Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak rozsądnie i prawidłowo karmić psa proszę o rady

Polecane posty

Gość gośćEweelka
u mnie po niej właśnie miał straszne rewolucje żołądkowe i mu jej nie kupuję. Ale bardzo dobrze smakuje mu Naturea https://naturea.com.pl/pl/c/Sucha-Karma/62/1/full Te karmy są pełnowartościowe, skład idealny, mają dużo mięsa, są hipoalergiczna a do tego mój pies chętnie je jada i czuje się dobrze, nie pojawiły się też żadne niepokojące oznaki alergii czy nietolerancji. Polecam w szczególności dla delikatnych i wybrednych psów.

witaj mam pieska jamnika miniaturkę i okarmieniu dużo się nauczyłam uważam ze nie powinno się przekarmiać psa, tzn dokarmiać miedzy posiłkami, poić mleczkiem itp. pies powinien mieć swoja dietę, dostosowaną do jego wieku, rasy, wagi, warunków najlepiej udać się do dietetyka który wszystko ładnie rozpisze i 3mac się tego a będzie super

jeżeli ktoś by potrzebował mam namiary na dobrego dietetyka dla pieska, który wszystko ładnie opiszę, dobierze i naprawdę nie jest drogi polecam

Gość MadziulaKa
Już kolejny tydzień za mną i karmieniem psa wyprawką pedigree i polecam każdemu gdyż karma karma tam zawarta ma tabelkę na opakowaniu ile każdy piesek powinien zjadać a ta karma jest specjalnie przeznaczona dla takich psiakó w różnym wieku. Dlatego też polecam dobrą jakośc farmy Pedigree. Mój piesek jak do tej pory jest zadowolony ma On 6,5 roku i jest rasy maltańczyk.

Gość AdamGość97
Cześć, to właściwie piesek podobny do mojego. Karmę możesz podawać mu suchą jak i mokrą w zależności jaką lubi. Nie każda będzie mu podchodziła. Mój akurat lubi karmy z pedigree jak i Puriny. Ważne żeby ta karma była z sprawdzonych marek np jw Pedigree. Są one sprawdzone i masz gwarancje że pieskowi nic nie zaszkodzi. Tak samo tyczy się to mokrej karmy. Pamiętaj żeby szczelnie ją przechowywać i nie w koniecznie ciepłym miejscu ponieważ się może szybko zepsuć. Smak to już upodobanie twojego pieska, mój lubi tylko wołowinę no i czasami z dodatkami warzyw zje. Nie musisz kupować gotowych karm, możesz oczywiście np ugotować mu jakieś podroby typu serca, wątróbka. Lub dać surowe dla odmiany. W zależności od psa. No następnie to dochodzą smakołyki, to już według uznania. Jak piesek coś dobrze wykona jako nagrodę np. A żeby zapewnić mu ochronę zębów pedigree dentastix. W moim przypadku podaje psu ów produkt i zauważyłem że ma bielsze ząbki jak i nie pachnie mu brzydko z ust. Dlatego polecam. Myślę że choć trochę pomogłem.

po pierwsze pies powinien mieć własną dietę dostosowana do wagi, rasy, pochodzenia, klimatu i wieku innych czynników powinno się zgłosić do dietetyka lub weterynarza o pomoc w rozpisaniu diety bogatej w witaminy, składniki odżywcze i minerały które pomogą piesku zdrowo rosnąć i przede wszystkim nie dokarmiać, nie dawać słodyczy

Gość grzesiejk
Moje psy dostaja karmę i smakołyki pedigree jestem z niej zadowolony i psy sądzę, że też. Zdarza się, że karma ta uczula ale może to być spowodowane innym pokarmem lub zbyt szybkim wprowadzeniem karmy do diety psa. Moje psy uwielbiają również skamołyki z tej samej firmy :D zauważyłem dużą poprawę zębó psa po stodowaniu denta stix

Gość agusiaczarna22
Najrozsądniej jest sięgnąć po Pedigree. Mają oni specjalnie dopasowane jedzenie dla każdego pieska w każdym wieku. Mój szczeniaczek je mięsko i suchą karmę tej marki i jest zdrowy a co za tym idzie najedzony i zadowolony. Sprawdziłam na swoim piesku i całkowicie polecam Pedigree jest idealne:)

Gość gość
ja nie lubię psów, zwłaszcza tych miniatur, chociaż też im współczuję że zostały tak zmutowane i upodlone przez człowieka, bo jakaś pańcia tylko szczeniaczki kocha. Psy są po to żeby bronić dom na wsi jak ktoś samotnie mieszka, w większości krajow europy nie trzymaja psow w domu, bo są zwyczajnie zbędne(jak bachory). Już nie piszę o tym, że dla mnie to chore zabić sto razy inteligentniejszą świnię czy krowę dla takiego głupiego pieska/kotka. No i jagnięcina-boże, co te zwierzęta przechodzą przez tą chorą rasę ludzką.

Gość seladiwa
Polecam Pedigree. Karma ta jest odpowiednio zbilansowana do wieku i wagi psa. Jeśli chodzi o wielkość suchej karmy Pedigree pomyślał o psach ras małych i dla nich karma jest drobniutka a dla psów dużych gruba. Niestety nie każda firma bierze pod uwagę to że malutki piesek ma problem z pogryzieniem dużej i twardej karmy. Jeśli chodzi o cenę jest stosunkowo tania w porównaniu do innych karm, co nie znaczy że jest gorsza. A skoro dobra i zdrowa po co przepłacać ?

Mój Bruno wcześniej jadał różnie, domowe jedzenie, kości wołowe, jednak ostatnio miał przez takie jedzenie spore problemy żołądkowe ;( nie mówię już o przykrych gazach, które towarzyszyły w ciągle po takich posiłkach. Po kościach wołowych( które jadał wcześniej, drobiowych nigdy mu nie dawałam) dostał rozstroju żołądka i biegunki! Już nie wiedziała co robić. Spróbowałam karmy Pedigree( i suchej i mokrej) i muszę wam powiedzieć, że naprawdę widzę poprawę. Nie to, że to jakaś reklama karmy czy coś takiego, naprawdę mój pies czuje się wspaniale, ciągle chce więcej i więcej, wrócił mu apetyt, a kupa wygląda naprawdę zdrowo. Bruno najbardziej lubi Pedigree z wołowiną ;)

Gość gość
Ludzie jak wy możecie dawać swoim zwierzętom pedigree? Czy czytaliście kiedykolwiek skład tej karmy? Nie wiem jak was ale mnie on przeraża ... 4% produktów pochodzenia zwierzęcego + tanie wypełniacze i wzmacniacze smaku. Jeśli chcecie aby wasz pies jadł odpowiednią karmę polecam zaopatrzyć się w książkę "Czarna księga karmy dla zwierząt". Mam nadzieję że zmienicie zdanie na temat tej "super" marki produktów dla zwierząt. Jeśli macie co do tego jakieś wątpliwości to piszcie. A co do pytania wybierz sie do weta on ci powinien polecic dobrego dietetyka w twojej okolicy.

Problemy żołądkowe u psów mogą się pojawić z wielu powodów. Trudno na podstawie jednorazowej sytuacji wywnioskować, co tak naprawdę zaszkodziło naszym podopiecznym. Jednoznaczne stwierdzenie, że przyczyną problemów żołądkowych była konkretna karma jest trudne, czasochłonne i wymagające specjalistycznego postępowania. Nadwrażliwość na dany produkt jest cechą osobniczą i nie powinno się na jej podstawie oceniać jakości produktu. Częstym powodem wymiotów jest zbyt łapczywe jedzenie pokarmu, zaś problemy żołądkowe mogły zostać wywołane również przez choroby takie jak: nadczynność tarczycy, zapalenie trzustki czy zapalenie wątroby. Z kolei biegunka może być objawem choroby pasożytniczej, bakteryjnej lub wirusowej, zatrucia czy problemów metabolicznych. Konieczne jest zatem badanie kału oraz odpowiednie postępowanie zlecone przez lekarza. Zarówno wymioty jak i biegunka mogą być także objawem alergii i nietolerancji pokarmowej np. nietolerancji laktozy, specyficznych węglowodanów czy uczulenia na białko mięsa kurczaka. Jednakże uczulenie na konkretną substancję w przypadku psów występuj***ardzo rzadko. Każdy przypadek powinien być rozpatrywany indywidualnie i najlepiej skonsultować się z lekarzem weterynarii, który na podstawie wywiadu, badania klinicznego i badań dodatkowych postawi diagnozę i zaleci właściwą terapię. W przypadkach zdiagnozowania alergii pokarmowej należy ograniczyć pokarm dostępny dla psa i sięgnąć po karmę leczniczą o wysokiej strawności zaleconą przez lekarza weterynarii. Początkowo można zdecydować się na zakup małego opakowania, aby sprawdzić czy konkretna karma jest odpowiednia. Wszystkie karmy Pedigree są pełnoporcjowe, co oznacza, że w swoim składzie mają optymalnie zbilansowane witaminy i minerały oraz energię, tak by dostarczać psu wszystkiego, czego potrzebuje. Spełniają one wymagania żywieniowe FEDIAF i NRC, a proces ich produkcji jest ściśle nadzorowany przez Inspekcję Weterynaryjną.

Gość gość
Zdecydowanie polecam Pedigree. Odkąd przeszliśmy na tę karmę pies nie ma problemów z żołądkiem. Jest radosny i zdrowy. Robi zdrową kupkę , wcześniej miewał częste biegunki.

Gość gość
Jeśli chodzi o karmę dla psów to polecam Pedigree. Mój pies jest rasy małej i naprawdę trudno było znaleźć karmę która będzie drobna. Ponad to pies przestał się drapać czyli ta karma go nie uczula . Szczerze polecam

Gość Psigosc
Moim zdaniem świetnie nadaje się karma firmy pedigree - podajac ja mojemu psu zauważyłam, ze jego sierść bardziej lśni, ma zdrowsze zęby i jest bardziej skory do zabawy. Moj piesek chętnie idzie do miski aby ze smakiem schrupać karmę :) Bardzo ważna jest zbilansowana dieta.

Gość gość
no ja pier....... ci oszuści od marketingu szeptanego to mnie wykończą. nachalne są te k***y i zuchwałe jak to w powieści o wojaku szwejku napisano.

Gość gość
Karma firmy Pedigree zawiera tylko 4 % odpadkow miesnych. Przy czym dla jednego psa minimum to 50 %. Nie ma ona wartosciowych skladnikow. To dlaczego psy ja wcinaja? To proste - Pedigree dla nich, to tak jak dla nas slodycze czyli to co lubimy , lecz jest to niezdrowe.

Gość gość
dla psów bardzo ważna jest odpowiednia dieta... moje psy jadły wiele karm, ale dopiero pedigree jest dla nich odpowiednie - nie ma problemów brzuszkowych ;)

Gość Martyna trr
Ja osobiście nie jestem do końca przekonana, by karmic psa wyłącznie karmami. Chętnie urozmaicam moim psiakom dietę w te produkty, ale nie wybieram wyłącznie tej opcji. Moje psy jedzą świeże mięso, resztki obiadowe, kasze. Karma jakiej używam to Pedigree, nie tylko sucha, ale też różnie przekąski tej firmy, np. Rodeo i Dentastix. Psiaki chętnie je jedzą, a moje dziecko chętnie je nimi karmi. Podczas moich wyjazdów gdy psy zstają w domu, jedzą tylko karmę, ponieważ moim bliskim jest po prostu wygodnie ją podawać. Po powrotach zawsze dogadzam im świeżymi smakołykami, aby zachować rownowagę w żywieniu. Sucha karma jest bardzo fajną sprawą, a te przekąski sprawiają psu wiele radości

Gość aknelamam
Ja mam maltańczyka, który jest dość wybredny jeśli chodzi o codzienna dietę. Po wielu próbach i błędach z karmami osiągnęliśmy kompromis i tą, która mu najbardziej smakuje jest Pedigree. Najbardziej lubi suchą, ale nie gardzi także karmą w saszetkach. Po tej karmie nigdy nie miał biegunki, a mam wrażenie,że dzięki temu że jest zbilansowana, piesek czuje się lepiej, jest zdrowy i chętny do zabawy.

Gość jakubkaa
A nasz Borys lubi karmę pedigree. Borysek to prawie 3-miesięczny shih tzu. Na święta dostaliśmy od producenta wspaniały prezent- całą paczkę karmy junior do wypróbowania. Paczka gratisowa w ramach programu edukacyjnego "Wiem jak karmić". Borys jest zachwycony takim prezentem- karmę zajada ze smakiem :)

Przede wszystkim nie należy przekarmiać pieska ,lepiej dokładać mu kilka razy karmę ,jeśli widzimy że jeszcze jest głodny. Rozkład pokarmu według mnie to 4 porcje na dzien: 1-śniadanie ,karma sucha 2- lunch ,jakaś przekąska : Dentastix ,Rodeo , Biscrok.. 3- obiad - karma mokra 4-karma sucha. Nie należy przesadzać z karmami ,szczególnie suchą ,ma ona dużo kalorii ,a w żołądku pęcznieje i piesek nie jest głodny przez długi czas :) Zawsze pamiętaj o dostępie do świeżej wody ,szczególnie teraz w okresie zimowym jest to dla większośc****esków utrudnione.

Gość gość
Dla ciekawych, Whiskas, Chappi i Pedigree produkuje ten sam globalny koncern- Mars. I to Mars płaci WoMM marketerom (najczęściej studentom, którzy sobie w ten sposób dorabiają, a WoMM to Word of Mouth Marketing, czyli marketing szeptany), za pisanie pochlebnych opinii o tych produktach na forach. Mają płacone od wpisu. Większość liczących się koncernów zrezygnowała z podobnych praktyk z uwagi na to, że są nieetyczne i wkurzają konsumentów. Mars najwyraźniej pozostał w tyle

Gość paulina13at
Mój psiak ma 5 miesięcy i od początku był z nim problem odnośnie karmy. Nie chciał jeść żadnej próbowaliśmy i chappi wszelkie inne co ciekawe po większości karm mokrych po prostu wymiotował. Jedyna którą czasem podjada to pedigree junior sucha. Są to małe krążki, które może sobie podgryzać. Jest pełnowartościowa i mały ma mnóstwo energii a właśnie jesteśmy na etapie wypadania zębów w związku z tym kupujemy mu przekąski do gryzienia z tej samej firmy.

Gość gość
Mam sukę z adopcji i ostatnio zajmuję się tez innym psem także adopcyjnym . Podawałam różną karmę , nie wiedząc czym były karmione wcześniej. Obecnie trafiłam na pedigre i wreszcie jestem zadowolona. Oba psiaki zajadają się nią ze smakiem. Karma jest dobra i zawiera wszystkie składniki potrzebne do ich rozwoju. I co najważniejsze : wreszcie im smakuje !!!!!!!

Gość gość
Dla ciekawych, Whiskas, Chappi i Pedigree produkuje ten sam globalny koncern- Mars. I to Mars płaci WoMM marketerom (najczęściej studentom, którzy sobie w ten sposób dorabiają, a WoMM to Word of Mouth Marketing, czyli marketing szeptany), za pisanie pochlebnych opinii o tych produktach na forach. Mają płacone od wpisu. Większość liczących się koncernów zrezygnowała z podobnych praktyk z uwagi na to, że są nieetyczne i wkurzają konsumentów. Mars najwyraźniej pozostał w tyle. A Chappi i Pedigree maja 4% miesa w skladzie, Reszta to ... :D

Gość Olaff877
To co piszesz to prawda. Dlatego ja już dawno przestałem kupować marketówki. Mięsa tam mało, nawet jeśli jest to nie sprawdzonej jakości...ja o swojego psa dbam i kupuję karmy Naturea których podstawą składu jest przede wszystkim nie mrożone mięso.

Gość Magdalena U
Moja suczka dostaje jeść tylko dwa razy dziennie. Waży niecałe 5kg, więc też nie dużo. Obecnie zajada się karmą Pedigree Mini dla psów dorosłych.

Gość eellaas
Polecam karmę zarówno mokrą jak i suchą whiskas, ta karma dla kotów jest doskonale zbilansowana. Koty chętnie ją jedzą i przy tym mają lśniącą sierść.