto powiedział że bóg jest dobry i chce jedynie dobra człowieka?<<< W tym temacie - ja :D. x >>>A jeśli odrzucić wszystkie religijne i filozoficzne pisma skąd czerpać o nim wiedzę? Rozumiem że z rzeczywistości. A więc to co jest rzeczywistością jest ów bogiem, zatem ja nim jestem, ty i Mariusz Trinki Winki również. Każda istota w zasadzie i forma życia.<<< Tak. W każdym z nas jest cząstka Boga. Im jesteśmy lepsi dla innych i potrafimy bardziej abstrakcyjnie myśleć, tym bardziej zbliżamy się do niego :). Tyle, że bycie częścią, nie oznacza bycia całością. Paznokieć jest częścią człowieka, ale mózg jest jego częścią najważniejszą. Tak samo z boskością :). Bóg jest tym rozumem, który nami wszystkimi rządzi :). x >>>Ludzie religijni przenigdy się z tym nie pogodzą. Dla nich ptak nie ma duszy, nie ma dla niego życia po śmierci.<<< Bo ptak myśleć abstrakcyjnie mnie potrafi, więc mu do Boga równie daleko, jak obciętemu fragmentowi paznokcia do Ciebie :).

Gość gość
tak, bog jest z***biscie dobry, jednoczesnie wysyla do piekla wszyskich ktorzy w niego nie wierza, nawet jesli sa dobrymi ludzmi a nie hipokrytami jak wiekszosc chrzescijan