Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak rozsądnie i prawidłowo karmić psa proszę o rady

Polecane posty

Od kiedy zaczęłam podawać swojemu pieskowi suchą i mokra karmę Pedigree widzę diametralną różnicę. Wiem teraz, że posiłkami przygotowywanymi w domu nie dostarczałam mu niezbędnych witamin i minerałów do prawidłowego rozwoju. domowe posiłki są dla niego smaczne, ale niewystarczające. Karma Pedigree smakuje mu tak samo, zjada ją bardzo chętnie. Dzięki odpowiednio dobranym proporcjom piesek nie tyje, za to zdrowo rośni i prawidłowo się rozwija. Jest energiczny, chętny do zabawy, wesoły. Jego sierść pięknie lśni i nie wypada. Pedigree polecam wszystkim,którym zależy na zdrowiu i dobrej kondycji pupila.

Gość gość
Najlepiej zgłosic się do weterynarza po profesjonalna porade. Ja regularnie chodze z pieskiem do http://www.lecznica.pila.pl/ , jest zdrowy i pelen energii :)

Gość PaulaB
Mój psiak to bardzo wybredne zwierzątko, bardzo długo bawiłam się w gotowanie dla niego specjalnych posiłków, bo tylko takie chętnie zjadał. Rozwiązaniem tego problemu okazały się mokre karmy w saszetkach od pedigree . Mamy do wyboru indyka, królika, kurczaka, wołowinę, w sosach i w galaretce w połączeniu z marchewką lub bez. Od kiedy mieszamy suchą karmę z mokrymi kawałkami mięska psinka je bez wybrzydzania.

Gość gość
sucha karma jest bardzo dobra od Doctor Dog, naturalna przez żadnych sztucznych ulepszaczy, duża porcja miesa, mojemu psu bardzo smakuje

Gość gość
Polecam karmę Pedigree, najlepsza i najsmaczniejsza!

Gość WróbelBarbara
Myślę, że jeżeli chodzi o przekąski to warto podawać psom DentaStix®, sama podawałam mojemu jednemu i drugiemu psu. I myślę, że to nie tylko dobra przekąska, czy nagroda - wydaje mi się, że jest to też smakołyk, który dba o zęby. Moje psy jadły produkty DentaStix®, które były twarde, więc myślę, że taka formuła dobrze ściera kamień nazębny, którego w inny sposób jest się trudno pozbyć.

Gość gość
to chyba zalezy od tego jakiego masz psa. Wtedy odpowiednio nalezy dobrac mu karmę i rozdzielić posiłki.

Gość anonim5
Przede wszystkim należy pamiętać aby dbać o zęby pupila. Najlepszy przysmak, który redukuje przyrost kamienia nazębnego jest Dentastix. Polecam

Gość gość
Z psem jest jak z człowiekiem jak przyzwyczaimy do dobrego to będzie trudno odchudzić psa. Ja taka dobra byłam i mój pies miał już kłopoty sercowe a nie był stary. Mój lekarz weterynarz z piły Pan Maciej Skowyra przetłumaczył mi że jak tak dłużej będę dogadzać psu to długo to nie potrwa. Zaczełam stosować się do jego rad i pies schudł ja też :P i już jest dobrze.

Gość Milen25
Najlepiej skonsultować się z weterynarzem, każdy pies może mieć inne potrzeby żywieniowe, bądź z powodu problemów zdrowotnych może potrzebować innej diety. Dla mojego psiaka weterynarz polecał te karmę https://propetsklep.pl/pl/p/Artemis-Fresh-Mix-MediumLarge-Breed-Adult-Karma-dla-psow-doroslych-srednich-i-duzych-ras-13%2C6kg/102 dużą pakę kilkunasto kilogramową można kupić i spokój na dłuuugi czas :D

Gość gość
Mojemu Łotrowi najbardziej służy sucha karma Iams- po kilku innych dostawał biegunki.Dodatkowo aby urozmaicić jego dietę gotuję mu dwa razy w tygodniu ryż z warzywami oraz kaszę z podrobami.O zęby dbamy dając mu świeże kości wołowe i cielęce.

Gość Luna31
ryż z warzywami to też dobre jedzonko dla psa. Ale karma i tak mimo wszystko musi się znaleźć w jego diecie, najlepiej pełnowartościowa. Milen25, Artemis fresh mix znam, bardzo dobra karma, nie dziwię się, że ostatnio dużo się mówi o tym, że weterynarze ją polecają, bo to karma holistyczna, dobrze wpływająca na zdrowie i rozwój psa.

Jeżeli chodzi o dbanie o zeby polecam Dentastix pedigree naprawdę warto, nie tylko przepyszna przekąska dla mojego psa ale rownież dba o jego zdrowie(zeby).

Gość Vi_
Warto też zadbać o zdrowie zębów i dziąseł psa. U nas doskonale się sprawdza Pedegree DentaStix, które nie tylko doskonale usuwa kamień nazębny, ale i również jest wspaniałą przekąską dla naszego pupila :)

Gość krasnalmag23
DentaStix® od Pedigree zapewnia Brunowi mocne i zdrowe zęby pomimo upływu lat ;) Zawsze z niecierpliwością czeka na swój przysmak, który znika w sekundę ;) Warto zainwestować w DentaStix®, aby nasz pupil cieszył się pięknym uśmiechem przez lata

Gość gość
Ja mam psa alaskan malamut i on jest jak jedna wielka kulka taką ma piekną sierść . Chodze z nim regularnie na badania i do weta na Kulczyńskiego 8 do Wawy do to chamion jest i zawsze wzbudzmy zainteresowanie.

Gość Agnesssik
Masz dobre serducho, cudownie, że wzięłaś psiaka ze schroniska. I że zadajesz takie pytania, bo to znaczy, że bardzo się o niego troszczysz, dobrze mu będzie u takiej Pani :D Co do karmienia... szkoda, że tyle czasu był karmiony kiepskiej jakości karmą, bo te chemikalia w organizmie psiaka zostają, ale wiadomo jak jest z kasa dla schornisk, zaawsze brakuje, a piesków dużo, więc skąd mają brać fundusze na dobre karmy :( Ale teraz będzie już dobrze :) Na plus, że mu gotujesz, odżyje przy tym. Ale jeśli ma problemy z jelitami to suchą karmę z marketu wydaje mi się, że pownnaś zmienić na taką z naturalnych składników, bo te marketowe mają mnóstwo chemikaliów niestety. Ja podaję mojemu owczarkowi http://doctordog.pl/ bo są z natualnych składników, i mają dużo witamin, minerałów, mięska, także poczytaj sobie, a drogo też nie wychodzi, więc rozważ, z doświadczenia powiem, że warto :) Pozdrawiam cieplutko :)

Gość wiolah83
Prawidłowa opieka nad psem jest bardzo ważna. Nie chodzi tu tylko o jego wychowanie ale przede wszystkim o prawidłowe karmiene. W naszym przypadku idelanie sprawdzają się produkty Pedigree. Dzień rozpoczynamy od miski z mokrą karmą, następnie ok. południa czas na smakołyczek a przy okazji wyczyszczenie ząbków więc ulubione Dentastix a na sam wieczór miska suchej karmy. Należy pamiętać aby porcje były odpowiednie ( nie za małe i nie za duże). Zbyt małe mogą skutkować szukaniem pożywienia na spacerze i pakowaniem do pyska wszystkiego co popadnie, natomiast zbyt duże wymiotami nadmiaru.

Gość wiolah83
Bardzo często u psów występują alergie pokarmowe, dla tego pamiętajmy aby nie dawać psu do jedzenia tego co sami jemy bo te produkty zawierają dużo dodatków takich jak przyprawy które działają szkodliwe dla naszego pupila. Polecam karmy Pedigree bo są odpowiednio zbilansowane. Należy pamiętać aby dbać nie tylko brzuszek naszego pieska ale również o jego zęby. Dość często pojawią się kamień na zębach a co z tym idzie również nie przyjemny zapach z pyska. Polecam kostkę Dentastix która jest pomocna przy czyszczeniu zębów i dziąseł a jest także smakołykiem.

Gość Sylwia_fikk
"Bardzo często u psów występują alergie pokarmowe, dla tego pamiętajmy aby nie dawać psu do jedzenia tego co sami jemy bo te produkty zawierają dużo dodatków takich jak przyprawy które działają szkodliwe dla naszego pupila." Zgadzam się w 100%!! Ja bym unikała też karm które sa pełne zapychaczy, ziaren zbóż itp. dlatego kupuję karmę bezglutenową Kingsmoor i dzięki temu mam ta pewność, że odżywiam swojego pupila najzdrowiej.

Gość Expert Petvita
Karma Petivita jest zdecydowanie warta uwagi. Ma w swoim składzie dużo mięsa (ok. 60%), nie ma zbóż ani innych zapychaczy typu kukurydza, kasza lub ryż. Oprócz tego posiada wiele składników dbających o prawidłowe funkcjonowanie organizmu: 1. kryl arktyczny – proteiny, 2. drożdże – ułatwiają trawienie, źródło błonnika, 3. żurawina - układ moczowy, 4. juka – dba o higienę jamy ustnej,  5. rozmaryn, winorośl, ostryż, cytrys, czapetka - prebiotyki pozytywnie wpływające na florę jelitową.  Oprócz tego ma chondroitynę i siarczan glukozaminy wspomagający stawy co jest bardzo ważne dla psów.  Karma Petvita jest również wydajna. Jej mniejsza ilość spełnia całkowite dziennie zapotrzebowanie żywieniowe pupila. Dla psa o wadze 30kg karma starczy na ok. 50dni. Karma dostępna jest w wielu wariantach smakowych (kaczka, indyk, jagnięcina, łosoś, i inne) oraz dopasowana do wieku (Junior/Adult/Senior) i rasy (Small/Medium/Large). Oprócz tego jest jeszcze karma na problemy z nadwagą w wersji Light. Producent posiada również w swojej ofercie karmę mokrą. Więcej informacji na stronie: www. petvita.com.pl Pozdrawiam Expert Petvita

Gość Martynaxx
Prawda jest taka, że nie ma jednej konkretnej karmy, która sprawdzi się dla każdego psa. Zapotrzebowanie dla minerały, mikroelementy i energię jest różne u psów w różnym wieku i różnej rasy. Głównymi składnikami odżywczymi są białka, węglowodany, tłuszcze oraz mikro-, makroelementy i witaminy. To czy źródłem węglowodanów będzie świeżo ugotowany ryż czy orkisz zawarty w granulacie jest kwestią wyboru właściciela i zależy od predyspozycji i preferencji psa. http://aviatorclub.pl/najlepsze-karmy-dla-psow/

Gość gość
Jeśli chodzi o smakołyki to najlepiej dawać je tylko w nagrodę, żeby pies wiedział że dostał to za coś. Tanie i dobrej jakości sa w macedzie ;) http://www.maced.com.pl/products.php

Gość gość
Jeśli chodzi o smakołyki to najlepiej dawać je tylko w nagrodę, żeby pies wiedział że dostał to za coś. Tanie i dobrej jakości sa w macedzie ;) http://www.maced.com.pl/products.php

Gość gość

dietę psa lepiej skonsultować z weterynarzem. Warto wcześniej zrobić psu badania krwi, ale sprawdzić czy wszystko jest ok, czy po prostu wyniki są dobre. Najlepiej to iść po prostu do kliniki Vet4Pet gdzie tam pomogą w ustaleniu diety psa, a wcześniej własnie przeprowadzą badania 🙂