Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak rozsądnie i prawidłowo karmić psa proszę o rady

Polecane posty

Gość gość
mówcie co chcecie - ja od dawna karmię swoje psy Pedigree i są zdrowe i wesołe, mają piękną, lśniącą sierść i piękne ząbki, sąsiadka karmiła według przepisów na "domowe jedzenie dla psów" niby super zbilansowane a pies jej zmarniał, przerzuciła się na Pedigree (karma + przysmaki czasem) i pies "jak nowy", więc pomyślcie zanim będziecie wypisywać te bzdury :)

Gość PaulaB
Mój psiak karmiony jest bardzo różnymi karmami, bo mocno wybrzydza i niestety po kilku tygodniach zjadania pokarmu jednej marki przestaje jeść. Wówczas sięgamy po pedigree z drobiem i warzywami w wersji mini dla psów mniejszych ras. Wielkość karmy jest idealna dla niewielkich psiaków jednak skład dostosowany jest do wieku i potrzeb dorosłego zwierzęcia. Po "kuracji" pedigree zaczynamy do jedzenia dodawać wcześniejszą karmę. Dzięki temu pies je chętniej. Do odmierzania ilości pokarmu używam specjalnej wagi do karmy suchej, którą dostaliśmy od jednego z producentów jedzonka dla psiaków.

Mam trzyletnią adoptowaną,małą, sterylizowaną suczkę, jest u mnie od dwóch i pół roku. Do schroniska trafiła pogryziona, między innymi miała uszkodzone kilka zawiązków stałych zębów w żuchwie - dwa straciła. Tą stroną gryzie rzadziej i niestety zaczął jej powstawać kamień nazębny. Czyszczenie zębów to u niej nieosiągalne marzenie :-(. Odkąd lekarz polecił regularne podawanie Dentastix Pedigree - problem rozwiązał się sam: psinka dziamie, żuje i przesuwa "pałeczkę" dokładnie wszerz i wzdłuż pyszczka. Szczerze polecam wszystkim opiekunom psiaków, bez względu na wiek, gabaryty ciała, czy sposób karmienia /BARF, suche, "mokre" czy gotowane/ - Dentastix są produkowane w różnych rozmiarach, warto dobrać odpowiedni i stosować: ząbki bez nalotu, dziąsła zwarte, o naturalnej barwie, zapach z pyszczka nie odrzuca. Psy traktują gryzaki Dentastix jak nagrodę, przysmak. Polecam!

Ja od zawsze podaję swoim pupilom karmę Pedigree. Od zawsze darzę tą markę wielką sympatią i zaufaniem. Ostatnio miałamokazję zostać ich ambasadorką za co jestem im bardzo wdzięczna. Moje pieski są szczęśliwe, mają zdrową i lśniącą sierść a do tego widać że karma ta na prawdę im smakuje. Nigdy nie spotkałam się z tym aby wystąpiła u nich jakakolwiek reakcja alergiczna więc z marką tą na pewno zwiążę się na długo

Gość EwaES
W przypadku mojego psa karma sucha Pedigree nie sprawdziła się. Spowodowała nadwrażliwość i świąd skóry u psiaka. Szukałam różnych przyczyn, ale okazało się, że to po prostu reakcja na Pedigree.

Mój piesio ostatnio przerzucił się na Pedigree Pal.Sucha karma bardzo mu smakuje a tą z puszki i z saszetek uwielbia...znika z miski migiem.Przekąskami dentastix i rodeo rownież nie pogardzi.Ogólnie jestem zadowolona bo wszystko zjada a karmą z innych firm rożnie to bywało.Ale staram się również urozmaicać dietę mojego psiaka i gotuję mu od czasu do czasu np.ryż z mięskiem i marchewką.

Gość mary1962
Dokładnie. Mój piesek też Pedigree zjada do końca, a inne karmy, w szczególności suche zostawały nietknięte. Nie wiem od czego to zależy :) Także polecam Pedigree.

Moja psina ma prawie 7 lat, i od zawsze była wybredna. Nie chciała jeść suchej karmy, tylko mokrą i to nie każdą. Więc ciężko było, aby jej dieta była prawidłowo zbilansowana, choć bardzo się starałam. Od kiedy przerzuciliśmy się na Pedigree jest zupełnie inna bajka. Myszka nie może się doczekać, aż nałożę jej zawartość puszki, która znika w "sekundę". Karma sucha mnie zaskoczyła, ponieważ także bardzo psiakowi przypadła do gustu i wcina ją ze smakiem. Pies jest radosny, zdrowy, sierść lśniąca i miękka. A przekąski...co tu dużo mówić :) Denta Stix-y towarzyszą nam od zawsze i ząbki są w bardzo dobrej kondycji :)

Gościu (2016.01.01 ), Żadna karma oznaczona jako pełnoporcjowa, a takimi są wspomniane wcześniej Pedigree, Chappi czy Whiskas, nie może zawierać tylko 4% mięsa w składzie. Karmy te są karmami pełnoporcjowymi i zbilansowanymi, zgodnymi z wytycznymi FEDIAF (Europejska Federacja Przemysłu Żywieniowego Zwierząt Domowych) oraz NRC (National Research Council), dlatego mają w swoim składzie znacznie więcej niż 4% mięsa i surowców pochodzenia zwierzęcego. Mit 4% mięsa wynika z błędnego odczytania etykiety karmy. Wszystkie etykiety opisujące skład karmy dla kotów i psów, które w samej nazwie produktu zawierać będą nazwę surowca muszą zawierać jego minimalną zawartość pozwalająca na określoną prawem deklarację. Określenia te zostały formalnie sprecyzowane i oznaczają, że w karmie z kurczakiem znajduje się co najmniej 4% kurczaka, w karmie „bogatej w kurczaka” jest powyżej 14% kurczaka, w karmie „danie z kurczaka” znajduje się powyżej 26% kurczaka. Te zawartości odnoszą się jedynie do deklarowanego rodzaju surowca, a nie całkowitej zawartości mięsa i surowców pochodzenia zwierzęcego, która zawsze jest dużo wyższa, tak, aby spełniać normy żywieniowe kotów i psów.

Gościu (29.12.), Karma Pedigree to karma pełnoporcjowa, która zapewnia odpowiednią ilość składników odżywczych i energii każdemu psu, spełniając i przewyższając przy tym normy żywieniowe, takie jak FEDIAF czy NRC. Producenci karm Pedigree kładą szczególny nacisk na bezpieczeństwo i właściwy skład karmy, który jest dodatkowo kontrolowany przez Inspekcję Weterynaryjną. Swoje doświedczenie opierają na badaniach ekspertów w dziedzinie żywienia zwierząt domowych. Fundamentalnym źródłem wiedzy są między innymi badania Centrum Żywienia Zwierząt WALTHAM® w Wielkiej Brytanii, które jest wiodącą instytucją w tej dziedzinie nauki. Karmy Pedigree są zbilansowane i kompletne, przebadane oraz całkowicie bezpieczne, dzięki czemu stanowią odpowiedni, pełnowartościowy pokarm dla naszych pupili, zapewniając im prawidłowy rozwój. Jednym z często powielanych mitów jest podawanie nieprawdziwej zawartości mięsa w składzie karmy. Nieprawdziwe opinie wygłaszane w internecie często wynikają z niewłaściwego odczytywania danych zawartych na etykiecie karmy. Prawda jest taka, że karmy Pedigree zawierają odpowiednią do potrzeb psów ilość mięsa i surowców pochodzenia zwierzęcego. W karmach mokrych w wariancie Pedigree Junior znajduje się ponad 40%, co po odliczeniu sosu lub galaretki daje ok. 80% na kawałek karmy. Natomiast w karmach suchych typu Junior Mini zawartość mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego wynosi minimum 35%. Aby prawidłowo ocenić wartości odżywcze karmy, należy się przede wszystkim posługiwać analizą chemiczną karmy i porównywać ją z normami żywieniowymi, które mówią o ilościach składników, które są wymaganie do utrzymania zdrowia i dobrego samopoczucia zwierząt. Porównywanie jakichkolwiek karm gotowych do słodyczy jest całkowicie nieuzasadnione. Błąd ten wynika najczęściej z braku wiedzy na temat żywienia i składu karm oraz potrzeb psów. Pełnoporcjowe karmy gotowe są bezpiecznym, zdrowym i KOMPLETNYM pożywieniem dla psów.

Gościu (26.12, 8:45), tak jak już wspomniałem wcześniej, karmy Pedigree są pełnoporcjowe, co oznacza, że dostarczają psu wszystkich niezbędnych wartości odżywczych w odpowiednich ilościach i proporcjach, są zbilansowane, pełnowartościowe i całkowicie bezpieczne. Potwierdza to fakt, że ich receptury zgodne są z aktualnymi normami żywieniowymi takimi jak FEDIAF czy NRC. Podobnie jak wszystkie inne karmy dopuszczone do sprzedaży, podlegają ścisłej kontroli prawnej, która w Polsce sprawowana jest przez Inspekcję Weterynaryjną. Zgodnie z przepisami, w produkcji wykorzystywane są tylko takie surowce, które są zdrowe i całkowicie bezpieczne dla zwierząt. W internecie można znaleźć wiele nieprawdziwych opinii nt. składu karmy, które często wynikają z błędnego odczytywania etykiety. Producenci karm nie są zobowiązani do podawania dokładnej zawartości wszystkich surowców. Mogą być opisane jako same surowce albo połączone w kategorie. Ważna jest natomiast analiza surowców względem zawartości WSZYSTKICH składników odżywczych takich jak białko, tłuszcz, minerały i witaminy. Te informacje są kluczowe w procesie bilansowania pełnoporcjowej karmy. O wartości odżywczej karmy nie decyduje zawartość mięsa, ale tego, co mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego dostarczają, czyli białka (aminokwasów), tłuszczu (kwasów tłuszczowych), witamin i minerałów. Receptura karmy pełnoporcjowej to bardzo precyzyjnie dobrana mieszanina składników dostarczająca wszystkich niezbędnych elementów potrzebnych do zdrowego odżywienia psa. Wartość odżywczą białka określa jego strawność i skład aminokwasowy. W karmach Pedigree stosowane są mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego, które są źródłem pełnowartościowego białka. W karmach suchych Pedigree Junior Mini – ponad 35%, a w karmach mokrych Pedigree Junior – ponad 40% mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego. Co do zawartości białka to w suchej karmie Pedigree dla dorosłych znajduje się 21% białka, a w karmie dla szczeniąt ras średnich jest 28% białka, natomiast w Pedigree Junior dla ras małych – 30%. Dane te znajdują się na etykiecie karmy. Mit dotyczący „wzmacniaczy” smaku może wynikać z tego, że zwierzęta dostając znany pokarm, uznają go za bezpieczny, smaczny i zdrowy, jednocześnie odmawiając przy tym zjadania innych, nieznanych produktów. Nie oznacza to jednak, że w karmach znajdują się jakiegolwiek substancje które się do tego przyczyniają. Oczywiście mięso i surowce pochodzenia zwierzęcego (np. wątróbka) oraz tłuszcze zwiększają smakowitość karmy w odczuciu psa, jednak wszystkie te dodatki są naturalne i bezpieczne dla zwierząt. Przekonanie o stosowaniu tzw. „wypełniaczy” jest jak najbardziej mylne. Każdy składnik znajdujący się w karmach gotowych dla spełnia określoną funkcję odżywczą lub zdrowotną i jest dodawany dla bezpieczeństwa produktu lub służy uzyskaniu konkretnej cechy karmy. Np. popiół to niezbędne psom składniki mineralne, a włókno pokarmowe wspiera prawidłową pracę i zdrowie jelit. Błędne twierdzenia są wynikiem niewiedzy odnośnie składników pokarmowych i ich roli w żywieniu psa.

Gość kasia1608
Z suchej mój je tylko krążki Friskies. Teraz próbuje dać mu suchą Pedigree ale tak niechętnie je, trzeba się z nim drażnić. Bardzo lubi saszetki pedigree oraz ich wszelakie smakołyki. W domu gotujemy żołądki serca z ryżem marchewką czasami udko z kurczaka

Gość aniasko
Ja swojego pol rocznego ratlerka karmie 3 razy dziennnie karma Pedigree na przemian raz sucha raz mokra w saszetkach.

Ewo, bardzo mi przykro, że Twój pies dostał takich objawów. Reakcja alergiczna może być reakcją na określone białko zawarte w pokarmie. Dotyczy to około 1% psów. Najczęściej jednak choroby świądowe skóry psów są to reakcje na alergeny obecne w środowisku np. pyłki, roztocza, pleśnie czy ukąszenia owadów (np. pcheł) itp. Tak jak ludzie, psy mogą wykazywać indywidualne silne reakcje na niektóre pokarmy. Reakcje alergiczne są najczęściej reakcjami na białka. U ludzi opisuje się podobne reakcje na orzeszki ziemne, krewetki, mleko kokosowe. U psów brak jest pełnej identyfikacji przyczyn tego typu reakcji, ponieważ nigdy nie ma pewności, co do czynników, z którymi miał do czynienia pies. Alergeny pokarmowe zidentyfikowane u psów to białka z wołowiny, mleka i pszenica, które stanowią około 69% przypadków, a jaja kurze, mięso drobiowe, jagnięce i soja to 25% przypadków zidentyfikowanych reakcji alergicznych u psów. Alergia jest przypadłością indywidualną i wedle najnowszej wiedzy prawdopodobnie wrodzoną. Pokarm nie wywołuje choroby, jedynie jest czynnikiem powodującym wystąpienie objawów. Jedynym sposobem na poradzenie sobie w takiej sytuacji jest zidentyfikowanie uczulających składników pokarmowych i unikanie ich w żywieniu psa. Należy przy tym pamiętać, że konkretny składnik może występować w wielu karmach i koniecznym będzie wyszukanie specjalistycznej karmy hipoalergicznej dla naszego pupila. Zawsze w przypadkach nawracających świądów skóry trzeba wykluczyć atopowe zapalenie skóry (jest ono znacznie częstsze niż alergia pokarmowa), które może występować wraz z alergią pokarmową i komplikować obraz choroby.

Gość gość
Mój psiak jest karmiony karmą Pedigree i nie ma żadnych problemów z nim. Dostaje od czasu do czasu nasze jedzenie wymieszane z karmą, a do tego codziennie dajemy mu gryzaka Dentastix i ma zdrowe i białe ząbki. Szczerze polecam taki jadłospis dla psa, ponieważ jest zdrowy, żywy i lśniący. Oczywiście tez wszystko zależy od psiaka. ;)

Gość Kajla123
Uważam że utrzymanie psa domowego w bardzo dobrej kondycji nie jest trudne, ponieważ wystarczy podawać mu karmę Pedigree według opisu na opakowaniu. Mój pies je tą karmę od dłuższego czasu i jest w idealnej wręcz kondycji, a smakołyki pomagają nawet na kamień nazębny. Od czasu jak mój pies je Pedigree u weterynarza jestem tylko po szczepienia i odrobaczanie ;)

Gość EwaES
Suchą karmę Pedigree odstawiliśmy i wszystko wraca do normy. Atopowe zapalenie skóry zostało na szczęście wykluczone :) Natomiast przysmakami Pedigree piesek się zajada z przyjemnością i bez uszczerbku na zdrowiu :) Największym wzięciem cieszy się rodeo :)

Gość DorotaOdo
Prawidłowe żywienie naszych pupili ma ogromne znaczenie dla naszych pupil. Ja polecam karmę P e d i g r e e w saszetkach. Jest pełnowartościowa i zawiera wszystko czego psu potrzeba. Moja Julcia ją uwielbia. Jest starszą psinką a mimo to dobrze ją toleruje. Zapach wyczuwa z daleka a po zjedzeniu oblizuje się długo. Saszetki są higieniczne i szybkie w obsłudze. Do tego jakieś przegryzki typu Dentastix i Rodeo - każdy z nas uwielbia przegryzki :)

Gość wiolah83
Moja sunia od małego dostawała Friskies karmę suchą na zmianę z karmą Chappi. Jednak jakieś 3 lata temu zaczęły się u niej problemy z często zatykającymi się zatokami i zmieniłyśmy karmę na Royal i Pedigree i można powiedzieć że problemy prawie zniknęły. Nie ma idealnej rady jak prawidłowo karmić psa - trzeba po prostu samu próbować bo każdy organizm reaguje inaczej. I co też ważne nie dawać cały czas tego samego bo zwyczajnie psu się znudzi jeść cały czas to samo.

Gość gość
Moim zdaniem całkiem godne polecenia są karmy mokre Pedigree. 45% mięsa, brak konserwantów i sztucznych barwników, dobry stosunek cena:jakość, psu smakują. Fajne mają też smaczki - rodeo i Dentastix. mało tłuszczu, a te drugie nie dość, że czyszczą zeby, to jeszcze dają zajęcie na jakiś czas, co jest szczególnie fajne w przypadku psów, które upominają się co chwilę o jedzenie.

Gość gość
A ja napiszę szczerze -karmie tak jak mnie akurat na to stać. Karmiłam gotowana wołowina z warzywami długo, plus raz na jakiś czas inne mięso i podroby. Bez wypełniaczy. Ale było mnie stać żeby kupić co miesiąc 15kg mięsa ;) teraz zarabiam 1 500zl mniej, czym karmie? Głównie kurczakiem z warzywami i ryzem/kaszą/makaronem w roli wypełniacz do tego purina pro plan kilka razy w miesiącu, jak nie ma promocji na purine to pedigree. Czekamy z piesem na lepsze czasy, ja też rarytasow teraz nie jadam :D jeśli zacznę znowu zarabiać jak wcześniej to na pewno wrócimy do lepszego zarelko, zarówno ja i pies. A u mnie nawet w tych cięższych czasach, ma lepiej niż miał w schronisko we klatce :)

Moja suczka uwielbia suchą jak i mokrą karmę wiem że dzięki zbilansowanemu składowi karmy nie muszę się martwić o zdrową dietę psinki.oprócz tego codziennie podaję przysmaki od Pedigree Rodeo co bardzo uwielbia i Dentasix na zdrowe ząbki oraz od czasu do czasu podaję ugotowany ryż z marchewką i pierś a kurczaka

Gość Zosia200888
Najlepsza dieta dla psa to dieta różnorodna. Tak jak w gamie produktów Pedigree karma sucha, karma mokra, przysmaki typu Rodeo, Biscrok. To zapewnia najlepszą bynajmniej dla naszej 8 letniej suni najlepsze połączenie. No i podstawa to nie dawać swojemu pupilowi ludzkiego jedzenia napchanego solą i przyprawami bo to najbardziej szkodzi naszym pieskom.

Gość Ewelina S
Mój Shih Tzu przerzucił się obecnie na Pedigree, do suchej karmy podchodził na początku z dystansem, ale teraz już wcina szybciutko, miałam wcześniej problem z tym, aby piesek nie łykał, a gryzł i teraz mogę spokojnie powiedzieć, że gryzie. Smakuje mu bardzo sprężynka Rodeo, powoli będę mu wprowadzać również inne przekąski z Pedigree. Karmę mokrą bardzo lubi, w saszetkach jest odpowiednia ilość dla małej rasy, natomiast puszkę ma na dwa razy. Zdecydowanie polecam.

Gość ullla76
Mój pies z kolei nie lubi puszkowych dań, więc również mu gotuję rano i zwykle mieszam z puszkową karmą wtedy łaskawie je :) ale tylko kurczakowe Pedigree. Na wieczór dostaje suchą karmę również Pedigree z kurczakiem.Staram mu sie urozmaicać jedzonko, ale jak piszę za puszkowym żarełkiem nie przepada. Ale za to lubi wszelkiego rodzaje przekąski typu Rodeo, Dentastix itp

Gość Norbertt
Mój pies najbardziej lubi mokrą karmę, puszkę pochłonie w kilka minut, suchą również nie pogardzi, ogólnie nie jest wybredny, kurczak, wołowina, wszystko mu podchodzi. Przekąski uwielbia, najbardziej Rodeo i Jumbone, Pedigree jest naszym numerem jeden.

Gość gość261203
Wszystko zależy od psa. Są psy tak łase na jedzenie że trzeba im wydzielać, mierzyć ważyć itd. Moje psy dostają kilka razy dziennie mniejsze ilości np. saszetki Pedigree. Zawsze mają suchą karmę w misce i wodę. Kiedy tylko chcą mogą sobie jej podjeść. Ja dopieszczam moich pupili przekąskami Pedigree Rodeo lub Dentastixami, które wprost uwielbiają :)

Gość gość
Zależy jakiego masz psiaka, w sumie, to od wielu czynników :) Moja sunia jest średniej wielkości i kupuję jej dużą karmę Pedigree, która jej bardzo smakuje i jak najbardziej sunia po niej nie tyje, utrzymuję dobrą wagę i ma mnóstwo energii, do tego wcina jeszcze przysmaki, takie jak DentaStix, bo bez nich chodzi smutna i markotna :) Ważne jest, aby pies nie jadł często i dużo, żeby po prostu wiedział kiedy ma zjeść posiłek, a nie jadł na okrągło :) Ważne jest też, aby nie wsypywać od razu całej miski karmy, tylko porcjować jedzenie.

Gość gość52
My podajemy tylko karmę mokrą i suchą Pedigree smakuje psince a jest dobrze zbilansowana i przede wszystkim smaczna.

Gość gość2003
forum.gazeta.pl/forum/w,15830,125625135,125625135,karma_dla_psa.html?p=160146518