Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dlaczego stara panna brzmi gorzej niż kawaler?

Polecane posty

Gość gość

Stara panna jest odbierana jako - na pewno brzydka, zgorzkniała, zrzędliwa, nieciekawa, kawaler - jako bawidamek, wolny strzelec, ma święty spokój etc. Dlaczego są takie różnice w postrzeganiu ? Dlaczego nie zostawi się kobiet w spokoju, a facetom się w tym względzie pobłaża? Każdy ma prawo sobie układać życie jak chce (tak, to też może być układaniem sobie życia). P.S Pstryczek w nosek dla stereotypów - kuzynka 33 lata, zero choćby chłopaka, naturalnie ładna, wysportowana i wesoła dziewczyna :). Wymagania po prostu miała...ot co.

Gość gość
Ale STARA PANNA i STARY KAWALER brzmią już podobnie i jeśli czytałaś uważnie to już wiesz dlaczego STARA PANNA gorzej brzmi niż KAWALER ;)

Gość gość
Olej społeczeństwo. Kpij sobie z niego, jak oni kpią sobie z innych.

Gość gość
Ojć, wcale nie aż tak podobnie, nadal ;) odbiór społeczny jest gorszy i kobiety bez męża i dzieci w jakimś tam wieku są odbierane naprawdę w dziwny sposób. Zresztą ba, kobiety będące w partnerskich związkach... konkubiny... co za straszne słowo

Gość gość
Stary kawaler brzmi źle ? A stara mężatka jak brzmi ? Tak samo. Głupoty piszecie.

Gość gość
E tam, ja mam 21 lat, mi do takiej łatki jeszcze daleko :D jedyne, czego będą się czepiać, to to, że jak ktoś będzie, to i tak małżeństwa nigdy nie będzie, bo jestem bardzo anty- w tym względzie. Ale ludzie zawsze będą gadać a ja założyłam wątek, bo zastanawia mnie właśnie różnica w odbiorze samotnych kobiet i facetów.

Gość gość
Stara mężatka? Nie słyszałam, żeby tak się mówiło. Chodzi o to, że stary kawaler wg ludzi właśnie lepiej brzmi niż stara panna, stara panna to dla ludzi większa abstrakcja, otoczona mnóstwem stereotypow... brzmienie tego jest dla ludzi nawet gorsze

Gość gość
A stara mężatka jak brzmi ? x Podobnie jak STARY MĄŻ ;)

Gość gość
To już taka tradycja pokoleniowa. To, że ktoś jest starą panną, czy starym kawalerem to nic. Tylko słowo Stara Panna, oznacza w społeczeństwie coś innego, dziwacznego. To już taka tradycja. Ludzie są głupi.

Gość gość
Singiel - gość który ***** singielka - kobieta której nikt nie ***** stara panna - kobieta z którą nikt nie chce się ożenić stary kawaler - facet, który był singlem i wystarczająco poznał kobiety, by się z nimi nie żenić.

pozostałość z wcześniejszych epok. kiedyś jak kobieta nie wyszła za mąż to nie miała za bardzo życia, to była jedyna droga, jak nikt jej nie chciał to oznaczało, że jest brzydka, albo wyjątkowo durna, albo że jej rodzina nie teges a facet miał pełno lepszych rzeczy do roboty. obecnie to czy ktoś chce być w małżeństwie i jest czy też nie nie wpływa na ocenę tego kogoś, chyba że na wsiach. i na kafeterii

Gość gość
to dlatego ze ci uwiązani zazdroszczą wolności niech mowia ile się da

cos w tym jest :D zobaczcie jak role sie odwrocily. jak bylismy w liceum przewage mialy kobiety, ale kiedy mija 26-28 lat, przewage mamy my! :P:)